Anderhalve meter afstand houden met een zelfgemaakte corona-afstandsmeter. Dat gaan zestig Eindhovense kinderen dinsdag 7 juli rond de middenstip van het Philips Stadion uitproberen. Ze komen uit alle wijken van de stad en krijgen hulp van technische leeftijdgenootjes van de Tech Playgrounds. Zij hebben de afgelopen maanden micro:bits als afstandsmeters geprogrammeerd. ‘Dit is een geweldig avontuur voor de kinderen, juist in deze corona-tijd’, zegt Fleur Besters van Tech Playgrounds.

Het bezoek aan het Philips Stadion is mogelijk gemaakt door High Tech Campus Eindhoven, die zo de community van jonge uitvinders van de Tech Playgrounds van Dynamo Jeugdwerk een warm hart toedraagt. Hilde de Vocht van de High Tech Campus: ‘Het is super dat op deze manier ons partnership met PSV kan bijdragen aan mooie maatschappelijke initiatieven, zoals de Tech Playgrounds. Het testen van de anderhalve meter met technologie past perfect bij onze ambitie om met techniek de wereld beter te maken. Op de Campus werken twaalfduizend slimme mensen aan de nieuwste innovaties voor de wereld van morgen.’

Ook PSV en Philips helpen mee, net als jonge vrijwilligers die hun technische skills delen. De Tech Playgrounds hebben buurthelden – basisscholieren die bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid in hun wijk – gevraagd mee te doen. Zij zijn ook onderdeel van Dynamo Jeugdwerk.

Door de corona-crisis kwamen de fysieke activiteiten van het jeugdwerk in de knoei. Wekelijks komen alleen al bij de Tech Playgrounds zo’n 100-150 jonge techneuten samen in twaalf naschoolse, informele werkplaatsen in de stad. Jeugdwerkers brachten de techies aanvankelijk fysieke bouwopdrachten aan huis, die online werden besproken.

Daarna is er met hulp van Philips Nederland een speciale online workshop ontwikkeld, waarin techies leren een micro:bit zo te programmeren dat hij reageert op een andere micro:bit als deze te dichtbij komt. Vrijwilligers van de Tech Playgrounds en het gezondheidstechnologiebedrijf kwamen wekelijks online samen met de jonge techneuten om aan de afstandsmeters te werken en ze kregen er allemaal een te leen om thuis door te ontwikkelen.

Die technische kennis wordt nu dus verder gedeeld met de buurthelden. De Tech Playgrounds zijn blij met deze samenwerking, vertelt Fleur Besters: ‘De High Tech Campus en Philips boden spontaan hun hulp aan, en ook PSV is aangehaakt. Het is super dat deze actieve kinderen ervaren dat de stad zich ook voor hun inzet om wat bijzonders te organiseren in deze corona-tijd.’

https://www.hightechcampus.nl/