Technisch dienstverlener TMC raakt in de regio een deel van zijn specialisten kwijt aan opdrachtgevers. Hard groeit het bedrijf wel in het buitenland.

TMC verwacht dit jaar een omzetstijging van meer dan twintig procent te realiseren. De opgaande lijn van de activiteiten in het buitenland wordt doorgetrokken, stelt topman Thijs Manders.

TMC weet steeds meer hoogopgeleide technisch specialisten in andere landen aan zich te binden. Ze werken in opdracht van high tech multinationals. De vestigingen in België en Frankrijk waren in 2018 de motoren achter de groei, zo blijkt uit de jaarcijfers. In België liep de omzet op met dertig procent. In Frankrijk was dat 67 procent. De totale omzet kwam 11 procent hoger uit op 95 miljoen euro.

Dat de 100 miljoen niet kon worden aangetikt, was het gevolg van beperkte groei in eigen land. Een half miljoen euro kon nog worden bijgeschreven doordat de specialisten van TMC volledig waren bezet. ,,In Nederland moeten we heel veel moeite doen om een gelijk omzetniveau te halen. We hebben vorig jaar 250 mensen aangenomen, maar er ook 250 verloren. De druk vanuit de opdrachtgevers is groot om onze mensen over te nemen”, constateert Manders.

Flexibel personeel

TMC heeft het al een tijdje zien aankomen. Klanten als ASML nemen vanwege de krappe arbeidsmarkt zelf meer medewerkers in vaste dienst en beperken hun contingent aan flexibel personeel. Gevolg voor TMC en zijn branchegenoten is dat daar kennis en ervaring verdwijnt. ,,We hebben mensen verloren die bij ons 15 of 18 jaar in dienst waren”, weet Manders.

Hij vindt dat opdrachtgevers niet ongelimiteerd medewerkers zouden moeten weghalen bij hun partners. ,,Wees zuinig op je toeleveranciers”, luidt zijn oproep.  Manders wijst er op dat er ook weer een tijd zal komen waarin de high tech bedrijven hun flexibele schil willen vergroten. Op projectbasis in te huren specialisten moeten dan wel beschikbaar zijn, betoogt hij.

TMC heeft geanticipeerd op stagnatie van de groei in de Brainport-regio. In de afgelopen jaren zijn vestigingen opgericht in België, Frankrijk, Italië en Spanje. ,,Die landen komen op stoom”, merkt Manders. Vooral in Frankrijk gaat het hard op de kantoren in vier regio’s waar het is vertegenwoordigd, met Parijs nog als uitschieter. In Zweden is TMC in zijn eerste jaar al succesvol met opdrachten voor Volvo en SKF. In Dubai nemen de activiteiten toe, en dan is in Canada en de Verenigde Staten een start gemaakt. Na de vestiging in Montreal wil TMC uitbreiden met een kantoor in New York.

Om ook in eigen land zicht op groei te blijven houden, heeft TMC vestigingen geopend in Delft en – per 1  april – Enschede.

Voor het lopende jaar ligt de ambitie op een omzet van tussen 115 en 120 miljoen euro. Het aantal technisch specialisten – TMC noemt ze ‘werkondernemers’ omdat ze ondernemend gedrag moeten vertonen en meedelen in de winst – zal naar verwachting tot 1100 oplopen. 

Maatschappelijke activiteiten

Om de ‘werkondernemers’ te stimuleren heeft TMC het Entrepreneurial Lab opgericht. TMC’ers kunnen werken aan eigen projecten en maatschappelijke activiteiten. ,,Vanuit hun eigen passie. En in hun eigen tijd”, zegt Lotte Geertsen van TMC.

Al 75 TMC’ers hebben zich gemeld voor een nieuw initiatief. Ze gaan helpen het tekort aan techniekdocenten op te lossen. In eerste instantie in een project in samenwerking met Fontys Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs en Kennispact MBO Brabant.

‘Hybride docent’

Het is de bedoeling dat de technisch specialisten gastlessen gaan geven als ‘hybride docent’. ,,Ze zijn en blijven actief in hun technisch expertisegebied, waardoor ze op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en die in de lessen kunnen gebruiken”, verklaart Geertsen. ,,Onze medewerkers kunnen kiezen of ze dat voor bijvoorbeeld vier of acht uur per week gaan doen. Op twee avonden, of een avond en een middag. Dat zijn we nu aan het inkleuren.”

Fontys gaat bij TMC een korte basisopleiding pedagogiek verzorgen. TMC verwacht dat nog voor de zomer de eerste gastdocenten hun opwachting in het beroepsonderwijs kunnen maken. Komend schooljaar zouden dat er zo’n tien kunnen zijn.

Ook in het hoger onderwijs willen TMC’ers een bijdrage leveren. De eerste vier gaan bij hbo-opleidingen van Fontys aan de slag, om hun expertise op het gebied van onder meer kunstmatige intelligentie, connectie van apparaten met internet en mechatronica over te brengen. ,,Later gaan we bekijken of we ook in universitair onderwijs hybride docenten kunnen inzetten”, kondigt Geertsen aan.

Voor TMC tellen ook andere belangen. ,,Het is belangrijk voor TMC dat nieuwe technische professionals afstuderen”, weet Geertsen. Die moet op de langere termijn voor jonge aanwas zorgen.

Een tweede aspect is dat het bedrijf aantrekkelijk blijft voor zijn medewerkers. Die kiezen al bewust voor het model van het werkondernemerschap, waarbij ze ondernemend gedrag moeten vertonen en meedelen in de winst. Als ze in de gelegenheid worden gesteld om via TMC buiten het werk hun passies te volgen dan helpt dat om ze te behouden voor het bedrijf, is de overtuiging van het bedrijf.

Voetbal schietrobot

In het lab van TMC op de High Tech Campus waar aan de eigen projecten wordt gewerkt, brandt volgens Geertsen in elk geval elke avond het licht. Jaarlijks worden 10 tot 15 projecten uitgevoerd. Met nieuwe toepassingen van technologie. Met een maatschappelijke opbrengst , als het even kan. ,,Medewerkers van ons zijn bijvoorbeeld betrokken bij de ontwikkeling van een voetbal schietrobot voor kinderen in een rolstoel. TMC is een van de technologiepartners voor de robot die aan de rolstoel wordt bevestigd. Het is de ambitie om er een nieuwe sport van te maken. Zodat kinderen in een rolstoel samen met kinderen in de buurt of hun broertjes of zusjes kunnen voetballen.”

Foto: Thijs Manders topman van TMC

Auteur: Peter Scholtes, verschenen in ED, 30/03/2019  

https://tmc-employeneurship.com/nl/