In 1917 werd in Apeldoorn de firma Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ opgericht. Deze firma zou van lokale fietsenmaker uitgroeien tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en meer recent van e-bikes in Nederland: Sparta.

Het CODA Museum brengt van 22 april tot en met 26 augustus 100 jaar Sparta in beeld in Sparta, de sleutel tot een rijker leven. Een kleurrijke en verrassende tentoonstelling waarin vanzelfsprekend fietsen, brommers en motoren van het merk Sparta te zien zijn, maar bijvoorbeeld ook affiches, reclamemateriaal en foto’s – misschien wel van u en uw Sparta!

Fietsen, brommers en motoren
In deze bijzondere tentoonstelling worden (brom)fietsen, affiches, motoren, sieraden, beeldende kunst, motorblokken en foto’s moeiteloos naast elkaar gepresenteerd. Juist die combinatie brengt de geschiedenis van Sparta, de ontwerpen, de gebruikers van deze rijwielen en de context van dit alles op een kleurrijke en levendige manier in beeld.

De fietsen, brommers en motoren die in deze bijzondere tentoonstelling te zien zijn, worden onder andere uitgeleend door leden van de Sparta Bromfietsclub, Sparta Motorclub, Vereniging De Oude Fiets en door Sparta zelf. Zo tonen wij onder andere de Verpleegstersbrommer (MC50) uit de CODA collectie, de eerste brommer uit 1951 (F48), de Sparta Villiers 3A 125cc en nog vele andere. Het reclamemateriaal komt uit CODA Archief en uit de archieven Sparta en de eerdergenoemde clubs. Voor het beeldmateriaal (liefst bewegend) willen we ook graag een  beroep op u doen!

Oproep
Heeft u gedigitaliseerd (bewegend) beeld van u en uw Sparta en mogen wij dat in onze tentoonstelling gebruiken, dan ontvangt het CODA Museum dat graag van u! U kunt uw beeldmateriaal met een beschrijving vóór maandag 22 maart mailen naar sparta@coda-apeldoorn.nl.

Sparta, de sleutel tot een rijker leven verrast van begin tot eind – met motoren, (brom-/bak-)fietsen, unieke beelden en bijzondere verhalen.

https://www.coda-apeldoorn.nl/nl/agenda/sparta