Achtergrondinformatie

Bevolking
In het voormalig Joegoslavië wonen vooral Zuid-Slaven. Joego-slavië betekent ook Zuid-Slavië. De Slaven komen oorspronkelijk uit het noordwesten van Oekraïne, Polen en Wit-Rusland. Vanaf de 5de eeuw na Christus verspreidden de Slaven zich vanaf de grote volksverhuizing over delen van Europa, o.a. in het gebied ten zuiden van de Donau. Dit gebied wordt ook wel de Balkan genoemd. Tot de Zuid-Slaven rekent men Serviërs, Kroaten, Bosniërs, Slovenen, Macedoniërs en Montenegrijnen. In alle landen van het voormalig Joegoslavië vormen de Zuid-Slaven een meerderheid. In totaal gaat het om een bevolkingsgroep van ongeveer 25 miljoen.

Slovenië is wat betreft oppervlakte de helft van Nederland en telt ongeveer 2 miljoen inwoners. Naast een grote meerderheid van Slovenen is er een minderheid van Duitsers. Deze was lange tijd prominent aanwezig in de hoofdstad Ljubljana (Laibach) en andere steden.

Kroatië is ongeveer 1,5 keer Nederland en telt 4,3 miljoen inwoners. Ongeveer 90 procent van de bevolking bestaat uit Kroaten. Verder is er een kleine minderheid van Serviër (5 procent) die vooral aan de grens met Servië wonen.

Bosnië en Herzegovina is 1,2 keer Nederland en telt 3,8 miljoen inwoners. De bevolking bestaat voornamelijk uit Bosnische moslims,  Bosnische-Serviërs (orthodoxen) en Kroaten.

Montenegro is het kleinste land, het is een derde van Nederland en er wonen 650.000 inwoners. Driekwart van hen bestaat uit Montenegrijnen en Serviërs. Daarnaast zijn er minderheden van  Albanezen, Bosniërs en andere groepen.

Servië is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en telt ongeveer 7,5 miljoen inwoners. De bevolking bestaat vooral uit Serven. In het noorden woont een grote minderheid van etnisch Hongaren.

Kosovo beslaat een kwart van Nederland en telt 1,9 miljoen inwoners waarvan bijna 95 procent  etnisch Albanezen.

Macedonië is 0,6 keer Nederland en telt ongeveer 2 miljoen inwoners. De Macedoniërs vormen ongeveer twee derde van de bevolking. Daarnaast zijn er minderheden van Albanezen, Gegen in het noorden en Tosken in het zuiden.

Eten en drinken
De keuken van de Balkan kenmerkt zich vooral door een enorme variatie en het veelvuldig gebruik van kruiden. Het gebied staat vooral bekend om de paprika, zure room en gerookt spek. Veel gerechten komen van de gril. Bekende gerechten van de Balkan zijn: burek (vlees-, kaas- of groentetaart van bladerdeeg), lukanci (zelfgemaakte chorizo-achtige varkensworstjes met paprikaschijfjes), cevapcici (de alomtegenwoordige huidloze worst), raznjici (spies met gegrilde stukjes varkensvlees) en pljeskavica (pittige hamburger).

Slovenië
Het kleine Slovenië beschikt over een hele diverse keuken, met maar tal van verschillende regionale kookstijlen. Enkele toppers: jota (hartige bonen-en-koolsoep), postrv  (forel) en zlikrofi (ravioli-achtige deegvormen gevuld met kaas, spek en bieslook).

Kroatië
De keuken van Kroatië weerspiegelt de gevarieerde culturen die het land in de loop van zijn geschiedenis hebben beïnvloed. Er is een scherpe scheiding tussen de Italiaanse keuken langs de kust en de smaken van Hongarije, Oostenrijk en Turkije meer landinwaarts. De Istrische keuken heeft de laatste jaren internationale kookliefhebbers aangetrokken vanwege zijn lange gastronomische traditie, verse ingrediënten en unieke specialiteiten.

Bosnië en Herzegovina
Onder invloed van de Turkse keuken is er sarma, gestoomde dolma-rollen van rijst, tomaten en gehakt verpakt in kool of druivenbladeren. Bosnische börek is er in de vorm van spiraaltjes van filo bladerdeeg gevuld met gehakt. Traditionele Bosnische deserts zijn hurmastica (in zoete siroop gedrenkte lange vingers) en tufahija (gestoofde appel met walnootvulling).

Montenegro
Het eten aan de kust is vrijwel niet te onderscheiden van de Dalmatische keuken: veel gegrilde zeevruchten, knoflook, olijfolie en Italiaanse gerechten. In het binnenland is er meer vlees en Servische invloed. Het dorp Njegusi in het midden van Montenegro is bekend om zijn prsut (prosciutto, gedroogde ham) en sir (kaas).

Servië
Servië is bekend om zijn gegrilde vleesgerechten. Regionale keukens variëren van pittige Hongaarse goulash tot Turkse kebabs. Ben je vegetariër, vraag dan om posna hrana (‘vleesloos eten’). Bekend is uiteraard de Servische bonensoep. In Servië ontkom je niet aan kajmak, deze zoute roomachtige kaassaus wordt op alles geserveerd van brood tot hamburgers.

Kosovo
Traditioneel eten is over het algemeen Albanees, vooral gestoofd en gegrild vlees of vis. Veel gerechten worden gecombineerd met kos (geitenkaas). Aan Turkse kebabs en gjuvec (gebakken vlees en groenten) ontkom je ook bijna niet. Tave is vlees gebakken met kaas en ei.

Macedonië
In Macedonië proef je de invloed van de Griekse keuken. Bestel je pita, dan krijg je een pasteitje gemaakt van bladerdeeg, gevuld met lokale kaas en spinazie of prei. Spska salata is een eenvoudige salade met tomaat, ui en komkommer bedekt met geraspte sirenje (witte kaas). En tavce gravce is een bonenschotel geserveerd in aardewerk.

Drinken
Behalve koffie, thee en frisdrank heeft elk land zijn eigen lokale bier. Populair in Kroatië zijn bijvoorbeeld Zagreb’s Ozujsko en Karlovacko uit Karlovac. In de meeste landen wordt wijn verbouwd. In Slovenië een peperige rode Teran uit de Karst-regio en een witte Malvazija van de kust. In Montenegro zijn Vranac en Krstac de bekendste inheemse rode en witte wijnsoorten. De Vranac wordt ook verbouwd in Macedonië en Kosovo. Wie van sterker gedestilleerd houdt kan proeven van Rakije. In Servië heet het slivovitsj, een brandewijn gemaakt van pruimen. Maar wees voorzichtig. Het alcoholpercentage bedraagt vaak meer dan 50%. In Kroatië heeft het meer weg van Italiaanse grappa. En in Macedonië lijkt het op de Griekse raki.

Feestdagen en festivals
De landen van voormalig Joegoslavië kennen tal van officiële feestdagen zoals Nieuwjaar en Dag van de Arbeid. Daarnaast heeft elk land herdenkingsdagen zoals de Dag van de Opstand, de Dag van de Strijders en Dag van de Doden. Een overzicht per land vind je op www.officeholidays.com.

Religieuze feesten in voormalig Joegoslavië
Daarnaast zijn er de religieuze feestdagen zoals Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen en Allerheiligen. Van de kerkelijke feestdagen is Pasen de belangrijkste. In tegenstelling tot de westerse christelijke kerken, die een gregoriaanse kalender volgen, houden de oosterse-orthodoxe kerken zich aan de juliaanse kalender, die over het algemeen zo’n dertien dagen op de gregoriaanse kalender achterloopt. Het oosterse-orthodoxe kerstmis valt dus op 7 januari en niet op 25 december. Het christelijke Paasfeest valt in 2018 op 1 en 2 april, het orthodoxe Pasen een week later op 8 en 9 april. In Slovenië en Kroatië viert men de christelijke religieuze feestdagen terwijl men in de andere landen de oosters-orthodoxe feestdagen viert. In Bosnië Herzegovina, Kosovo en Macedonië viert men ook islamitische feestdagen zoals het Suikerfeest en het Offerfeest. Zie voor de exacte data van alle religieuze feestdagen per land: www.beleven.org/feesten.

Festivals  in voormalig Joegoslavië
Vooral in de maanden juni tot en met september vinden er op veel plaatsen festivals plaats. Deze variëren van folkloristische festivals met traditionele muziek en dans zoals in Ljubljana tot de befaamde Zomerspelen van Dubrovnik met theater, opera en concerten. Kijk op de websites van landen en plaatsen wanneer er festivals plaats vinden.

Cultuur (gewoonten en gebruiken)
Zeker buiten de toeristenoorden zul je getroffen worden door de hartelijkheid en gastvrijheid van de bewoners. Als je in gesprek met locals gaat zal ongetwijfeld het traumatische verleden ter sprake komen. Veel bewoners van voormalig Joegoslavië hebben meerdere oorlogen overleefd, sommigen hebben er erg onder geleden. Dat hoor je ook terug in de volksmuziek die zowel blij als melancholisch klinkt.

Tradities
Naast muziek en dans zijn er tal van tradities. Bijvoorbeeld rond huwelijk en verloving. Op het eiland Rab dient de man een boom door te zagen voordat hij zich mag verloven: hiermee laat hij zien dat hij sterk genoeg is zijn toekomstige gezin te onderhouden. Op het eiland Korcula zijn jongemannen in het voorjaar actief met zwaardgevechten, waarbij een perfecte beheersing van het wapen en het lichaam is vereist. Op Moreka Dag (27 juli), mogen zij hun kunnen aan het publiek tonen. Dan is er een zwaardgevecht van de Joegoslaven tegen de Moren. Met Moren worden moslims aangeduid. Grote delen van voormalig Joegoslavië waren eeuwenlang in handen van de Ottomanen. De strijd wordt gevoerd om ‘de mooie vrouw’, die de door de Moren veroverde stad symboliseert. Het gevecht duurt de hele nacht, eerst tegen de Moren, vervolgens tegen de dorst. Op bijna alle 725 eilanden van voormalig Joegoslavië, maar ook in de dorpen en steden in het binnenland vind je zulke tradities.

Weer en klimaat
Er zijn twee klimaatzones in voormalig Joegoslavië: het mediterraan klimaat en het landklimaat. Het mediterraan klimaat kent warme droge zomers en zachte natte winters. De beste tijd om naar de kust te gaan is in voor- en najaar. Het landklimaat kent strenge winters en vrij warme zomers. In de bergen kan er in de winter veel sneeuw vallen.

Slovenië
Het grootste deel van het bergachtige Slovenië heeft een landklimaat. Vanwege de ligging ten zuiden van de Alpen valt er relatief veel regen. Het westelijk deel aan de kust heeft een mediterraan klimaat.

Kroatië
Het noorden en oosten van Kroatië hebben een continentaal klimaat. De Adriatische kust heeft een mediterraan klimaat.

Bosnië-Herzegovina
Bosnië-Herzegovina heeft een landklimaat.

Montenegro
De kust van Montenegro heeft een mediterraan klimaat. Het bergachtige binnenland heeft een continentaal klimaat.

Servië
Servië heeft een continentaal klimaat met warme zomers en koude winters.

Kosovo
Kosovo heeft een continentaal klimaat.

Macedonië
Macedonië heeft een gematigd landklimaat met lange, droge en hete zomers. De winters zijn doorgaans kort, koud en nat.

Klimaattabel:
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater
Ljubljana

Maand T max Zon Neerslag T w
Januari 2   2  12    Nvt
Februari 6   4  12
Maart  10   5 13
April   15   6  15
Mei  20    7  16
Juni  23    8  17
Juli  26   9 15
Augustus  25  8    15
September  22 6    12
Oktober 16 4  12
November  8 2  13
December  3 2 12

 

Belgrado

Maand T max Zon Neerslag T w
Januari 4   2  12    Nvt
Februari 6   3  11
Maart  12   5 12
April   17   6  12
Mei  22    7  13
Juni  25    8  12
Juli  27   9 9
Augustus  27  9    9
September  24 7    9
Oktober 18 5  9
November  11 3  12
December  5 2 13

 

Dubrovnik

Maand T max Zon Neerslag T w
Januari  7   3  13     14
Februari 9   4  12     14
Maart  12   5 13     14
April   16   6  12     15
Mei  21    8  11     18
Juni  25    9  11     21
Juli  28   10 7     24
Augustus  28  9    7     25
September  24 8    8     23
Oktober 19 6  10     20
November  13 4  12     17
December  8 3 13     15

 

Landschap
De Balkan, die bestaat uit de landen van het voormalig Joegoslavië en Albanië, bestaat vooral uit bergketens met toppen tot zo’n 2700 meter. In Slovenië, Kroatië, Bosnië & Herzegovina, Macedonië en Montenegro vind je zogeheten Karst gebergten, gebergten met grillige vormen, riviertjes en onderaardse grotten ontstaan doordat kalksteen verweerd is door regenwater. De Balkan ligt aan de Adriatische Zee en wordt in het noorden begrensd door de rivieren de Sava, Donau en Kupa en in het oosten door de Morava en Timok.  Voor de kust liggen 725 eilanden, de meeste voor het langgerekte Kroatië.

De grootste meren zijn het Meer van Shkodër op de grens van Montenegro en Albanië en het Meer van Ohrid en het Prespameer op de grens van Macedonië en Albanië.  Van de vele stuwmeren is die in de IJzeren Poort in het oosten van Servië het grootst (253 km²).

Slovenië is dichtbebost en bergachtig. In het westen heeft het land een kleine toegang tot de Adriatische kust. De grens met Oostenrijk wordt grotendeels gevormd door de zuidelijke Alpen met toppen boven de 2000 meter.

Kroatië heeft een gevarieerd landschap. Het noorden bestaat uit het laagland van Slavonië, het heuvelachtige en groene en het bergachtige Dalmatië. Dat laatste is een ruig gebied met watervallen en uitgestrekte bossen. Daar vind je veel beschermde planten en wilde dieren zoals de gier, lynx en bruine beer. De langste rivier van Kroatië is  de Sava die door Zagreb stroomt.

Bosnië & Herzegovina bestaat voor het grootste deel uit midden- en hooggebergte. Alleen het noordelijk gedeelte ten zuiden van de rivier de Sava bestaat uit laagland. Dit is ook het meest vruchtbare gedeelte van Bosnië. In het grensgebied met Kroatië vind je de Dinarische Alpen met toppen van bijna 2000 meter. Dit gebergte bestaat uit poreuze kalksteen. De rivieren die in dit Karst landschap stromen zorgen voor grillige rotsformaties en vele grotten. Ook het oosten van Bosnië is bosrijk en kent hoge bergtoppen. In het gebied rond Serajevo vonden in 1984 de Olympische winterspelen plaats.

Montenegro is het uitgesproken bergachtig. In het noorden van Montenegro ligt een groot Karst gebergte, het Durmitor-massief (tevens Nationaal Park) met 48 bergtoppen van meer dan 2000 meter. De hoogste top is de 2522 meter hoge Bobotov kuk.

Servië bestaat in het noorden vooral uit laagland, terwijl het zuidelijk deel vrij bergachtig is. De belangrijkste rivier van Servië is de Donau die bijna 600 kilometer door Servisch grondgebied stroomt. Drie grote rivieren monden in Servië uit in de Donau, zoals de Sava (in Belgrado), de Timis (nabij Pancevo) en de Tisa (bij het dorp Titel). Deze rivieren zijn allemaal bevaarbaar en verbinden Servië met het noorden en westen van Europa. Daarnaast heeft Servië veel meren en stuwmeren.

Kosovo is omringd door bergen. Het Sargebergte in het zuiden en zuidoosten grenst aan Macedonië, in het noorden bevinden zich de Kopaonik bergen. De zuidwestgrens met Montenegro en Albanië is ook bergachtig, hier bevindt zich de hoogste piek van het land, de Gjeravica (2.656 m). Behalve veel bergen kent Kosovo twee grote vlakten, het Metohija bekken in het westen en de Kosovo vlakte ter hoogte van hoofdstad Pristina.

Macedonië ligt op een plateau van 600-900 meter. Er zijn veel bergen met als hoogste toppen de Titov Vrv (2748 m) en de Mal Turcin (2707 m). De Vardar, de langste rivier van Macedonië, stroomt dwars door de hoofdstad Skopje en mondt uit in de Golf van Thessaloniki. Macedonië heeft ook vele meren. Het land bevindt zich in een gebied waar zeer regelmatig aardbevingen voorkomen. De oorzaak hiervan is dat in deze regio drie tektonische platen samenkomen. Op 26 juli 1963 werd de stad Skopje zwaar getroffen door een aardbeving en gedeeltelijk verwoest.

Religie
De meeste Slovenen en Kroaten zijn rooms-katholiek terwijl de meeste Serviërs, Montenegrijnen en Macedoniërs oosters-orthodox zijn. De bevolking van Bosnië-Herzegovina is behoorlijk gemengd en bestaat zowel uit oosters-orthodoxen, rooms-katholieken als moslims. Kosovaren zijn in meerderheid moslims.

In veel landen is religie duidelijk zichtbaar aanwezig. Zo vinden in Kroatië met grote regelmaat  processies plaats terwijl je in Servië verspreid over het land veel orthodoxe kloosters aantreft. Het grootste orthodoxe kerkgebouw ter wereld, de Sava kathedraal, staat in Belgrado. Voor katholieken is Kerst het belangrijkste religieuze feest, voor de orthodoxen is dat het Paasfeest en voor moslims het Offerfeest. Dan viert men ook dat gelovigen de hadj naar Mekka voltooid hebben.

Taal
De meeste talen in voormalig Joegoslavië zijn Zuid-Slavische talen. Het betreft het Macedonisch, Sloveens, Kroatisch, Bosnisch, Servisch en Montenegrijns

 • Sloveens wordt in Slovenië gesproken;
  • Kroatisch wordt gesproken in Kroatië en Bosnië-Herzegovina;
  • Bosnisch wordt gesproken in Bosnië-Herzegovina;
 • Montenegrijns wordt vooral in Montenegro gesproken;
  • Servisch wordt gesproken in Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en delen van Kosovo.
  • Macedonisch wordt hoofdzakelijk in Macedonië gesproken.

Enkele talen zijn echt afwijkend van de Zuid-Slavische taal

 • Turks wordt gesproken in delen van Bosnië.
 • Albanees wordt gesproken in Kosovo en delen van Macedonië;
  • Hongaars wordt in een deel van Servië gesproken.

 

Praktische informatie

Adressen ambassades en consulaten

Slovenië
Nederlandse ambassade in Slovenië

I www.nederlandwereldwijd.nl/landen/slovenie

Belgisch consulaat in Slovenië

T +386 59 086 600

E consulate.be@odilaw.com

Kroatië
Nederlandse ambassade in Kroatië

I www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kroatie

Belgische ambassade in Kroatië
I http://croatia.diplomatie.belgium.be

Bosnië-Herzegovina
Nederlandse ambassade in Bosnië-Herzegovina

I www.nederlandwereldwijd.nl/landen/bosnie-en-herzegovina

Belgische ambassade in Bosnië-Herzegovina
I http://bosniaherzegovina.diplomatie.belgium.be

Servië (en Montenegro)

Nederlandse ambassade in Servië
I www.nederlandwereldwijd.nl/landen/servie

Belgische ambassade in Servië
I http://serbia.diplomatie.belgium.be

Kosovo
Nederlandse ambassade in Kosovo
I www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kosovo

Belgisch diplomatiek bureau in Kosovo
I http://kosovo.diplomatie.belgium.be

Macedonië
Nederlandse ambassade in Macedonië
I www.nederlandwreldwijd.nl/landen/kosovo

Belgisch ere-consulaat in Macedonië

T +389 23136209

E conbel@t-home.mk

 

Communicatie
Vanuit de landen van voormalig Joegoslavië kun je mobiel bellen. Er is een 4G-netwerk. Voor Slovenië (landcode: +386) en Kroatië (+385) die tot de EU behoren geldt dat de kosten voor roaming per 15 juni 2017 zijn afgeschaft. Dat betekent dat je vanaf je vakantieadres vanuit die landen tegen  hetzelfde tarief naar Nederland of andere EU landen kunt bellen als in Nederland. Dat geldt ook voor sms’en en mobiel internetten met je telefoon. De nieuwe regel geldt zowel voor mobiele abonnementen als voor prepaidkaarten.

Voor Bosnië Herzegovina (+387), Macedonië (+389), Montenegro (+382), Kosovo (+383) en Servië (+381) betaal je wel de kosten voor roaming. Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com. Indien je een simlockvrij toestel hebt kan het de moeite waard zijn om in die landen een prepaid simkaart te kopen.

Internet in voormalig Joegoslavië
Op veel plaatsen zoals in hotels en restaurants, maar ook in de openbare ruimte, is Wi-Fi beschikbaar. Internetcafés worden langzaam iets van het verleden. Houd er rekening mee dat je bijvoorbeeld in bergachtige gebieden niet altijd dekking hebt. Een handige app die je thuis al kunt downloaden is Maps.Me. Met deze app kun je plattegronden downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken.

Elektriciteit
De standaardspanning in de landen van voormalig Joegoslavië is 230 V. De stopcontacten zijn zoals in Nederland en België.

Fooien
In toeristische centra en zeker in de wat luxere zaken rekent bedienend personeel op een fooi. Buiten de centra zal men er soms raar van opkijken. In een restaurant is bedieningsgeld soms bij de prijs inbegrepen. Anders kun je uitgaan van een fooi van 5 tot 10 procent. Bij een taxirit kun je de prijs naar boven afronden.

Fotografie
Wil je mensen in fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Oudere mensen of vrouwelijke bouwvakkers worden liever niet gefotografeerd in werkkleding en kunnen soms heftig protesteren tegen je onbarmhartige camera. Het gebruik van fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is bijna overal toegestaan, maar er moet vaak wel extra voor betaald worden. Flitsen is in kerken en musea meestal niet toegestaan.

Het is verboden om strategische objecten zoals bruggen, militaire objecten en grensposten te fotograferen.

Geldzaken
In Kosovo, Montenegro en Slovenië heeft men de euro als munteenheid. In Kroatië is het de kuna (HRK), in Macedonië de denar (MKD), in Bosnië Herzegovina de mark (BAM) en in Servië de dinar (RSD).  Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com/currency/converter

In bijna elke grotere of toeristische plaats staan pinautomaten waar je met je bankpas met Maestro logo kunt pinnen. Eventueel kun je euro’s wisselen bij banken en officiële wisselkantoren. Creditcards accepteert men bij de wat luxere hotels en restaurants, bij autoverhuurbedrijven en in sommige winkels.

Gezondheid
Hoewel inentingen in de landen van voormalig Joegoslavië niet verplicht zijn, worden ze in de meeste landen wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be/N/reisgeneeskunde.

Vaccineren bij je thuis!
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.
Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties. (externe link KA naar http://www.thuisvaccinatie.nl/aanmelden/koning-aap

Reisapotheek
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Goede reisverzekering
In voormalig Joegoslavië vind je ziekenhuizen in de grotere plaatsen en klinieken en gezondheidsposten op het platteland. Het niveau van de medische zorg is in de meeste landen lager dan in West-Europa. De artsen zijn over het algemeen goed opgeleid, maar het ontbreekt vaak aan faciliteiten, geneesmiddelen en goed opgeleid ondersteunend personeel. Het is belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.

Invoerbepalingen
Informatie over de douaneregels per land vind je op www.iatatravelcentre.com. Bij terugkomst in Nederland mag je officieel tot € 430,- aan spullen belastingvrij invoeren. Download voor meer informatie de app ‘douane reizen’.

Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil met Nederland. Ook de zomertijd loopt gelijk aan die van Nederland en België.

Veiligheid
In gebieden waar oorlog is gevoerd liggen nog mijnen. Meer dan 50.000 mijnen zijn nog niet geruimd. Deze mijnen liggen vooral in de binnenlanden en in de bergen. Let op borden die waarschuwen voor mijnenvelden. Volg de aanwijzingen op de borden en verlaat de gemarkeerde wegen niet. Meer informatie over de (verkeers)veiligheid per land vind je op www.anwb.nl.

Over het algemeen zijn de landen van voormalig Joegoslavië redelijk veilig. Wel is het zaak om je gezonde verstand te gebruiken. Als je ’s avonds op pad gaat is het verstandig om in je hotel te informeren welke gebieden je beter kunt mijden. Zoals overal moet je oppassen voor kleine criminelen. Drukke plaatsen als markten, winkelstraten, bus en metro zijn favoriet bij zakkenrollers. Pas op in het verkeer. Automobilisten hebben soms de neiging om verkeerslichten, snelheidsgeboden en zebrapaden te negeren. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets naars overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. En vergeet niet om aangifte bij de politie te doen in verband met de verzekering.

Reisadvies 
Actuele informatie over de veiligheid vind je op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen (kijk onder reisadviezen bij het betreffende land) of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.

Openingsuren
Openingstijden van winkels variëren. Zaterdag en zondag zijn officiële vrije dagen, hoewel genoeg winkels dagelijks geopend zijn. In de hete zomermaanden sluiten sommige zaken vroeg in de middag en gaan vanaf 15.00 of 16.00 uur weer open tot in de avond. Buiten het seizoen zijn de meeste winkels eerder gesloten.

Banken en kantoren zijn doorgaans geopend van 9 tot 17 uur, van maandag tot en met vrijdag (soms met een of twee uur sluitingstijd voor lunch), soms zijn ze ook zaterdagochtend open. Musea op dinsdag tot zondag geopend van 10 tot 17 uur. Van oktober tot april hebben musea vaak kortere openingstijden.