De VPRO en Dutch Design Week zijn al vijf jaar inhoudelijke partners als het gaat om design. Uit deze intensieve samenwerking is het nieuwe televisieprogramma De toekomstbouwers ontstaan, waarin Wilfried de Jong praat met acht jonge veelbelovende jonge ontwerpers uit DDW die onze nieuwe wereld vormgeven.

Juryleden Afaina de Jong (architect), Koert van Mensvoort (kunstenaar en filosoof) en Martijn Paulen (directeur Dutch Design Foundation) luisteren mee, vragen door en belonen één van de ontwerpers met het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.

De toekomstbouwers
De jonge garde designers heeft revolutionaire ideeën en innovatieve oplossingen voor de toekomst. Soms inspirerend en soms confronterend. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen de wereld mooier, beter en gemakkelijker maken. Er zit toekomst-DNA in deze generatie ontwerpers. De VPRO wil deze jonge denkers en makers in de schijnwerpers zetten.

In de eerste vier afleveringen worden steeds twee jonge ontwerpers die deelnemen aan DDW geïntroduceerd. De driekoppige jury kiest per aflevering één finalist. In de extra lange finale-aflevering op zaterdag 28 oktober wint één van de vier finalisten het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.

De 8 kandidaten van De toekomstbouwers zijn: Chloé Rutzerveld, Alissa Rees, Dave Hakkens, Manon van Hoeckel, Ermi van Oers, Arvid Jense, Bas Timmer en Frank Kolkman. Zie de bijlage voor meer informatie per designer.
Uitzending tijdens DDW: 24 t/m 28 oktober dagelijks, 22.55 uur, NPO 2
Aanmelden bijwonen uitzending kan via: vpro.nl/opnamestoekomstbouwers  

Vijf designroutes NPO Cultura
De VPRO maakt voor NPO Cultura vijf designroutes. De drie juryleden uit het programma De toekomstbouwers en nog twee designkenners laten hun favoriete programma’s zien van Dutch Design Week. Verder interviewt Cesar Majorana jonge ontwerpers in hun studio.

VPRO Medialab: We know how you feel
In het project We know how you feel verkent VPRO Medialab hoe draagbare technologie een rol kan spelen bij het maken en gebruiken van media. Stel je voor dat Netflix straks door middel van een hartslagmeter in je smartwatch weet in welke bui je bent? Van wie zijn jouw emotie-data eigenlijk? In de expositie tijdens DDW met werk van Studio Nick Verstand wordt aan de hand van drie biosensoren emoties omgezet in een pulserende lichtcompositie. Daarnaast organiseert VPRO Medialab een debatavond op 25 oktober in De Effenaar en is er een online platform weknowhowyoufeel.nu.

Première Robo Sapiens
Hoe zullen robots en kunstmatige intelligentie in de toekomst ons leven beïnvloeden? Jelle Brandt Corstius onderzoekt dit in de nieuwe VPRO-reisserie Robo Sapiens. Op donderdag 26 oktober gaat om 19.00 uur tijdens DDW deze serie in première en wordt de eerste aflevering vertoond in het Nat Lab. Jelle zelf vertelt meer over zijn motivatie om deze serie te maken. Bijwonen première