Achtergrondinformatie

Bevolking
In totaal telt Bulgarije een oppervlakte van 110.900 km² (bijna 3 keer Nederland). Het land telt ongeveer 7 miljoen inwoners. Bulgaren vormen de grootste bevolkingsgroep (77 procent), gevolgd door Turken (9 procent) en Roma (4,5 procent). Verder wonen er nog kleine groepen Macedoniërs, Armeniërs, Roemenen, Russen, Joden en Tartaren in het land. De grootste steden zijn Sofia (1,17 miljoen inwoners), Plovdiv (380.000), Varna (315.000) en Burgas (198.000).

Communicatie
Het internationale landennummer van Roemenië is 00 359; van Nederland 00 31 en van België 00 32. Mobiel bellen in Roemenië is mogelijk. Informeer voor vertrek bij je provider naar de mogelijkheden en kosten. Een overzicht van de kosten per provider vind je op www.bellen.com. De kosten voor roaming zijn per 15 juni 2017 afgeschaft. Er is een 4G-netwerk voor het internet.

Op veel plaatsen zoals in hotels en restaurants, maar ook in de openbare ruimte, is Wi-Fi beschikbaar.

Eten en drinken
Bij het ontbijt krijg je in Bulgarije vaak koffie met zoete of hartige broodjes. Voor een tussendoortje kun je terecht bij de vele snackbars waar je pizza, dönner kebab of belegde broodjes kunt krijgen en een soort van tea rooms (sladkarnitsas) waar ze heerlijke taartjes verkopen.

Zowel lunch als diner bestaan uit een warme maaltijd. Het menu biedt een keuze uit diverse soepen, groentegerechten en vers fruit van het platteland. Een voorgerecht bestaat uit diverse kleine hapjes, mezes, of een salade. Populaire mezes zijn gevulde druivenbladeren, gerookte ham en Bulgaarse kaassoorten zoals sirene en kashkaval. Als hoofdgerecht serveren de Bulgaren vaak een stoofschotel, maar ook gegrild vlees en langs de kust is vis. Yoghurt en kaas zijn veel gebruikte ingrediënten en men brengt de maaltijd op smaak met verse kruiden zoals dille en chubritsa, dat vergelijkbaar is met oregano.

Populaire gerechten in Bulgarije
Typische Bulgaarse gerechten zijn sirene po shopski, een in een aardewerken pot bereid gerecht met gesmolten kaas, tomaat, paprika en ei, tarator, een koude komkommersoep met yoghurt, dille, knoflook en walnoot en de shopskasalade, die bestaat uit paprika, tomaat, ui en geraspte schapenkaas. Met kaas gevulde paprika’s en bladerdeegflapjes zul je ook veel tegenkomen. Deze laatste kun je goed als tussendoortje eten. De zoete baklava vind je ook in Bulgarije, net als de uit Griekenland afkomstige ovenschotel moussaka.

Drinken in Bulgarije

In Bulgarije gaat men ervan uit als je koffie bestelt dat je espresso bedoelt. Je krijgt dan een klein kopje sterke koffie. Wil je een normale koffie vraag dan om een Schwartz café, een koffie van een koffiezetapparaat, of Dulgo kafé (‘lange koffie’) een espresso maar in een groter kopje met meer water waardoor de koffie minder sterk is.

Ayran is de favoriete dorstlesser. Dit verfrissende yoghurtdrankje komt oorspronkelijk uit Turkije. Bulgarije kent eigen wijnen en bieren. Rakija is Bulgaarse brandewijn van abrikozen of druiven.

Feestdagen en festivals
De belangrijkste feestdagen op een rijtje:

*1 – Nieuwjaar
*1 februari – Dag van Dankbaarheid. Herdenking van de slachtoffers van het communisme.
*3 maart – Bevrijdingsdag. Nationale feestdag gedenkt de bevrijding van de Ottomaanse overheersers in 1878.
*8 maart – Internationale Vrouwendag
*8 en 9 april – Orthodox Pasen.
*1 mei – Dag van de Arbeid
*6 mei – Sint Joris (George) Dag, de beschermheilige van het leger en de verpersoonlijking van de moed. Het is een van de belangrijkste feestdagen van Bulgarije. In het hele land zijn er militaire parades en ceremonies. Sint George is ook een vrolijk feest met zang, dans en het roosteren van lamsvlees.
*24 mei – Dag van onderwijs, cultuur en letterkunde.  Tijdens deze feestdag staat alles in het teken van de Bulgaarse cultuur.
*6 september – Dag van de Hereniging. De hereniging van Bulgarije en Oost-Roemelië in 1885 wordt herdacht.
*1 november –
*25 en 26 december – Kerstmis

Speciale feestdag in Bulgarije
Op 1 maart is het Baba Marta. Baba Marta staat voor ‘Oma Maart’ en is in de Bulgaarse mythologie een pittige dame die begin maart met de lenteschoonmaak begint. Als ze het matras uitklopt dwarrelen de veren eruit. Dat staat symbool voor de laatste sneeuw van het seizoen. De lente is begonnen en de winter is voorbij. Men draagt op deze dag de martenitsa, een rood met wit verweven streng draadjes. Deze polsbandjes staan symbool voor gezondheid en geluk. De witte kleur vertegenwoordigt de man, het rood voor de vrouw, samen zorgen ze voor nieuw leven. Deze rode draden met witte kwastjes worden ook in een boom gehangen voor geluk in het nieuwe jaar. Het is bedoeld tegen de kwade geesten. Men draagt de martenitsa totdat de bomen beginnen te bloeien.

Cultuur (gewoonten en gebruiken)
Een Bulgaar schudt nee als hij ja bedoelt. En hij knikt ja als hij nee bedoelt. De Bulgaren zijn zich bewust van het feit dat dit verwarrend is. Wat helpt om misverstanden te voorkomen is dat ‘ja’ in het Bulgaars da betekent en ‘nee’ ne. Ne wordt met een korte e uitgesproken. Deze gewoonte is overgebleven van de tijd van de Ottomaanse bezetting. Het was een soort van stil protest en vorm van zelfbescherming tegen de overheersers die de bewoners wilden bekeren tot de islam. Als de Ottomanen vroegen of je moslim was bleef je leven, dus besloten de lokale mensen gewoon ‘ja’ te knikken als ze ‘nee’ bedoelden. Zo bleven ze trouw aan hun religie en werd hun leven bespaard.

De Bulgaren vieren niet alleen hun verjaardag, maar ook hun naamdag. Als iemand Nico heet heeft hij op de dag van Sint Nicolaas een naamdag. Dat wordt gevierd met veel eten, drinken en muziek. In de orthodoxe kerk zijn er veel heiligen en ze hebben allemaal een eigen dag waarop ze geëerd worden.

Weer en klimaat
Bulgarije heeft een gematigd landklimaat met hete zomers, lange, koude winters en zeer verschillende seizoenen. Er kan in het hele land overvloedige sneeuwval zijn van december tot midden maart, vooral in de bergachtige gebieden.

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur hangt af van de breedtegraad en varieert van 8 ° C in het noorden en 11 ° C in het zuiden, met temperaturen van 2,6 ° C in de bergen en 12 ° C in de vlakten. In het algemeen  is het in het zuiden het warmst, wat beïnvloed wordt door de nabijgelegen Egeïsche Zee. De temperatuur varieert van 0-5 ° C in de wintermaanden en van 25-30 ° C in de zomer. In de zuidelijke gebieden wordt het nog ietsje warmer. In de noordelijke en oostelijke bergachtige gebieden van de Balkanbergen kan het koeler zijn met matige dagtemperaturen en koele nachten in de zomer en temperaturen ver onder de nul in de winter.

De jaarlijkse gemiddelde regenval is ongeveer 700 mm, in de bergen is het meer (tot 1000 mm en meer) en aan de kust minder (ongeveer 400-600 mm). Het kan door het jaar regenen; In het algemeen is de winter het droogste seizoen. In de zomer zijn er vaak regenbuien en onweer, vooral in de bergen.

Klimaattabel:
De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater

Sofia

Maand T max Zon Neerslag T w
Januari  4   3  7    Nvt
Februari 6   4  7
Maart  11   5 7
April   17   7  7
Mei  22    8  8
Juni  26    9  9
Juli  29   10 6
Augustus  28  10    5
September  25 8    4
Oktober 18 6  5
November  12 4  6
December  6 3 8

 

Landschap
Bulgarije kent veel verschillende landschappen variërend van moerassen tot hoge bergtoppen. Dwars door Bulgarije loopt de Balkan met als hoogste top de Botev (2376 meter). De Hoge Balkan (Stara Planina) wordt geflankeerd door de Westelijke Balkan aan de grens met Servië en de Kleine Balkan in het oosten. De gemiddelde hoogte van het Balkan gebergte bedraagt ca. 700 meter. In de berggebieden komen wilde zwijnen, wolven en beren voor.

Gebergte en laagland in Bulgarije
Tussen de Donau en het Balkan-gebergte ligt een vruchtbare laagvlakte. In het noordoosten ligt het heuvelachtige woudengebied van Deli Orman, dat de overgang vormt naar Dobroesja. In het zuidwesten liggen drie imposante massieven: het Rila-gebergte met als hoogste top de Musala (2925 meter), het Pirin-gebergte en het Rodopen-gebergte. Het midden en oosten van het land, vanaf  Plovdiv tot aan de Zwarte Zee bestaat uit het Thracische laagland.

Rivieren en meren in Bulgarije
Bulgarije telt honderden rivieren en enkele daarvan spelen een grote rol bij de afwatering en bevloeiing van het Donau-laagland en de Thracische Laagvlakte, met name de Donau, de Iskar, de Maritsa en de Struma. Bulgarije kent enkele grote stuwmeren. Het Srebarna-meer in het noordoosten staat bekend om zijn vele vogelsoorten zoals lepelaars en pelikanen.

Religie
Van het gelovige volksdeel (40 procent van de bevolking) behoort 85 procent tot de Bulgaars- orthodoxe Kerk, met aan het hoofd de patriarch van Sofia; 13 procent is moslim en er is een kleine minderheid van rooms-katholieken en protestanten.  

Religie in Bulgarije
De grondwet van 1947 drong de macht van de kerk sterk terug. Er kwam een volledige scheiding van kerk en staat, de kerk mocht zich niet meer bemoeien met het onderwijs en jeugdorganisaties. De staat waarborgt vrijheid van godsdienst, maar de grondwet bepaalt tevens dat de staat toezicht houdt op de kerkgenootschappen.

Sekten in Bulgarije
Na het verdwijnen van het communisme, is er een grote belangstelling ontstaan voor allerlei vormen van bijgeloof: parapsychologische verschijnselen, occultisme, geesten en buitenaardse wezens. Een bijzondere plaats is er voor een beweging van de mysticus Peter Deunov die in 1900 de Universele Witte Broederschap oprichtte. Deunov zag zijn onderricht als een herleving van het esotorisch Christendom, geworteld in het evangelie van Johannes, waarvan hij vond dat het onderdrukt was en daardoor verborgen gehouden voor de mensen. Deunov was naast spiritueel leidsman ook musicus. Hij componeerde vele mystieke liederen die deel uitmaken van de bijeenkomsten van de beweging. Zijn volgelingen komen uit vele landen en ontmoeten elkaar bij de zeven meren in het Rila-gebergte, zoals ze dat al bijna honderd jaar doen.

Taal
De overgrote meerderheid van de bevolking spreekt Bulgaars. Het is de officiële taal van het land.  Het Bulgaars is een Zuid-Slavische taal die niet alleen gesproken wordt door de ca. 7,8 miljoen inwoners van Bulgarije, maar ook door minderheden in het Griekse Thracië, het Roemeense deel van Dobroesja en in Moldavië. Het Bulgaars wordt geschreven in het cyrillische alfabet.

Enkele Bulgaarse woorden:

Een = ednó
Twee = dve
Drie = tri
Honderd = sto
Hallo, goedendag =    Zdraveĭte, dobŭr den
Hoe gaat het met u? =    Kak se pravish
Mijn naam is Peter-Jan  =    Kazvam se Pitŭr-Yan
Ik kom uit Nederland =      Az sŭm ot Kholandiya
Tot ziens = dovíždane

Praktische informatie

Ambassade

Ambassade van Bulgarije in Nederland
Duinroosweg 9, 2597 KJ Den Haag
T: 070 350 3051

Nederlandse ambassade in Sofia
Oborishte street 15, 1504 Sofia
T:  +35928160300
I: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/bulgarije

Ambassade van Bulgarije in België
Hamoirlaan 58, 1180 Brussel
T: 02 374 4788, 375 8494/ 372 9126

Belgische ambassade in Sofia
Blvd James Boucher, 103, 3rd floor, 1407 Sofia
T: +359 2 988 7290, noodnummer + 359 888 631 931
I: http://bulgaria.diplomatie.belgium.be

Elektriciteit
Bulgarije heeft dezelfde stopcontacten als in de Benelux. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Een verloopstekker is niet nodig.  

Fooien
In cafés en restaurants is het gebruikelijk om een fooi achter te laten. In de hotels kun je 1 tot 2 lev(a) fooi geven aan degene die bagage aflevert in hotelkamer en 1 lev per dag fooi voor het kamermeisje achterlaten.

Fotografie
Op veel plaatsen kun je zonder problemen fotograferen en filmen. Bij de bezienswaardigheden wordt veelal duidelijk aangegeven waar fotograferen of filmen niet toegestaan is. Als je personen fotografeert, is het wel zo beleefd om vooraf toestemming te vragen. Roma zigeuners houden er doorgaans niet van om gefotografeerd te worden. Enerzijds zijn ze bang dat met de foto een stukje van hun ziel wordt afgenomen, anderzijds willen ze geen toeristische attractie zijn.

In kloosters of kerken mag je meestal niet fotograferen. Dit omdat muurschilderingen gevoelig zijn voor flitslicht. Foto’s maken van militaire en strategische objecten, zoals grensposten, is niet toegestaan.

Geldzaken
De munteenheid in Bulgarije is de lev (Lv). De lev (meervoud leva) is onderverdeeld in 100 stotinki en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinki en 1 lev en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 leva. De koers van de lev is gekoppeld aan de koers van de Euro. 1 Lev = 0,51 Euro.

Pinnen in Bulgarije

Er zijn op veel plaatsen in Bulgarije pinautomaten (bankomats) waar je met je Maestro- of Cirrus-logo geld kunt pinnen. Eventueel kun je euro’s wisselen bij banken en officiële wisselkantoren. Creditcards worden alleen in grote steden geaccepteerd bij de wat luxere hotels en restaurants, bij autoverhuurbedrijven en in sommige winkels. In een supermarkt betalen met je bankpas is nog vrij ongebruikelijk. Zorg dus dat je altijd voldoende leva op zak hebt.

Gezondheid
Hoewel inentingen voor Roemenië niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be.

Reisapotheek
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Goede reisverzekering
In Bulgarije vind je ziekenhuizen in de grotere plaatsen en klinieken op het platteland. Het niveau van de medische zorg is in Bulgarije een stuk lager dan in West-Europa. De artsen zijn over het algemeen goed opgeleid, maar het ontbreekt vaak aan faciliteiten, geneesmiddelen en goed opgeleid ondersteunend personeel. Het is belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.

Invoerbepalingen
Voor de uitvoer van kunst of voorwerpen van historische of culturele waarde is toestemming van de desbetreffende autoriteiten vereist. 

Tijdverschil
In Bulgarije is het het gehele jaar een uur later dan in Nederland en België.

Veiligheid
Op drukke plaatsen in toeristische gebieden zijn zakkenrollers actief. Zorg dat je niet te veel geld op zak hebt en laat waardevolle spullen achter in een kluisje. Wees voorzichtig in het verkeer en ga niet rijden na zonsondergang. De meest voorkomende vorm van criminaliteit in Bulgarije is autodiefstal. ’s Nachts is het risico hierop het grootst, het gebeurt ook door personen die zich voordoen als politieagenten. Langs de grens zijn er gevallen van afpersing bekend. Het wordt afgeraden ’s nachts te rijden of in de auto te overnachten.

Nuttige reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in de verschillende regio’s van Roemenië vind je op www.nederlandwereldwijd.nl/reizen (kijk onder reisadviezen bij Bulgarije) of op http://diplomatie.belgium.be/nl. Nederlanders kunnen in geval van nood 24/7 bellen met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, telefoon +31 247 247 247. Ook via het Twitteraccount @247BZ of de 24/7 BZ Reisapp kun je direct contact opnemen met het contactcenter.

Openingsuren
Winkels en warenhuizen zijn geopend van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 20.00 uur, op zaterdag tot 14.00 of 15.00 uur. Supermarkten zijn vaak nog langer geopend. De banken in Bulgarije zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 16:00/17.00 uur. Bij postkantoren kun je tussen 08.30 en 20.00 uur terecht. In de toeristengebieden kent men ook een zaterdagopenstelling. Restaurants openen rond 11 uur hun deuren en blijven dan tot ongeveer middernacht geopend.

In toeristencentra en in de grotere steden zijn sommige winkels ook op zondag open. Telecommunicatiecentra zijn in de steden en toeristengebieden dag en nacht geopend. Tankstations langs de grote wegen zijn eveneens 24 uur geopend.