Correcte inname van medicatie is belangrijk, maar meerdere medicijnen en verschillende innamemomenten maken dat soms lastig. In samenwerking met databedrijf Sentiance introduceert MedApp daarom slimme wekkers.

Sentiance verzamelt data van gebruikers en voorspelt daarmee geschikte momenten voor een alarm. De slimme wekkers van MedApp gaan dus pas af wanneer de gebruiker dat het beste uitkomt. Data wordt daarmee direct ingezet om op de persoon aangepaste zorg te kunnen bieden, hetgeen uniek is in eHealth!

Therapietrouw
MedApp is een medische applicatie die gebruikers meer grip op hun medicatie biedt. Gebruikers scannen bijvoorbeeld barcodes van hun medicijnen en stellen later innamemomenten in. Op die manier ontstaat er een persoonlijk innameschema, waarbij gebruikers wekkers kunnen zetten op de innamemomenten. Zo wordt medicatie niet meer vergeten en therapietrouw dus gefaciliteerd.

De standaardwekkers van MedApp gaan af op vaststaande en door de gebruiker gekozen momenten, dus ook wanneer de gebruiker bijvoorbeeld onderweg is. Om de kans op een vergeten inname te verkleinen, houden de slimme wekkers daarom rekening met tijden dat de gebruiker niet in staat is om zijn of haar medicatie in te nemen.

“De kosten van therapieontrouw lopen op tot miljarden euro’s per jaar. MedApp helpt deze kosten terug te dringen en daarbij het leven van medicijngebruikers te vergemakkelijken.” – Pit Janssen (medeoprichter en apotheker)

De slimme wekkers zijn nu een aantal weken live. MedApp ondervroeg daarom 250 gebruikers over hoe zij de nieuwe functionaliteit ervaren. Bijna 75% van deze gebruikers gaf aan dat de extra innamenotificatie heeft geholpen, waarvan 39% zijn of haar medicatie anders was vergeten. De slimme wekkers lijken de therapietrouw van gebruikers dus daadwerkelijk te verbeteren.

Sentiance          
De software van Sentiance volgt de dagelijkse activiteiten en routine van gebruikers. Deze data linkt MedApp vervolgens aan therapietrouw. Een gebruiker die bijvoorbeeld dagelijks van acht tot negen in de auto naar zijn of haar werk zit, kan eventuele medicatiewekkers op dat tijdstip niet afvinken. Sentiance geeft deze informatie door aan MedApp, die de gebruiker dan later een extra innamenotificatie stuurt.

Sentiance (onder andere gefinancierd door Samsung) opereerde al succesvol in verschillende bedrijfssectoren, maar was nog niet actief in de zorg. Het bedrijf verbreedt door deze samenwerking niet alleen haar werkveld, maar draagt ook bij aan een oplossing voor een maatschappelijk probleem.

Uniek privacy perspectief          
MedApp en Sentiance hechten veel waarde aan de privacy van gebruikers. De verzamelde data wordt daarom enkel gebruikt ter optimalisatie van herinnermomenten voor gebruikers. Gegevens worden op geen enkele manier gedeeld en alleen verzameld op basis van expliciete toestemming van de gebruiker. Op die manier is de privacy van gebruikers gewaarborgd.

“Met deze gepersonaliseerde innamenotificaties bieden wij gebruikers zorg op maat. Zo raakt de gebruiker nog meer betrokken bij zijn of haar behandeling.” – Edwin Hermkens (medeoprichter en informaticus)

De waarde van data
MedApp zet de door Sentiance verzamelde data dus in om gebruikers een extra innameherinnering te kunnen sturen. Omdat gebruikers deze herinnering ontvangen op een later en geschikter moment, is het onwaarschijnlijk dat ze hun medicatie alsnog vergeten. Het gebruik van data zorgt er dus voor dat de therapietrouw van medicijngebruikers verbeterd. Hun levenskwaliteit gaat daarmee omhoog én vele onnodige kosten worden bespaard.

Daarnaast blijkt de waarde van data in eHealth uit het feit dat gebruikers een extra innamenotificatie ontvangen op aangepaste tijden. MedApp zet data dus in om gebruikers een gepersonaliseerde ervaring te bieden. Het gebruik van data biedt daarmee direct voordeel voor de gebruiker, namelijk zorg op maat.

Gebruikers krijgen toegang tot de slimme wekkers door de Onderzoeksmodule (Android) of Testlab (iOS) aan te zetten. Dat kan onder ‘meer’ in het hoofdmenu. Als deze module aanstaat, kunnen de slimme wekkers worden geactiveerd.

www.medapp.nu