Martine Kramer (Kennisnet): “Recentelijk is er veel aandacht geweest voor ChatGPT, een taalmodel dat is getraind om conversaties te voeren en op natuurlijke wijze te antwoorden op vragen en opmerkingen.”

“Het is mogelijk dat ChatGPT kan worden gebruikt om het onderwijs te ondersteunen of te verbeteren, maar er zijn nog veel vraagstukken te beantwoorden voordat we weten wat de kansen en risico’s voor scholen zijn.

Hoewel ChatGPT op sommige gebieden kan worden gebruikt om het onderwijs te ondersteunen, zoals het beantwoorden van vragen van leerlingen en het geven van feedback op opdrachten, is het belangrijk om te onthouden dat het een hulpmiddel is en geen vervanging voor menselijke instructie. Het onderwijs omvat veel meer dan alleen het beantwoorden van vragen en het geven van feedback, en het is gericht op het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden, zoals kritisch denken, samenwerken en communiceren. Dit zijn dingen die taalmodellen zoals ChatGPT niet kunnen bieden.

Voordat we ChatGPT of vergelijkbare taalmodellen op grote schaal gebruiken in het onderwijs, is het belangrijk om te onderzoeken wat de mogelijke kansen en risico’s zijn en hoe we ervoor kunnen zorgen dat ze op een verantwoorde manier worden ingezet. Laten we blijven onderzoeken hoe we ChatGPT en andere technologieën kunnen gebruiken om het onderwijs te ondersteunen en te verbeteren, maar laten we ook niet vergeten dat het onderwijs veel meer omvat dan alleen technologie.”

Bovenstaande tekst is geschreven door ChatGPT. Vandaag op Kennisnet een artikel waarin we vanuit verschillende perspectieven naar het vraagstuk krijgen. Wat gebeurt er als leerlingen #chatgpt hun essays kunnen laten schrijven? Kan de technologie leerlingen helpen of gaat het het leerproces juist verstoren?
We hebben nog niet alle antwoorden, de komende periode zullen we hier – samen met scholen en andere experts – verder naar kijken.

https://www.kennisnet.nl/