Door Marc Seijlhouwer

Je gebruikte Billy-boekenkast of Lack-tafel kun je op Black Friday terugbrengen naar de winkel. Ikea start in Nederland een Buy Back-programma en geeft minimaal 30 procent van de kostprijs terug als winkeltegoed. Zo hoopt Ikea dat het meubelafval beter verwerkt kan worden. Uiteindelijk moeten de meubels zelfs een tweede leven krijgen, zodat het helemaal circulair is.

Het terugkoopprogramma gaat in op maandag 24 november en loopt to 3 december. Het is de week rondom Black Friday, een uit de VS overgewaaide traditie van hoge kortingen bij winkels. Ikea doet dit juist om consumenten bewust te maken en hyperconsumptie tegen te houden, en mensen bewust te maken van de impact van hun gedrag.

De helft van je geld terug

Klanten mogen hun meubels inleveren bij elke Ikea-winkel in de regio waar de actie geldt. Afhankelijk van de ouderdom en toestand van het meubel krijg je een tegoedbon voor 30 tot 50 procent van het oorspronkelijke bedrag. Dat is een goede deal voor mensen die een boekenkast of bijzettafel anders bij het grofvuil hadden gezet.

Lees ook: Afgelopen zomer kwam Ikea met een plantaardige versie van de gehaktballetjes

Ikea neemt de meubels in, controleert ze en verkoopt ze vervolgens tweedehands. Zijn de meubels te vergaan om te verkopen, dan zal Ikea ze recyclen zodat de basismaterialen een nuttig tweede leven krijgen. Hoe Ikea dat precies wil doen is nog niet bekend; veel van de materialen die het bedrijf gebruikt, zoals triplex, laten zich lastig hoogwaardig hergebruiken.

Circulair en klimaatpositief

De meubelgigant wil in 2030 helemaal circulair en klimaatpositief zijn. Dat betekent dat het geen grammetje afval meer mag produceren. Het terugkoopprogramma kan daarbij helpen: het geeft meubels een langer leven of zorgt ervoor dat de materialen in de keten blijven zitten. Anders zou het bij het restafval belanden of, in het beste geval, in een biomassa-centrale.

Ikea had al eerder aangekondigd tijdens Black Friday met hetzelfde programma te starten in het Verenigd Koninkrijk. Een soortgelijk programma bestaat al bij de Ikea’s in Australië. Op de website voor het programma kan je zelfs invullen welke meubels je hebt en hoe nieuw ze nog zijn, om een schatting te krijgen van het bedrag dat je terug kan krijgen. Bijna alle meubels zijn in te leveren, hoewel producten met bekleding wel vlekvrij moeten zijn. Opvallend is ook dat de meubels volledig gemonteerd ingeleverd moeten worden; blijkbaar heeft Ikea zelf weinig zin om de meubels in elkaar te zetten.  

Lees ook: Met een investering van 200 miljoen euro hoopt Ikea klimaatpositief te worden

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/retail/