Behalve de Hondenkop – en de Muizenneus trein (hondekop en muizeneus in oude spelling) is er de Wesp trein. De Wesp is al wel getest, maar nog niet echt in gebruik geweest. Maar hij komt er aan, allereerst op de lijn Breda – Rotterdam – Schiphol – Amsterdam.

Vervolgens wordt de Wesp ook ingezet op de route Eindhoven – Breda – Rotterdam – Den Haag en in een later stadium wordt de lijn Breda – Rotterdam – Schiphol – Amsterdam Zuid verlengd naar Almere – Lelystad – Zwolle – Assen – Groningen / Meppel – Steenwijk – Heerenveen – Leeuwarden.

Geel en zwart

De treinstel wordt de Wesp genoemd, door de kleurstelling in geel en zwart. De vloer ligt op vrijwel dezelfde hoogte als de perrons, waardoor de treinen makkelijk toegankelijk zijn. De buitendeuren zijn uitgerust met schuiftreden, waardoor rolstoelgebruikers en overige reizigers vrijwel gelijkvloers naar binnen en buiten kunnen. De deuren zijn drukdichte enkelvoudige deuren die ervoor moeten zorgen dat de luchtdruk in de trein niet verandert als de trein door een tunnel rijdt.

De Wesp maakt deel uit van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG). Het zijn enkeldeks treinstellen van de NS. Ze worden gefabriceerd door het Franse Alstom.  Ze zijn bedoeld voor het intercity-netwerk van NS.

Aanvankelijk werden er 79 treinstellen besteld, omstreeks 2019 is de bestelling met 20 stuks uitgebreid (voor de dienst naar Antwerpen en Brussel) tot een totaal van 99 treinstellen.

https://www.ns.nl/