Aftellen tot Dutch Design Week 2021

Dutch Design Week komt eraan. En hoe! Acht areas door heel Eindhoven. Maar waar is wat te doen en hoe kies je? DDW helpt je op weg. Onderstaande projecten en tentoonstellingen zijn slechts een kleine greep uit het DDW-programma. Het volledige programmaoverzicht staat op www.ddw.nl.

Inclusie en geopolitiek

In het Van Abbemuseum kun je dit jaar terecht voor een divers programma met focus op inclusiviteit en geopolitieke krachten. Zo vraagt het 1m2-collectief hoe inclusief DDW als festival is. In GEO-DESIGN onderzoeken DAE-alumni de sociale, economische, territoriale en geopolitieke krachten die het hedendaagse design vormgeven.

Relaties met middelen en natuur onder de loep

In MU presenteren SMELT en The Performance Bar een gloednieuwe wetenschap: roesologie. Dit is een onorthodox onderzoek met ontwerpers, performers, experts en ervaringsdeskundigen naar de rol van middelengebruik in onze samenleving. Daarnaast vind je hier het Bio Stories-project, waarin het team van Faber Futures onder leiding van ambassadeur Natsai Audrey-Chieza samen met het DDW-publiek onze relatie met de natuur her-bedenkt. Drie dagen lang vindt hier dagelijks namelijk een forum plaats, waaraan iedereen kan deelnemen.  

Jong Talent

Design Academy Eindhoven pronkt weer met een Graduation Show van hoog niveau. Nieuw dit jaar: de index van hun catalogus is op een verrassende manier ingestoken en de locatie. De Graduation Show is namelijk in het Beursgebouw. Manifestations presenteert werken van de beste graduates van de kunstacademies, die op een grappige, spectaculaire of controversiële manier de (mis)match tussen mens en technologie onderzoeken en vragen hoe technologie kan bijdragen aan een meer humane wereld. Bij Isola Talents Factory in de Schellensfabriek presenteert een selectie van net afgestudeerde talenten en studenten hun werk. Tot slot presenteert DDW Class of 21, een groepstentoonstelling met de werken van studenten van verschillende universiteiten. 

Kiki & Joost

Bij Kiki & Joost kun je terecht voor een persoonlijke show die zichtbaar maakt wat ze de afgelopen twee jaar hebben gevoeld; creativiteit en pure energie van het maakproces. Een vrolijke en energieke tentoonstelling van autonoom werk naast nieuwe collecties voor maison Dada en MOOOI, een installatie voor Stichting Queen of Hearts en werken van Cor Unum. 

Dierenkostuums en gluten als materiaal

In Natlab houden Baltan Laboratories x Mediamatic een open kostuumlab waar ze modeontwerpers, kunstenaars en bezoekers uitnodigen kostuums te maken van verbazingwekkende (dier)soorten. Ook is er een doorlopend programma van masterclasses, workshops, lezingen, tentoonstellingen en parades rond biodiversiteit en design. En ben je op zoek naar een expo off the beaten track? Dan kun je terecht bij BioArt Laboratories, waar stof fungeert als tekenapparaat waarmee bezoekers hun sporen achter kunnen laten. En waar we kunnen kijken naar gluten als materiaal, en verven met klei. 

Talks

Samen met de partners organiseert DDW wederom een uitgebreid DDW Talksprogramma. Binnen acht thema’s worden verschillende facetten van design onder de loep genomen. Samen met enkele sleutelfiguren uit het designveld – en daarbuiten – is er een dagelijkse verkenning bij Fifth NRE allerlei ontwerpdisciplines, worden actualiteiten besproken, wordt gereflecteerd op het verleden en wordt natuurlijk ook vooruit gekeken, naar wat de toekomst van design brengt.

Greater Number Sessions

Wil je nog dieper duiken in het DDW-thema en de vier subthema’s van dit jaar? In the Greater Number Sessions komen er elke dag sprekers die dieper ingaan op de subthema’s. 

Design United

De vier technische universiteiten, oftewel Design United, nodigen bezoekers dit jaar uit om de rol van design in de aanpak van vijf grote thema’s te bespreken in de Up Close & Personal talkshow. Deze wordt dagelijks live gestreamd vanuit de Effenaar. Bezoek ook hun tentoonstelling in het Klokgebouw. Thema’s zijn o.a. Entangled Ecologies en Evolving Methodologies.

DDW TV

Last but not least streamt DDW dagelijks voor de thuisblijvers een bont uurtje DDW TV. Elke dag stipt om 19:00 kun je digitaal aanschuiven voor een update van wat je allemaal hebt gemist op DDW met daarin o.a. de uitreiking van de DDA Awards.

https://www.dutchdesignfoundation.com/