Olaf Mooij. Braincar

Een tijdje geleden sprak ik met Olaf Mooij over zijn Hersenauto. De hersenauto was zijn sleutelwerk vertelde hij. Daaruit kwamen andere auto-gerelateerde kunstvoorwerpen uit voort. Er kwamen zelfs embryootjes van nieuwe autootjes.  

Naast de Hersenauto kwamen er de DJ Mobiel en De Koets. Zijn nieuwste werk is een museum: het museum van de Carcheologie. Het was al te zien op De Parade. Mooij is al begonnen aan de bouw van het museum dat samen met de hierin gestalde kunstwerken een groot nieuw kunstwerk zal worden. Het Museum bevindt zich op ‘Marconia’, een oud rangeerterrein bij de haven van Rotterdam.

Oude graansilo
Olaf Mooij: “Het publiek kan enkele dagen per week deze unieke samenvoeging van kunst en bouwwerk bezoeken. Ik gebruik voornamelijk tweedehands voorwerpen die ruimte bevatten en geef deze gezamenlijk een nieuwe functie.”

Een oude graansilo vormt de uitkijktoren en een water-opslagtank vormt samen met grote verhuiskisten de centrale ruimte. De gebruikte voorwerpen en materialen heeft goedkoop en soms gratis kunnen vinden. Het liften van de silo en het storten van de fundering voor de uitkijktoren hebben echter al voor hoge kosten gezorgd. Daardoor dreigt het gebouw niet af te komen.

Het dak er op
De basisstructuur van het gebouw staat, maar het dak mist nog. Om de kunstwerken en de bezoekers en prettig onderkomen te bieden, is een goed dak cruciaal.  Olaf Mooij: “Help mij en zet ‘HET DAK ER OP’. Het dak biedt niet alleen bescherming aan de kunstwerken en de bezoekers, maar er worden ook kunstwerken op geplaatst. De bezoeker kan vanuit de uitkijktoren het dak op en kan hier rondlopen om de geplaatste kunstwerken te bekijken. Daarom wordt het een kostbaar dak, want het dient sterk genoeg te zijn om zowel de kunstwerken als het publiek te dragen. Tevens moet het goed geïsoleerd zijn en moet er een veilige trap naar het dak worden geplaatst. Aan de rand van het dak wordt een stevig hek geplaatst om ongelukken te voorkomen.”

Daarom is Mooij een crowdfundingsactie gestart. Zie: https://www.voordekunst.nl/projecten/7049-help-olafs-museum-zet-het-dak-er-op#.

Doe mee en vertel anderen erover.

http://bit.ly/2FByvcY