Het World Design Event (WDE) tijdens Dutch Design Week (DDW) gaat in hoofdzaak over hoe we de wereldwijde uitdagingen het hoofd bieden en nu en in de toekomst kunnen samenleven. De programmering van WDE bestaat uit ruim 200 evenementen, waaronder tentoonstellingen, workshops, lezingen, discussies, performances, serious games, prijsuitreikingen en internationale conferenties. Het volledige programma is beschikbaar op de website: www.worlddesignevent.org/programme.

Mensen maken de stad. WDE biedt een platform waar makers, ontwerpers en denkers hun ideeën over de toekomst van de stad kunnen delen met de mensen in de stad. WDE omvat een internationale designconferentie, zeven creatieve thematische Embassies, een tijdelijk People’s Pavilion dat samen met inwoners van de stad gebouwd is, en twee Lab Squares door de hele stad, die alle een eigen programmering kennen rond de thema’s Food, Health, Urban Transformation, Data, Climate Action, Intimacy en Robot Love.

Antenna
DDW en Design Indaba bieden een nieuw podium voor designtalent van over de hele wereld. Samen met WDE hebben ze een uitgebreide wereldwijde scan gemaakt van de beste afgestudeerde designers. Tijdens Antenna zullen op vrijdag 20 oktober 20 afgestudeerden van de beste designscholen ter wereld (Parsons School of Design, ECAL, RCA, School of Form, University of Applied Arts Vienna, 慶應義塾, RISD, University of Johannesburg, The Island Academy of the Arts, Carleton University, Central St. Martins School of Art, KU Leuven, Umeå University en Design Academy Eindhoven) tijdens een inspirerende middag hun werk en ideeën presenteren.
Locatie: Klokgebouw
Partners: Design Indaba, Dutch Design Week
Klik hier voor de volledige programmering

People’s Pavilion
Het People’s Pavilion is een tijdelijke constructie ontworpen door Overtreders W / Bureau SLA. Het is volledig rond en alle materialen voor het gebouw zijn geleend: beton en houten balken, muurdelen, het glazen dak, gerecyclede plastic bekleding van huishoudelijk afval. Voor de bouw zijn geen schroeven, lijm of zagen gebruikt. Na DDW wordt alles aan de rechtmatige eigenaars teruggegeven. Het People’s Pavilion is het kloppende hart van WDE, een podium om vragen te stellen en perspectieven te delen over hoe we samen onze toekomst kunnen vormgeven. Het gebouw, voor en door mensen, biedt een podium voor vergaderingen, discussies, debatten, bijeenkomsten, workshops en lezingen; een uitgebreid programma om te delen en te inspireren. Er is volop gelegenheid voor iedereen om hieraan mee te doen, ideeën te delen en vragen te stellen.
Locatie: Ketelhuisplein
Partners: Dutch Design Foundation, Urban Mining Collective, Arup, Sint Trudo, BankGiro Loterij Fonds

WDE Talks
Good design for a bad world is een serie discussies door DDW-ambassadeur Marcus Fairs, oprichter en hoofdredacteur van Dezeen. ‘Kan design iets doen aan de belangrijkste kwesties waar de wereld mee te maken heeft? Of draagt design juist bij aan deze problemen? Dezeen, WDE en DDW bundelen hun krachten om te onderzoeken hoe designers een verschil proberen te maken op het gebied van politiek, terrorisme, vluchtelingen, klimaatverandering en vervuiling.
Locatie: People’s Pavilion
Partner: Dezeen
Klik hier voor het volledige programma

100 DAYS OF LEARNING
Age of Wonderland 2017 presenteert 100 DAYS OF LEARNING, een wereldomvattend leer-evenement waarbij waardevolle levenservaringen worden uitgewisseld met geïnteresseerden. Doeners en denkers uit de hele wereld worden uitgenodigd om hun persoonlijke verhalen, ideeën en praktijken – die niet te vinden zijn in leerboeken – te delen. Het idee is om kennis te herontdekken, vooronderstellingen te veranderen, en levenslessen uit te wisselen met anderen. Tijdens WDE worden de verzamelde kennis en ervaringen gedeeld met het publiek door middel van dagelijkse talkshows in het People’s Pavilion en Baltan Laboratories (Natlab).
Locatie: People’s Pavilion, Baltan Laboratories (Natlab), andere locaties in Eindhoven
Partners: Hivos, Baltan Laboratories, Dutch Design Foundation, The Art of Impact, Design Academy Eindhoven, Creative Tracks, Creative Europe-programma van de Europese Unie
Klik hier voor het volledige programma

Embassy of Climate Action
What Design Can Do (WDCD), het internationale platform voor de maatschappelijke invloed van design, is gastheer van de Embassy of Climate Action. Ze richten zich op wat design kan doen om mensen te helpen de invloed van klimaatverandering het hoofd te bieden. In een levendige interactieve tentoonstelling worden bezoekers uitgenodigd om de dringendste kwestie van onze tijd te onderzoeken en ermee aan de slag te gaan – en hun eigen briljante ideeën voor klimaatactie te bedenken.
Locatie: Klokgebouw
Partners: Antalis, Arjo Wiggins, Autodesk Foundation, IKEA Foundation

Embassy of Data
De Embassy of Data is een samenwerking tussen het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven. In en rond de Embassy ligt de focus op bewustmaking over de mogelijkheden en kansen van data, maar ook over de bedreigingen en tekortkomingen ervan. Welke data worden verzameld? Wat voor data worden er opgeslagen, waar en hoe lang? Wie beheert de data? Aan de hand van een tentoonstelling, een gevarieerd programma van workshops en serious games en een internationale conferentie worden bezoekers actief betrokken bij het gesprek over de vaak onzichtbare impact van data op ons dagelijks leven.
Locatie: voormalige V&D
Partners: Datastudio, Het Nieuwe Instituut

Embassy of Food
Hoe willen we ons voedsel in de toekomst verbouwen, verwerken, vervoeren en eten? Hoe gaan we om met schaarse grondstoffen, dierenwelzijn, voedselverspilling en de invloed van technologie? Deze en andere vragen worden beantwoord en besproken in The Embassy of Food. Met ruim twintig internationale designers in de tentoonstelling The Future of Food, Looking Back to Now en een uitgebreid programma talkshows en werksessies is deze Embassy een ontmoetingsplek voor boeren, producenten, beleidsmakers, wetenschappers en consumenten. Conservator van The Embassy of Food is ontwerper Marije Vogelzang.
Locatie: Ketelhuisplein
Partners: FoodHeroes, FoodUp Brabant, Ministerie van Economische Zaken, ZLTO, Agri Meets Design, Interreg

Embassy of Health
Gezondheid staat hoog op het verlanglijstje van ons allemaal en de gemiddelde levensverwachting stijgt. Dankzij technologische ontwikkelingen hebben mensen meer zeggenschap over hun eigen ziekte en gezondheid. De tentoonstelling ‘Chronic health: Designing a healthy future’ laat zien wat we kunnen verwachten van design en gezondheid, van ‘open’ design en Do It Together-zorgtoepassingen tot luxe medische technologie en creatieve prototypes. Gaan we leven volgens de zogenaamde ‘Blue Zones’-lessen, en willen we honderd jaar of ouder worden? Kunnen we onze angst voor de dood overwinnen door middel van Virtual Reality-technologie?
Locatie: Innovation PowerHouse
Partners: VanBerlo, Waag Society, Philips, U Create, Máxima Medisch Centrum

Embassy of Intimacy
De Embassy of Intimacy brengt drie invloedssferen samen: de Intimacy of Bodies, de Intimacy of Things en de Intimacy of Spaces, alsmede de overlappende gebieden. Deze Embassy verkent nieuwe manieren om intieme relaties te leggen en zoekt naar een idioom waarmee deze vormeloze maar cruciale zijnstoestand kan worden vormgegeven. Intimiteit in het dagelijks leven: wanneer blozen of schreeuwen we nog in het openbaar? Wanneer geven we aandacht, genieten we of huilen we onverholen? Kunnen we nog intiem zijn met onszelf en met anderen als de hele wereld toekijkt? En zo ja: hoe ziet die intimiteit eruit?
Locatie: Strijp-S
Partner: MU

Embassy of Robot Love
De Embassy of Robot Love onderzoekt wat liefde voor ons betekent in de context van kunstmatige intelligentie. Mens en machine gaan al duizenden jaren hand in hand. Technologie biedt manieren ons leven makkelijker te maken door essentiële taken te delegeren en onze overlevingskansen te vergroten. Maar het ontwerpen van een nieuwe omgeving verandert ook de mens. Robottechnologie daagt ons uit na te denken over wie we zijn. Kunnen we van robots over de liefde leren? Hoe kunnen we de perfecte omgeving creëren waar robots zich veilig en geliefd voelen? Hoe dicht bij kunnen we komen en hoe ver kunnen we gaan?
Locatie: voormalige V&D
Partners: Mondriaan Fonds, Creative Industries NL, Cultuur Eindhoven, Brainport Eindhoven, FNV, TU Delft, TU/e, Universiteit Twente, Summa Zorg, InMoov

Embassy of Urban Transformation
De Embassy of Urban Transformation richt zich op ideeën over de stad van de toekomst. Hoeveel vierkante meter en hoeveel zuurstof heeft een mens nodig? Kunnen steden nationale parken zijn? Willen studenten, ouderen en gezinnen straks vrijwillig buren zijn? Aan de hand van diverse tentoonstellingen en evenementen wordt in deze ambassade onderzocht hoe designers, studenten, revolutionaire denkers en architecten deze vragen beantwoorden. Het is onze/jouw wereld: hoe ziet de buurt van de toekomst eruit?
Locatie: TAC
Partners: TAC, Gemeente Eindhoven, Provincie Noord-Brabant, Atelier Rijksbouwmeester, Who Cares, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Lab square Light: Switch
Zonder licht geen leven. Het is alom bekend dat Eindhoven een speciale band heeft met licht. Switch verbindt verleden, heden en toekomst. Het is een platform voor directe innovatie, met licht als het verbindende thema. Onderzocht wordt hoe we de kwaliteit van leven kunnen verbeteren met behulp van datgene waar Eindhoven goed in is: technologie, design en kennis.
Locatie: Stadhuisplein
Partner: Gemeente Eindhoven

Lab square Strijp-X
De technologie die nu ontwikkeld wordt, kan de norm voor de toekomst bepalen. Op Lab square Strijp-X worden bezoekers proefpersonen en worden ze getest op hun geluk, energie, beweging en geluid.
Locatie: Videolab, Strijp-S
Partners: TU/e, VolkerWessels, Creative Europe-programma van de Europese Unie, iCity, Strijp-S

Informatie
World Design Event
20 tot 29 oktober 2017
Diverse locaties in Eindhoven (NL)
www.worlddesignevent.org
facebook: WorldDesignEvent
twitter: WDE_tweets
instagram: worlddesignevent

Foto: Jeroen van der Wielen