Bridgestone gaat een exclusieve samenwerking aan met de innovatieve scale-up Lightyear. Bridgestone, dat kan bouwen op 90 jaar aan ervaring als  wereldwijde marktleider op het gebied van geavanceerde oplossingen en duurzame mobiliteit, heeft speciaal banden ontworpen voor Lightyear One, ’s werelds eerste elektrische zonneauto voor lange afstanden, die eind dit jaar op de markt komt. 


Uit recent onderzoek van Bridgestone is gebleken dat bijna 50 procent van de Europese automobilisten overweegt een volledig elektrische auto aan te schaffen. Daarentegen is 37 procent daar nog steeds sceptisch over vanwege zorgen over de efficiëntie en de beperkte actieradius. 

Energiezuiniger dan andere voertuigen
Lightyear One pakt deze bezorgdheid direct aan door een bereik van 725 km te bieden. Tegelijkertijd is de auto tot drie keer energiezuiniger dan alternatieve elektrische voertuigen die momenteel op de markt zijn. Het voertuig wordt rechtstreeks door de zon opgeladen via een zonnedak. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot en de laadbehoefte van de gebruiker tot een minimum beperkt en de efficiëntie gemaximaliseerd.

Grenzen opzoeken
Om deze prestaties te bereiken, heeft Lightyear – mede dankzij verbeteringen op veel verschillende gebieden van voertuigontwerp – de grenzen van de huidige technologie opgezocht en een voertuig ontworpen met de beste aerodynamische coëfficiënt van alle geproduceerde auto’s tot nu toe. Om deze unieke prestaties te ondersteunen en de efficiëntie verder te verbeteren, zocht Lightyear naar een band met een zeer lage rolweerstand en een lichter gewicht, zodat de batterij nog langer meegaat, de actieradius zo groot mogelijk is en het milieu minder wordt belast.

Bridgestone heeft speciaal voor Lightyear One Turanza Eco-banden ontwikkeld, waarbij voor het eerst de revolutionaire lichtgewicht ENLITEN- en ologic-technologieën zijn gecombineerd. Deze technologieën zorgen voor gewichtsreductie door het gebruik van minder grondstoffen tijdens het productieproces. Bovendien wordt de rolweerstand verlaagd door een innovatief profiel, grotere diameters, hoge bandenspanning en een slank ontwerp. 

Door de lage rolweerstand van de banden kan Lightyear One ook van een lichtere accu profiteren. In vergelijking met alternatieve Bridgestone EV-specifieke banden zijn de Turanza Eco-banden dusdanig ontworpen om de actieradius te vergroten, wat neerkomt op een equivalente gewichtsvermindering van meer dan 90 kg. Naast het feit dat Lightyear One verder kan rijden tussen twee laadbeurten, is de verspreiding van silica van de band verbeterd door een nieuwe mengtechnologie toe te passen. Het totale gewicht van de band per voertuig is met 3,6 kg (ongeveer 10%) verminderd, zonder dat dit ten koste gaat van de kilometrage en grip.

www.lightyear.one