Spoorwagen, Erwin Nas, NS, BAM
Spoorwagen, foto by Erwin Nas

Reiziger kan ontwerpen zelf testen in de trein

NS wil het reisplezier van de reiziger nu en in de toekomst verbeteren. Eerder dit jaar hebben zij designers uitgedaagd om ideeën te ontwikkelen zodat reizigers meer keuze hebben hoe ze hun reistijd benutten. Vier concepten waardoor zijn doorontwikkeld en kunnen in oktober door reizigers zelf getest worden in treinen op weg naar Dutch Design Week.

Deze designuitdaging is onderdeel van de meerjarige samenwerking van Dutch Design Foundation [organisator van de Dutch Design Week] en de NS onder de noemer What if Lab, die in 2016 is gestart. Hierin worden ontwerpers betrokken bij actuele vraagstukken uit het bedrijfsleven. Dit jaar staat in What if Lab x NS het beter kunnen benutten van reistijd centraal. Per dag reizen ruim 1 miljoen mensen met de trein. Om aan de behoefte van reizigers te blijven voldoen heeft NS designers gevraagd ontwerpen te ontwikkelen waardoor reizigers hun reistijd in een aangename reisomgeving zo optimaal mogelijk kunnen besteden, zowel individueel als in relatie tot medereizigers’

Ontwerpen 2017
De volgend vier ontwerpen worden getest in treinen tijdens de Dutch Design Week op de trajecten Amsterdam – Eindhoven en Den Haag – Eindhoven. Aan de hand van de resultaten van deze experimenten bepaalt de NS of en hoe de ontwerpen gerealiseerd gaan worden.

1. De Spoorwijs – spieken mag! van Waarmakers
2. MindfulNS van Studio Jan Pieter Kaptein
3. Reis je fit van Enrichers
4. Luisterruit van Manon van Hoeckel in samenwerking met Tom Loois

NS tijdens DDW
Naast de themacoupés in de treinen toont NS tijdens Dutch Design Week ook een voorbeeld van de Trein van Morgen op het drukbezochte Ketelhuisplein. Deze mock-up is voorzien van nieuwe en duurzame faciliteiten die zijn geïnspireerd door het nieuwe werken. Hierin heeft de reiziger de flexibiliteit om te ontmoeten, te delen, te werken en/of te ontspannen. Daarnaast zal hier ook The Hood getoond worden. Dit is een nieuw concept van de entree van de trein. De NS gaat tijdens DDW graag in gesprek met publiek en professionals hoe zij hun treinreis zien in de toekomst.