Veranderen: we zitten er middenin. De gevolgen van klimaatverandering, te veel stikstof en het ontstaan van virussen als corona maken dat we ons steeds vaker moeten aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Met ons huidige economische model maken we ecosystemen stuk om groei te bewerkstelligen. De mensen en projecten in dit boek laten zien dat het ook anders kan. De basis hiervoor is te vinden in bio-geïnspireerde denkrichtingen als biomimicry, biophilia en circulaire economie. Een groene eeuw ligt om de hoek.

Bio Inspired Innovation

Bio-inspiratie omvat alle ideeën en filosofieën die bijdragen aan het regenereren van natuurlijke systemen. Dat is niet onbelangrijk, want we zijn onderdeel van natuurlijke systemen. Sterker nog, we zijn er compleet afhankelijk van. Alleen zijn we dat vergeten.

De natuur als uitgangspunt

Door andere vragen te stellen en te leren van oeroude processen in de natuur kunnen we komen tot een nieuwe economie die de natuur niet afbreekt, maar herstelt. Hoe we dit doen op een manier die geluk, gezondheid en verbondenheid bevordert? Dat lees je in dit boek.

Het boek is ingedeeld in negen thema’s: water, energie, voedsel, infrastructuur, werken, wonen, producten, recreëren en leefstijl. Elk thema bevat interviews met pioniers die nú al aan een bio-geïnspireerde samenleving werken, met bijzondere projecten, innovatieve producten of goede ideeën. Ook zijn er voorbeelden uit de natuur (‘Hoe bouwt een cactus?’) en inspiratiepagina’s met nog meer mooie uitvindingen, producten en tips.

Meer weten? Zie Bioinspiredinnovation.nl  >>

‘Een collectief doel ligt voor het oprapen: de groene revolutie. En dit boek laat mede zien hoe we daaraan bij kunnen dragen: ieder op eigen wijze.’ – Dennis Storm

Jaco Appelman is medeoprichter van de opleiding Bio Inspired Innovation bij de Universiteit van Utrecht, waar hij lesgeeft en onderzoek doet naar bio-geïnspireerde verandering. In zijn optiek is de natuur als uitgangspunt nemen de enige (innovatie)strategie die werkt over generaties heen. 

Mireille Langendijk is architecte. Ze laat zich inspireren door de ontwerpprincipes van de natuur. Door goed naar de natuurlijke wereld  te kijken en de processen te begrijpen komt ze tot integrale ontwerpoplossingen die gezond, natuurinclusief en veerkrachtig zijn.

Anoek van der Leest is tekstschrijver, blogger en communicatieadviseur. Vanuit haar onderneming maakt ze verhalen, websites en communicatiestrategieën voor bedrijven en organisaties die groen denken en doen.

Inkijkexemplaar >>

www.bioinspiredinnovation.nl
https://knnvuitgeverij.nl/artikel/zo-kan-het-ook.html