De nominaties voor de Vrouw in de Media Award 2020 zijn bekend. Met de award moedigen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aan om zichtbaar in de media te zijn. Het publiek kan stemmen op een van de 14 gezichtsbepalende vrouwelijke deskundigen die zich volgens hen het best heeft geprofileerd in de media.

De Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en sprekersbureau ZijSpreekt. Een jury van drie journalisten heeft gekeken naar experts die zichtbaar in beeld waren bij de actuele thema’s die de boventoon voerden in het afgelopen jaar. Bij de keuze om hen te nomineren is gekeken naar hun opvallende aanwezigheid in 2020 in de landelijke media, hoe ze hun expertise deelden in talkshows, geschreven pers en social media. Er kan gestemd worden tot donderdag 28 januari op www.vrouwindemedia.nl.

Genomineerd voor de landelijke Vrouw in de Media Award 2020 zijn in alfabetische volgorde:

 • Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland. Haar missie: economie begrijpelijk en relevant maken voor collega’s, adviseurs en klanten.
 • Charlotte Bouwman, GGZ-activist, journalist/schrijver van het Manifest voor een betere jeugdzorg en ggz (Lijm de Zorg), voerde wekenlang actie bij Tweede Kamer tegen lange wachttijden.
 • Janice Deul, fashion-/cultuuractivist en oprichter van het inspiratieplatform Diversity Rules, voor diversiteit in de mode.
 • Ingeborg Dijkstra-Verbeek, docent en onderwijs-/opvoedkundige voor kinderen, jongeren, jong-volwassenen, ouders en leraren die in hun ontwikkeling vastlopen en steun nodig hebben.
 • Rebecca Gomperts, arts, oprichter Women on Waves, Women on Web, strijdt voor een veilige abortus. Door Time Magazine in lijst 100 invloedrijkste mensen ter wereld en ook door Opzij als invloedrijkste 2020 uitgeroepen.
 • Eva González Pérez, de advocaat die de kindertoeslagenaffaire aan het rollen bracht. Staat 40 ouders bij van wie de kinderopvangtoeslag onterecht is stopgezet en teruggevorderd door de Belastingdienst.
 • Natacha Harlequin, strafrechtadvocaat (Taekema Harlequin Advocaten), pleitbezorger voor dialoog en empathie in o.a. de Black Lives Matter-discussie. Winnaar vijfde Cicero Jaarprijs 2018 en Legal Woman of The Year 2019.
 • Marion Koopmans, hoogleraar virologie Erasmus MC, lid van het Outbreak Management Team, adviseur wereldgezondheidsorganisatie WHO. (fotocredit: Levien Willemse)
 • Heleen Lameijer, Spoedeisende Hulparts Medisch Centrum Leeuwarden, deelt als ‘instagramdokter’ video’s en foto’s over haar eerstehulp-werk en heeft een medische Instagram-cursus over reanimeren.
 • Renske Leijten, Tweede Kamerlid SP, aanjager van gerechtigheid voor gedupeerde ouders in kindertoeslagenaffaire.
 • Naomie Pieter, choreograaf, activist, Black Lives Matter Nederland, mede-oprichter Black Queer & Trans Resistance NL.
 • Steffi de Pous, mensenrechtenactivist, oprichter Because We Carry voor verbetering levensomstandigheden in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.
 • Hanneke Schuitemaker, hoogleraar virologie UvA, hoofd vaccinontwikkeling van Janssen Vaccines & Prevention.
 • Abbie Vandivere, restaurator schilderijen bij het Mauritshuis, hoofdonderzoeker veelbesproken project over het wetenschappelijk onderzoek van Vermeer’s Meisje met de Parel.

De Vrouw in de Media Award wordt voor de twaalfde keer uitgereikt. Eerder ging de prijs naar Neelie Kroes (2009), Femke Halsema (2010), Petra Stienen (2011), Tineke Ceelen (2012), Anky van Grunsven (2013), Wanda de Kanter (2014 en 2015), Dafne Schippers (2016), Annemarie Heite (2017), Janneke Wittekoek (2018) en Iva Bicanic (2019).

De prijs is een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.

https://www.vidm.nl/