minister ploumen

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) gaat begin 2016 op handelsmissie naar Cuba. Ze maakte haar voornemen gisteren bekend tijdens een ontmoeting met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriquez Parilla.

‘De politieke hervormingen in Cuba bieden ook kansen voor verbetering van de economische betrekkingen. Voor Nederlandse ondernemingen liggen er tal van mogelijkheden om met Cubaanse partners aan de slag te gaan. Dat is goed voor onze bedrijven en de bevolking van Cuba.’

Volwaardige handelsrelatie
Als een van de grootste Europese handelspartners heeft Nederland al een sterke economische relatie met Cuba. De minister ziet nog meer mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven, met name voor landbouw, havenontwikkeling, logistiek, toerisme en duurzame energie. ‘De economie van Cuba is volop in beweging. Voor Nederland is dit het moment om te komen tot een volwaardige handelsrelatie met Cuba. Om deuren te openen die eerder nog gesloten waren.’

De economische veranderingen in Cuba bieden bovendien mogelijkheden voor de Caribische delen van het Koninkrijk. Vanwege hun nabijheid is het makkelijker zaken doen, liggen er kansen op het gebied van energie, landbouw en medische wetenschap. Ploumen: ‘In de Cariben zijn Nederland en Cuba buren en goede buren drijven handel met elkaar.’

Onderwijs
Tijdens de ontmoeting met minster Rodriquez kondigde minister Ploumen aan meer Nederlandse handelsondersteuning open te stellen voor Cuba. Dit betekent onder andere dat Nederlandse bedrijven begeleiding kunnen krijgen als zij voor het eerst naar Cuba gaan exporteren. Op het terrein van onderwijs werken Nederland en Cuba al samen. Sinds afgelopen jaar is het voor Cubaanse studenten mogelijk aan spraak te maken op NUFFIC-beurzen.

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2015/04/24/minister-ploumen-op-handelsmissie-naar-cuba.html