Een van de kortste routes naar een gezonde en duurzame toekomst is meer plantaardig. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er verschijnen steeds meer vlees- en zuivelvervangers op de markt, toch roept plantaardig eten weerstand op.

Het zou te duur, te elitair en niet lekker zijn. Ten dele bevestigen de supermarkt en de horeca dat beeld: de sojakipstukjes zijn duurder dan de kiloknallers en de meeste vegan koffietentjes trekken met hun haver-latte-macchiato’s vooral welgestelde hipsters.

Plantaardig in 100 talen

Dus hoe zorg je ervoor dat het narratief van plantaardig voedsel niet wordt gekaapt door een kosmopolitische, stedelijke voorhoede en daardoor vastloopt in een soort veganistische gentrificatie?

Plantaardig in 100 talen is een project waarmee we kennis en kunde uit verschillende keukens bij elkaar brengen. Het is een ode aan culinaire diversiteit voorbij de vegaburgers en avocado’s, van het ‘veganizen’ van harira tot de Afro-Caribische geschiedenis van natuurlijke voeding.

Al die verschillende percepties van plantaardig, de recepten en beweegredenen vertalen we naar een nieuw maatschappij-breed en cultureel-divers verhaal.

https://www.publicfood.org/