Vandaag wordt op De Haagse Hogeschool de EU impactscan voor gemeenten gelanceerd. Deze digitale tool, een samenwerking van het lectoraat Changing role of Europe met adviesbureaus Berenschot en ERAC, brengt in kaart hoe Nederlandse gemeenten zijn aangesloten op de Europese Unie.

De EU impactscan wordt om 14:30 gelanceerd tijdens CREUVENT; de jaarlijkse conferentie van Europese praktijk en wetenschap.  De impact scan is een van vele projecten voor praktijkgericht EU onderzoek op De Haagse Hogeschool. 

Europa-kennis

De nieuwe digitale vragenlijst voor gemeenten is een peilstok voor Europa-kennis en bewustzijn. Bijvoorbeeld: wordt het stadhuis bij tijd en wijle overvallen door Europese regels voor betere luchtkwaliteit of aanbestedingen? Is bekend welk lokaal beleid in aanmerking komt voor cofinanciering uit Brusselse subsidies? En weten bestuurders en ambtenaren van Europese wanten? 

Dr. Mendeltje van Keulen van CREU legt uit: “Sommige gemeenten worden overvallen door Europees beleid. Ze hebben onvoldoende vakkennis in huis en werken ook niet samen met andere gemeenten. Zo’n slechte aansluiting op Europa leidt tot concurrentie en gemiste kansen en dat kost uiteindelijk geld. We zijn blij met de ontwikkeling van de EU impact scan omdat die wetenschappelijke data oplevert over hoe de ideale Europa-organisatie eruit ziet.”

Europese Unie steeds bepalender

Robert Wester, Managing Director, Berenschot EU: “Haalt u alles uit de Europese Unie? De Europese Unie is steeds bepalender. Denk aan energie- en klimaatbeleid: in Brussel besloten – lokaal thema nummer 1. Dat maakt het cruciaal te volgen wat er speelt binnen de EU en – idealiter – nieuw EU beleid proactief te beïnvloeden. De EU-Impactscan die Berenschot en ERAC vandaag lanceren, geeft decentrale overheden inzicht in de mate waarin zij op de EU zijn aangesloten.”

Vincent Ketelaars, Manager Europe ERAC:  “Europa in een gemeente gaat over beïnvloeding, over netwerken, over projecten. Kassa volgt uit kennis en kennissen, nooit andersom. Iedere vraag in de scan is handvat voor keuzes; de optelsom is EU impact.”

De scan is te vinden op www.euimpactscan.nl.