Is er iets naast koffie en pasta wat écht deel uit maakt van de Italiaanse gastronomische kultuur? De gelato natuurlijk!

En waar is ijs eten beter dan in Florence? waar het ijs in de 16e eeuw is uitgevonden door de Bernardo Buontalenti, in dienst bij de familie Medici, de belangrijkste bankiersfamilie in Florence tijdens de Renaissance. Hij maakte een bevroren dessert voor Catherine de’ Medici om af te koelen tijdens de hete dagen. De smaak Buontalenti is nog bij elke gelateria in Florence te krijgen. Het is heel romig en gemaakt met eidooiers, honing of zoete wijn. Al voegt elk ijssalon er natuurlijk nog zijn eigen geheime ingrediënt aan toe om het lekkerste Buontalenti ijs te maken!

De beste gelato van de stad

Maar wat is het belangrijkste dat je moet weten als je een bezoekje aan Italië brengt? Hier kunnen we kort over zijn, je wilt natuurlijk weten waar de beste gelato van de stad te vinden is! Dat vonden wij ook en daarom zijn we een zoektocht gestart naar het lekkerste ijs in Florence. En wie weten dit nou beter dan de Florentijnen zelf?! Daarom hebben we ook aan hen gevraagd waar zij naar toe gaan voor hun gelato en hebben deze, in de naam van research, toen ook zelf aan een test onderworpen. Van deze ijssalons hebben we een top 3 gemaakt, versus onze eigen top 3 van persoonlijke favorieten, want die bleek toch iets anders te zijn dan die van de Florentijnen zelf! Nog een tip voor als je moeite hebt met het maken van een keuze uit al die smaken, vraag of je de smaak mag proberen. Je krijgt dan een klein lepeltje en kan zo eerst proeven of hij wel echt zo lekker is als je hoopte.

De top 3 favoriete gelateria’s volgens de Florentijnen:

1. Vivoli

Volgens de Florentijnen is Vivoli de gelateria met het allerbeste en heerlijkste ijs in Florence. Deze ijssalon in de buurt van Santa Croce is een beetje moeilijk te vinden, maar als je eenmaal in de juiste straat loopt merk je dat wel aan de vele ijs etende mensen die je tegenkomt. Gelijk bij binnenkomst zie je de vitrines met ijs en wil je eigenlijk al direct gaan kiezen, of in ieder geval, probéren een keuze te maken. Maar nee.. dan kom je erachter dat het de bedoeling is eerst je ijsje, die je dus nog niet hebt, af te rekenen bij de kassa om dan met het bonnetje je zo geliefde gelato te halen. Doordat het binnen erg krap is en eigenlijk niet erg praktisch ingericht, doet het al snel benauwd aan. Helemaal als het er net zo vol staat met klanten als toen wij er waren. Over het ijs mag absoluut niet geklaagd worden. Wij kozen voor de smaken meringue en aardbei welke beiden heerlijk vol van smaak zijn! Al heeft Vivoli niet het best geprijsde ijs in de stad voor de hoeveelheid die je krijgt: vanaf €1,80 per bolletje.
Vivoli,
Via Isole delle Stinche 7r,
+39 055 292334.
Website: http://www.vivoli.it/
Geopend di – za, 07.30u – 21.00u.

Gesloten in de hele maand Augustus.

2. Gelateria dei Neri

Bij de Florentijnen op nummer 2, maar onze absolute favoriet! Deze ijssalon zou je zo voorbij lopen, maar doe dit alsjeblieft niet, want je mist het lekkerste ijs van de stad. Zodra je binnenstapt heb je het gevoel alsof je bij nonna op bezoek bent. Een plafond van oude houten balken, schattige schilderijtjes aan de muur en een verzameling theepotten, bloempotten en waterkannen op de planken boven de toonbank. Naar onze mening de meest gezellige ijssalon in heel Florence. Niet geheel onbelangrijk: het ijs is er ook echt om je vingers bij op te eten. Het zit in kleine bakjes, niks geen fancy toppings maar oh-zo-overheerlijk! De smaken die wij hebben geproefd zijn gorgonzola ijs met walnoot (niet verwacht, maar verrassend lekker, grapefruit, drop, chocolade met sinaasappel en mandarijn. Al zouden we nog wel een keertje terug willen om passiefruit, yoghurt met bosaardbeien of één van de andere chocolade smaken te keuren! Daarnaast hebben ze ook vanille en hazelnoot ijs op basis van sojamelk die gezoet zijn met fructose. Maar daar houdt het niet op. Granite (waterijs) in de smaken citroen, amandelmelk, koffie, mandarijn, mint, sinaasappel, aardbei en chocolade. Nog een lekker toetje mee nemen? Probeer één van de 3 soorten semifreddi, tiramisu of profiteroles. Gelato vanaf €1,80, granite vanaf €1,50, semifreddo €20,00 per kilo.
Gelateria dei Neri, 
Via dei Neri 22r,
+39 055 210034.

Geopend ma – zo, 09.00u – 00.00u.

3. Grom

Deze ijssalon, opgericht in 2002 door Giudo Martinettiand Federico Grom heeft in een paar jaar tijd tientallen vestigingen in Italië geopend, maar ook over de grens in Parijs, Tokyo, Osaka, New York en Malibu. Ze staan erom bekend ijs van extreem hoge kwaliteit te maken. Om eerlijk te zijn ziet Grom er niet echt gezellig en uitnodigend uit zoals de wat meer traditioneel ingerichte gelaterie. Maar aan de lange rij wachtende mensen is te zien hoe populair deze ijssalon is. Bij Grom is het ijs voor de verandering eens niet in grote hoeveelheden in bakken geschept, heerlijk versierd en echt eye-candy zoals gebruikelijk is, maar het zit in speciale vriesbakken zodat het ijs lekker zacht blijft. Dus, kiezen op het oog is er niet bij. Wat Grom zo geliefd maakt is dat ze de beste, natuurlijke ingrediënten gebruiken om het beste kwaliteits ijs te maken. Zo hebben ze bijvoorbeeld pistache ijs gemaakt met pistache nootjes uit Syrië, vanille ijs met vanille uit Madagascar, chocolade ijsmet chocolade uit Venezuela en extranoir chocolade sorbet ijs met ‘granella’ van chocolade uit Colombia. De smaak die je hier zeker niet mag missen en die we verder nergens anders zijn tegengekomen is ‘caramelllo al sale’: karamel ijs gezout met roze Himalaya zout, absoluut onweerstaanbaar! Klein minpuntje, Grom is zo ongeveer de meest prijzige ijssalon in Florence met prijzen vanaf €2,50. 
Grom,
Via del Campanile,
+39 055 216158.
Website: http://www.grom.it 

Email: info@grom.it 
Geopend van ma – zo , 10.30u –00.00u.