De Grand Pasar, onderdeel van de Tong Tong Fair en georganiseerd in een van de grootste tijdelijke onderkomens van de wereld, is de grootste Oost-West-beurs van ons land, en waarschijnlijk ook van Europa. Er zijn honderden standhouders, van wie een deel speciaal voor dit evenement uit Zuidoost-Azië overkomt.

Daarnaast heeft Tong Tong Fair het grootste tijdelijke Ind(ones)ische food court van Nederland. In de Eetwijk presenteren tientallen restaurants en waroengs hun eetwaren. Het is een geschikte locatie voor de introductie van een nieuw product.

Er zijn ca 200 stands. Standhouders komen uit Indonesië, , Vietnam, Maleisie en Nederland. De Eetwijk telt drie paviljoens met waroengs en restaurants, maar ook elders op de Fair zijn toko’s en waroengs. De Fair is de derde grootste beurs van Nederland, na de Huishoudbeurs en de vakantiebeurs.

Van 22 mei t/m 2 juni 2013 vindt de 55e Tong Tong Fair plaats. De Tong Tong Fair komt voort uit het blad Tong Tong van de schrijver / journalist / activist Tjalie Robinson (1911-1974). Hij vestigde de redactie van zijn internationale blad in 1958 bewust in Den Haag, vanwege de Indische geschiedenis van de stad. Zijn werk, ook onder zijn andere pseudoniem Vincent Mahieu, wordt nog altijd gelezen.

In 1959 was de veelzijdige Robinson een van de initiatiefnemers van de Pasar Malam Tong-Tong in Den Haag. Doel ervan was geld in te zamelen voor de Indische Kunstkring. De driedaagse fancy fair, georganiseerd in de Haagse Dierentuin, was zo’n succes dat de organisatie besloot het evenement nog eens te organiseren, en nog eens. Op 22 mei gaat de 55e editie van start van het grootste Euraziatische evenement ter wereld, waartoe de Pasar Malam Tong-Tong is uitgegroeid.

Net als Robinson vindt de huidige organisatie van de Tong Tong Fair (nog steeds een familiebedrijf) dat het Indische een onvervreemdbaar onderdeel is van de Nederlandse en Haagse geschiedenis. De Indische (Euraziatische) cultuur is waardevol genoeg om te bewaren en als inspiratiebron aan te bieden aan Indische en niet-Indische belangstellenden van alle leeftijden. Het is dus een festival ‘met een missie’. Het culturele programma telt honderden lezingen, dans-, muziek- en toneelvoorstellingen, workshops, kookdemonstraties, en talkshows.

Er zijn diverse thematheaters: het Bintang-heater voor grote voorstellingen, het Bibit-theater voor lezingen, talkshows en kleine toneelproducties, de Bengkel voor de workshops, het Tong-Tong Podium, het Indorock Café voor informele jamsessies en het Cultuurpaviljoen, met dit jaar vier tentoonstellingen.

WayangHet Tong Tong Festival heeft dit jaar een themaprogramma rond wayang, het poppenspel uit Indonesië. Te gast zijn o.a. de beroemde schaduwpoppenspelers Ki Ledjar Soebroto & Ananto Wicaksono, uit Yogyakarta, onlangs nog te zien in tv-programma De Gouden Eeuw met Hans Goedkoop. Er is ook wayang wong (met mensen als poppen) en wayang golek (de driedimensionale poppen).Het Tong Tong Festival profileert zich als (internationaal) schrijversfestival. Met in 2013 o.a. Ahmad Tohari, beroemd geworden met ‘Ronggeng Dukuh Paruk’ (1982, in vertaling‘Dansmeisje uit mijn dorp’). Uit Maleisië komt Tan Twan Eng. In 2012 stond hij op de shortlist voor de Man Booker Prize met zijn roman ‘The Garden of Evening Mists’. In 2013 won hij met deze titel de Man Asian Prize 2012. Dan is er Laksmi Pamuntjak, journaliste, auteur, dichteres en vertaalster. In 2009 was zij jurylid voor de Prins Claus Prijs, vorig jaar vertegenwoordigde zijIndonesië op de Poetry Parnassus tijdens de Cultural Olympiad in Londen. Momenteel heeft zij in Indonesië een bestseller met haar debuutroman ‘Amba’.

Het Tong Tong Festival biedt een themaprogramma aan rond de tweede generatie Nederlanders: de generatie die als eerste in Nederland opgroeiden; kinderen van Indische Nederlanders die hun moederland Indië halsoverkop moesten verlaten. Met o.a. schrijfster Marion Bloem die uitgebreid stil staat bij het verschijnen van haar bestseller ‘Geen gewoon Indische meisje’ 30 jaar geleden (1983). Hoogleraar Pamela Pattynama vertelt over de documentaires van tweede generatie filmmakers en hun bijzondere perspectief op de geschiedenis. Er is een veelomvattend programma met talkshows, documentaires enz.

Het Tong Tong Festival presenteert in 2013 twee nieuwe tentoonstellingen. In ‘Marietje van Oordt (1897-1974), een tragisch leven aan de Indische zelfkant’ leren we de zelfkant van de koloniale samenleving kennen aan de hand van het tragische levensverhaal van Marietje van Oordt. Foto’s van het koloniale leven in Nederlands-Indië geven al gauw de indruk dat alle kolonialen in welvaart leefden. Maar dat gold lang niet voor iedereen, zo maakt dit portret van Marietje duidelijk. De expositie hoort bij het boek ‘Niemand zorgde voor mijn ziel’ van Gerard Termorshuizen. Het wordt op de 55e Tong Tong Fair gepresenteerd. Stichting Tong Tong produceert de tentoonstelling.

In de stadsgeschiedenis van Den Haag neemt vooral de band met voormalig Nederlands-Indië een voorname plaats in. De commerciële en culturele uitwisseling met de ‘Gordel van Smaragd’ heeft vele zichtbare sporen achtergelaten in het stadsbeeld. De tentoonstelling ‘Sporen van smaragd’ verzamelt deze. Er is tevens een symposium en een boek, dat op de 55e Tong Tong Fair wordt gepresenteerd. Een project van Monumentenzorg Den Haag i.s.m. het Haags Historisch Museum, uitgevoerd door Kroon & Wagtberg Hansen.

De modeshows uit de jaren ’80 op de Pasar Malam Besar (de oude naam van de Tong Tong Fair) zijn legendarisch. Dit jaar komt o.a. Dian Pelangi over. Zij is de nieuwe leading lady van de Indonesische modewereld. Ze weet de internationale aandacht op zich te vestigen met haar mode voor jonge moslima’s. Geen saaie effen prints, de collectie van Dian Pelangi is zwierig, uitbundig en kleurig. Ze mixt batikpatronen, met safariprints en alle kleuren van de regenboog.

Het Tong Tong Festival waaiert steeds meer uit over Den Haag. Dit jaar worden activiteiten georganiseerd i.s.m. het Haags Historisch Museum, Letterkundig Museum, Museon, Centraal Bureau voor Genealogie en de Openbare Bibliotheek e.a. Ook zijn er wandel-, fiets- en boottochten door Indisch Den Haag, kookdemonstraties.


Bron en lees verder: Tongtongfair