Bevolking
Wit-Rusland heeft 9.468.000 inwoners. De bevolkingsdichtheid is 46 personen per km2. Minsk is met 1.921.800 inwoners de grootste stad. De Wit-Russen leven traditioneel op het platteland, in de steden leefden voornamelijk joden. In het westen van het land woonden veel Polen, in het oosten veel Russen. De kleine adel ‘verpoolste’ zich.

Diverse oorlogen hebben ertoe geleid dat de situatie veranderde. Tegenwoordig wordt het land bevolkt door Wit-Russen (83,7 procent), Russen (8,3 procent), Polen (3,1 procent), Oekraïners (1,7 procent). De eerst talrijke joodse gemeenschap is gereduceerd tot 0,1 procent.  Er zijn meer vrouwen dan mannen (per 1000 mannen 1151 vrouwen). De levensverwachting ligt bij 67,3 jaar bij de mannen en 77,9 jaar bij de vrouwen. Dat komt vooral door de grote alcoholconsumptie van de mannen.

93 procent van de huwelijken wordt gesloten tussen Wit-Russen. Steeds meer vrouwen willen echter met een buitenlander trouwen. Dat zijn meestal Russen en Oekraïners, en vervolgens Israeli’s en burgers uit de Baltische staten, Turken en Duitsers. Vrouwen doen het beter in het onderwijs dan mannen. Hoewel ze gelijke rechten hebben als mannen, hebben ze vaak een minderwaardigheidsgevoel. Als ze trouwen moeten ze werken en een goede huisvrouw zijn, dat leidt vaak tot echtelijke conflicten.

Er is een hoge alfabetisering (98 procent) die aansluit bij het Europees niveau en ook de scholing is van niveau.

Communicatie
Internet

Breedband internet is beperkt beschikbaar. In Minsk zijn diverse cybercafés en veel hotels bieden (draadloos)  internet aan. Op delen van internet oefent de overheid censuur uit, vooral politiek gerelateerde onderwerpen. Alle internettoegang verloopt via het staatsbedrijf BelTelecom. Op deze manier wordt internet gecontroleerd. Politieke tegenstanders en journalisten worden aldus gevolgd en in sommige gevallen vervolgd.

Telefoneren

Internationaal toegangsnummer: 375. Vanuit Nederland: 00 – 375 – netnummer zonder nul – abonneenummer. Vanuit Wit-Rusland naar Nederland: 8 (wacht op de kiestoon) 10 – 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.

Mobiel bellen

Je kunt je Nederlandse mobieltje gebruiken. Check bij de provider voor de roamingkosten. Er is een 4G-netwerk (bellen via internet).

Eten en drinken
De Wit-Russische keuken is niet meteen een gastronomisch paradijs, maar je eet je wel goed rond. Het is wat je noemt een boerenkeuken, tamelijk vet. De hoofdmoot bestaat uit aardappelen, ook volgens de Wit-Russen zelf. De Russen noemen de Wit-Russen: de Aardappeleters.

Desalniettemin is de Wit-Russische keuken beïnvloed door het contact met buren: Polen, Rusland, Oekraïne, Litouwen en zelfs van de Tataren en Joden is het een en ander ontleend. In grote lijn is de keuken een mix van de Russische en de Poolse keuken. Heel veel aardappelen – er schijnen 1001 aardappelgerechten te zijn – en ook heel veel vlees. Daarnaast heb je koude en warme soepen die zeer voedzaam zijn. Er zit vlees in, vis, knoflook, gekookte groenten en kruiden.

Traditioneel eten Wit-Russen veel brood, met een voorkeur voor donker brood, bij het warme eten. Er zijn veel melkproducten: yoghurt, kwark, kefir, zure room. Een specialiteit is Rjaschenka, een gefermenteerd zure melkproduct.  Worsten zijn populair evenals ingemaakte groenten en fruit. Bijna alles wordt ingemaakt: van witte kool, augurken, appels, rode bietjes, blauwe bosbessen, champignons, vruchten tot en met vis. Alleen in de zomer en het begin van de herfst heb je verse groenten en fruit.

Wit-Russiche gerechten zijn zeer eenvoudig. Populair zijn Draniki en Babki: aardappelpannenkoek gevuld met vlees, champignons of andere groenten. Bliny zijn eveneens populair, het zijn gevulde eierkoeken die als dunne flappen worden bereid. Je doet er een beetje boter op of je rolt ze op met een vulling erin van bijvoorbeeld kwark, zure room, gehakt, gerookte vis of kaviaar. Ze worden ook bij de thee gegeten, maar dan worden ze gevuld met confituur, honing of kaas.

Syrniki zijn gebraden dumplings gemaakt van kwarkdeeg. Syrniki worden geserveerd met zure room, poedersuiker, of confituur. Verder zijn er kwarkhapjes, sticks die geglazuurd zijn met chocolade, en het lokale ijs, dat gemaakt is van natuurlijke melk.

Dranken
Kwas bestaat al duizenden jaren. Het is een frisdrank met veel koolzuur. Het bevat een geringe hoeveelheid alcohol, 0,005-1,44 procent. Door een melkzuurbacterie die erin zit heeft het een spijsverterende werking. Het drankje ruikt naar brood en heeft een lichte citroensmaak. In de zomer wordt het uit tankwagens op straat aangeboden. Het is ook in de supermarkt verkrijgbaar.

Dan heb je Medavucha, ook een oud product. Het is een honingdrank met alcohol (10 – 16 procent), je kunt het krijgen in restaurants. Je kunt het warm en koud krijgen.  Zbicen is eveneens alleen in restaurants verkrijgbaar. Het is samengesteld uit water, honing en specerijen. In de winter wordt het gedronken met peperkoek en geneeskrachtige planten.

Krambambulja is de Wit-Russische imitatie van Krambambuli, een roodkleurige likeur uit Danzig. Het bestaat uit wodka, honing en veel specerijen, met name kaneel, kruidnagel, zwarte peper en nootmuskaat. Alcoholpercentage: 13 tot 43 procent. Wodka is zeer verbreid. Het wordt gemaakt van aardappelen of granen. Het wordt gedronken bij een lange maaltijd of bij een toast.

Er is een lange toast-traditie. De derde toast luidt meestal: ‘Op de Liefde!’, of ‘Op de Vrouwen!’. De vierde toast luidt: ‘Op onze ouders!’. De Russen toasten vaak met ‘Sa sdorovje’ (op de gezondheid). De Wit-Russen zeggen in dit geval: ‘Budzma!’. Als er getoast wordt kijkt men elkaar niet in de ogen, maar kijkt men naar het glas. Het glaasje drink je in een keer leeg, vervolgens adem je uit en eet je wat. Wodka drinken in de ochtend of zonder gezelschap wordt afgekeurd, het is een teken van alcoholisme.

Bekend is de vruchtenwijn, in de volksmond inkt genoemd. Het is een goedkope alcoholische drank (16 – 22 procent) van lage kwaliteit. De drank wordt voornamelijk door alcoholici gedronken. De regering probeert de productie te verminderen. Er zijn verschillende namen voor: ‘De vrolijke caroussel’, ‘Voor vrienden’, Juffrouw Geluk’, ‘Op de broederschap’, ‘De heks’, ‘Naar de markt’, ‘Alexander en ik’ etc.

Feestdagen
1 januari             Nieuwjaar. Nieuwjaar is nog meer dan Kerstmis een familiefeest.  Deze dag viert men met veel gezang. Men wenst elkaar een goede oogst, welbevinden en geluk. De mooiste jongedame (Scodra) gaat met linten in haar haar en een krans voorop in een optocht.
7 januari             Russisch-Orthodoxe Kerstmis
Week voor de vastentijd: Maslenica / het boterfeest. In de week voor de vastentijd. Het symbool voor Maslenica is de pannenkoek. Met het feest wordt afscheid genomen van de winter en wordt de vastentijd voorbereid. Er wordt geen vlees, maar melkproducten gegeten, met masla = boter. De laatste zondag van de vastentijd is vergevingszondag, men vergeeft alle vrienden, familie en bekenden.

8 maart               Internationale vrouwendag
Geen vaste datum, April meestal: Pasen, ook genoemd Vjalikdzen, de Grote Dag. De zon en het ontwaken van de natuur worden gevierd. Dat gebeurt met heidense rituelen die moeten zorgen voor een goede oogst, gezond vee en vruchtbaarheid van de aarde.

28 april                Radunitsa. Negende dag na Pasen, Radunitsa, oorspronkelijk een heidens feest ter herdenking van de voorouders. Is overgenomen door de kerk. Men bezoekt familiegraven, er wordt een symbolische maaltijd bij het graf geserveerd en ook de gestorvenen krijgen een bordje en een glaasje.

1 mei                   Dag van de arbeid

6 mei                   Dag van Georgi, Jurja, wordt in Wit-Rusland op 6 mei gevierd. Het is de dag van de boeren en de aanvang van de lente. Jurja was de heilige die het vee en de oogst beschermde.

9 mei                   Dag van de overwinning

3 juli                    Dag van de onafhankelijkheid
Nacht van 6 op 7 juli, Kupallje oftewel Ivana Kupala. De elementen water en vuur staan centraal. Planten en dieren krijgen op deze dag magische krachten. Jonge mannen en vrouwen zwemmen naakt in rivieren en meren, men springt over het vuur heen en men laat zelf gevlochten bloemenkransen met kaarsjes erop op het water drijven.

19 augustus        Feest van het Redden van de Appels, Jablacny Spas. Gevierd wordt dat de oogst rijp is en opgegeten kan worden. Samen worden de appels geplukt.

28 augustus        Dazynki, het oogstfeest. Brood van vers graan en verse groente wordt ingewijd in de kerk. Er zijn optochten met gezang door de dorpen.

14 oktober          Pakrovy, feest van de bescherming door Maria. Feest van het beëindigen van de arbeid op de velden.

7 november        Dag van de oktoberrevolutie

7 november        Dzjady, de herfstgedenkdag van de voorouders

25 december      Kerstmis

Gewoonten en gebruiken
De Wit-Russen beschrijven zichzelf als conservatief en tolerant tegelijk. Het gebied kende oorlog en bezetting door de eeuwen heen. Dat leidde tot een mentaliteit van aanpassing aan de wisselende machthebbers, een neiging tot conflictvermijding en conformisme. Het heeft ook geleid tot parallelle werelden en underground groepjes, vooral in artistieke kringen. Zo zijn er jeugdorganisaties, vakbonden, journalistenverbanden, kunstenaarsgroepen die dichtbij de regering staan en soortelijke organisaties die ver af van de regering staan. Dit resulteerde wel in een gebrekkige nationale identiteit, er is geen gemeenschappelijk taal. De Perestrojka (1985-1987) heeft niet geleid tot een wijziging in de administratieve structuur en de instituties van het land. De jongste generaties beginnen zich door het internet wat vrijer te voelen, maar ze uiten zich nauwelijks  politiek.

De Wit-Russen hebben een bijzondere relatie met de natuur. In de voor-christelijke tijd vierde men het begin van het zaaien, de oogst, het begin van de lente en een handjevol goden. In de winter was er Kaljady en in de zomer Kupallje. Als feestdagen niet gevierd werden kon dat ongeluk veroorzaken, bijvoorbeeld bij het veebestand, of bij de families zelf. Ook kledingstukken en bepaalde voorwerpen hadden een bepaalde waarde.
Toen de christelijke kerk opkwam liet ze de ‘heidense’ gebruiken bestaan, maar ze probeerde wel het naar het christendom toe te draaien. De heidense viering van de Geboortedag van de Zon werd voortaan Kerstmis genoemd. Idem dito voor Kaljady, de twaalf dagen tussen Kerstmis en Driekoningen, 6 januari. In veel streken wordt Kaljady tegenwoordig op Russisch-Orthodoxe wijze later gevierd: tussen 7 januari en 19 januari. In deze periode duiken er veel monsters en boze geesten op, die verdreven worden door het zingen van vrolijke liedjes. Dat gebeurt op straat, men gaat in groepen van huis tot huis, in klederdracht. Er is altijd een geit bij om het ongeluk verre te houden.

Wit-Rusland kent een eigen bruiloftstraditie. Het begin met de koppelaars die naar de ouders van het meisje toestappen. Als zij het eens zijn geworden, wordt het meisje erbij geroepen. Is zij het eens? Indien positief gaat de familie van de bruid twee weken later op bezoek in het huis van de bruidegom voor de ‘bruid-show’. Als dat goed afloopt vindt vervolgens in het huis van de bruid het verlovingsfeest plaats. De vriendinnen van de bruid versieren haar met lintjes en gaan met zijn allen liedjes zingen. Een boom in de tuin of in de buurt wordt versierd met bloemen. Dat moet een berk of een dennenboom zijn, symbolen van maagdelijkheid. De bruiloft begint ook in het huis van de bruid, de vrienden komen met geschenken en dan gaan ze lekkere hapjes eten. Het brood wordt gedeeld als symbool van het voortaan gemeenschappelijke leven van het stel. Vervolgens gaat het gezelschap  naar het huis van de bruidegom voor de feestelijke maaltijd. In een hutkoffer wordt de ‘uitzet’ binnengebracht. Daarna volgt de huwelijksceremonie in de kerk, en dan begint het feest pas echt, enige dagen lang. Het wordt afgesloten met het achterover slaan van enige glazen met honing gemixte wodka om de verloren gegane maagdelijkheid van de bruid te bejubelen.

Klimaat
Wit-Rusland heeft een gematigd landklimaat met koude winters en vochtige zomers. De winter kan lang duren, vooral in het oostelijk deel van het land. Nachtvorst is tot juni mogelijk. De gemiddelde dagtemperatuur in januari ligt rond min zeven graden C. Soms voeren westelijke winden vanaf de Baltische Zee warme lucht aan en valt de winterse temperatuur minder koud uit. Van december tot april zijn grote delen van het land met sneeuw bedekt. Juli is de warmste maand. Het kan 30 graden C worden.  Juli en augustus zijn niet alleen de warmste, maar ook natste maanden, in de zomerperiode valt er veel regen. In de winter zorgt de sneeuw voor fraaie landschappen. De natte sneeuw aan het begin en het einde van deze periode kan voor modderige taferelen op de weg zorgen.

De beste reistijd voor Wit-Rusland zijn de lente en de herfst. De temperatuur is dan aangenaam. Vooral in september en oktober hult het landschap zich in een mooie kleurenpracht.

Landschap
Wit-Rusland is de grootste binnenstaat van Europa. Met 207600 km2 is het ongeveer even groot als Groot-Brittannië of Roemenië en vijf keer zo groot als Nederland. Tweederde van de grenzen worden gedeeld met Rusland en Oekraïne, een derde met Polen, Letland en Litouwen. Wit-Rusland ligt op de Oost-Europese vlakte. 70 procent van het water van de rivieren gaat in het zuiden naar de Prypjat en de Dnjepr, die via Oekraïne naar de Zwarte Zee gaat. De grootste rivieren zijn de Dnjepr, de Beresina, die we nog kennen van Napoleon’s terugtocht, de Prypjat en de Memel. Wit-Rusland heeft meer dan 10.000 meren, de grootste is Narac in het noorden. In het zuiden ligt een groot moerasgebied, Palessje. De Wit-Russen noemen het ‘de long van Europa’.

43 procent van de grond wordt gebruikt voor landbouw, 40 procent bestaat uit bossen, 2 procent bestaat uit meren en rivieren. De hoogste berg is de Dsjarzynskaja Hara (345 m.). De vegetatie bestaat voornamelijk uit berken, dennen, sparren, eiken en espen. In het moerasgebied in het zuiden zijn er dennenbossen. In de wouden leven meer dan 70 zoogdieren: elanden, herten, wilde zwijnen, wolven, bevers, vossen en hazen. Er zijn zo’n 300 vogelsoorten, waaronder de kraanvogels en ooievaars. De ooievaar wordt beschouwd als het nationale dier.

Religie
Voor de achtste domineerde het heidendom met als belangrijkste goden Piarun, de god van de donder, en Dazdzboh, de god van de zon en de vruchtbaarheid. In 992 wordt het eerste bisdom opgericht. Aan het einde van de tiende eeuw komt vanuit Kiev de Orthodoxe Kerk op, samen met het cyrillische schrift. De rivier de Bug was de grensrivier tussen de Orthodoxe kerk in Oost-Europa en de katholieke kerk in West-Europa.

Toen de Litouwse grootvorst Jagiello in 1385 met de minderjarige Poolse koningin Hedwig trouwde, moest Jagiello (die zou heersen over het gebied van het huidige Wit-Rusland en gebieden daarbuiten) zich bekeren tot het katholieke geloof. De adel en de kleinadel ging met hem mee over naar het katholicisme.  Tegelijkertijd was er een grote tolerantie voor andere religies. In de 15e en 16e eeuw kwamen er veel joden in het gebied, en ook enige islamieten. In de 16e eeuw kwam ook het protestantisme op. De orthodoxe kerk kreeg het moeilijk, de Orthodoxe kerken werden protestants. De adel bleef katholiek.

In 1596 kwam werd er in Brest een kerk-unie gesloten met het doel de Orthodoxe kerk onder heerschappij van de Paus te brengen. Aan het einde van de 18e eeuw werd Wit-Rusland bij Rusland aangesloten, die de Orthodoxe kerk voorstond. Op dat moment was 70 procent van de Wit-Russen aangesloten bij de kerk-unie. Maar die kerk-unie werd in 1839 verboden. In de jaren dertig van de 20e eeuw sloten de Russen vele kerken, stuurden priesters naar Siberië of executeerden ze.

In de jaren vijftig werden de kerken omgebouwd tot bioscopen, musea, sporthallen en opslagplaatsen. Aan het eind van de jaren tachtig bracht de Perestrojka een opleving van de religie met zich mee. Op dit moment is de Russisch-Orthodoxe kerk de grootste geloofsgemeenschap. 70 procent van de bevolking is er bij aangesloten. 20 procent is katholiek. Voor de rest zijn er protestanten, joden en moslims.

De Wit-Russisch-Orthodoxe kerk is gehoorzaam aan de Patriarch van Moskou. Op het platteland bleef het heidendom tot ver in de twintigste eeuw bestaan. Zo waren / zijn er ‘huisgeesten’ en ‘stalgeesten’.

Taal
Hoewel straatnamen en verkeersborden in de Wit-Russische taal geschreven zijn, hebben de meeste Wit-Russen in het dagelijks leven een voorkeur voor het Russisch. Ze beheersen die taal beter dan het Wit-Russisch, dat toch een zelfstandige taal is en geen dialect. Het staat dichtbij het Pools. Op school wordt Wit-Russisch gedoceerd. Er is ook een Wit-Russische literatuurgeschiedenis en een actieve Wit-Russische literaire scene.

Wit-Russen, Russen en Oekraïners staan qua taal dicht bij elkaar, vergelijk het met Nederland en Duitsland. Het Wit-Russisch wordt geschreven in het cyrillische alfabet.

Praktische informatie

Ambassades
Ambassade van de Republiek Belarus in Den Haag
Groot Hertoginnelaan 26, 2517 EG Den Haag
tel. 070-3631566, fax 070-3640555
Ambassadeur: de heer Mikalai Barysevich
Website: http://www.netherlands.mfa.gov.by
Email: netherlands@mfa.gov.by

Nederlandse vertegenwoordiging in Belarus / Wit-Rusland
p/a Nederlandse Ambassade Warschau
ul. Kawalerii 10, 00-468 Warschau
tel. +48 22 5591 200, fax +48 22 8402 638
website: http://polen.nlambassade.org/organization
email: war@minbuza.nl
Ambassadeur: Ron J.P.M. van Dartel

De Belarus /Wit-Russische Ambassade in Brussel
Moliorelaan 192, 1050 Brussels
tel. +32 2 340 02 70, fax +32 2 340 02 87
website: www.belgium.mfa.gov.by
email: embbel@skynet.be
Ambassadeur: dhr. Andrei Yeudachenka

Belgische vertegenwoordiging in Wit-Rusland
p/a het Consulaat van Belgie in Minsk
Prospekt Masharova, 54-94, Minsk
tel. +375 17 293 19 44, fax +375 17 293 19 44
website: http://www.belgische-ambassade.com/Consulaat/24223/Belgie-in-Minsk
email: consulbel@tut.by

Elektriciteit
Het voltage bedraagt 220 volt. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Het is niet nodig een verloopstekker (wereldstekker) mee te nemen.

Fooien
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in een hotel of restaurant. Maar indien je het graag wil kun je een fooi van 5% geven. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.

Fotografie
Wit-Rusland heeft een zeer strenge overheid. Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, in het bijzonder het ‘presidential administration office’ in Minsk. Maak ook geen foto’s van militaire objecten. Indien u foto’s neemt loopt u het risico te worden verhoord door de politie en/of inlichtingendiensten en kunnen deze autoriteiten de foto’s en de fotofilmpjes deleten of de apparatuur in beslag nemen.

Geldzaken
De munteenheid is de Roebel (BYR). Er zijn biljetten van 5 – 10 – 20 – 50 – 100 – 500 – 1000 – 5000 – 10.000 – 20.000  en 50.000. Biljetten van voor 2001 zijn niet meer geldig. Naast de Roebel worden US dollars en euro’s geaccepteerd. Neem voldoende US Dollars (of euro’s) in verschillende coupures mee.
In grote steden en toeristische centra kunt u met buitenlands geld terecht bij banken en wisselkantoren. Buiten de grote steden zijn de wisselmogelijkheden zeer beperkt. Wissel nooit geld op straat of op de zwarte markt. Er is relatief weinig pasjes gebruik in Wit-Rusland, het is daarom verstandig om over voldoende contant geld te beschikken.

Bankpassen dienen een Cirrus en/of Maestro logo te hebben voor gebruik in geldautomaten en ATM’s. Er zijn relatief weinig ATM’s en geen betaalautomaten. Creditcards kunnen beperkt gebruikt worden, eigenlijk alleen in grote steden en toeristische centra. Raadpleeg uw cardmaatschappij hiervoor.

Gezondheidsvoorschriften
Aangeraden wordt een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort staan gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Het is verkrijgbaar bij huisartsen en apotheken. Bij geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (bepaalde slaapmiddelen, adhd-middelen en sterke pijnstillers) is een Engelstalige medische verklaring met Apostillestempel vereist.

Invoerbepalingen
Alcohol
Personen van 18 jaar en ouder mogen invoeren:
– 1 ½ liter alcoholische drank en twee liter wijn tot 70cl per fles.

Tabak
Personen van 18 jaar en ouder mogen invoeren:
200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak

Geld
Buitenlandse valuta mogen vrij worden ingevoerd. Bedragen boven 10.000 euro moeten worden aangegeven. De buitenlandse betaalmiddelen mogen ook worden uitgevoerd. Dat moet wel binnen twee maanden geschieden.

Geschenken
Geschenken mogen worden ingevoerd tot een bedrag van 1.500 euro, met een maximaal gewicht van 50 kg. Parfum mag – in redelijke hoeveelheid – voor eigen gebruik worden ingevoerd.

Huisdieren
Kijk op de site www.licg.nl voor specifieke details.

Tijdsverschil
In Wit-Rusland is het twee uur later dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het een uur later. Wit-Rusland heeft geen zomertijd.

Veiligheid
Hoewel kleine criminaliteit in vergelijking met de meeste Westerse landen tamelijk zelden voorkomt, bestaat deze wel in de grotere steden. Zoals elders worden waakzaamheid en gezond verstand aangeraden. Het is af te raden waardevolle voorwerpen of cash geld publiekelijk te tonen. Reizigers wordt aangeraden om waakzaam te zijn op openbare plaatsen en om manifestaties te vermijden. Het is ook goed om de actualiteit type volgen.

Toch is Wit-Rusland geen onveilig land. Dat neemt niet weg dat ook in Wit-Rusland het risico op terroristische aanslagen bestaat.

Winkelen en openingstijden
Je hebt de keuze uit cadeautjes die over Minsk gaan (architecturale monumenten, monumenten, geschiedenis en cultuur) in de vorm van schilderijen, doosjes, beeldjes, beschilderde keramische kopjes en klokjes, ansichtkaarten en magneten met mooie plaatjes van Minsk.

Veel souvenirs kun je kopen in handwerkkunst galerieën zoals Slavutast en Slavutyya Maistry bij Trinity Hill, daarnaast ook in de Nationale Sierkunst Galerie en in de souvenirwinkels rond het Stadhuis van Minsk.

Daarnaast zijn er andere producten, bijvoorbeeld gemaakt van Wit-Russisch vlas (tafelkleden, handdoeken, kleding en klederdracht, poppen uit Wit-Russische sprookjes), of van hout (speelgoed).

Verder accessoires van leer, kralen en metalen sierstukjes, schilderijen en sjaals van zijde. Ook producten van stro (popjes, slingers, amuletten), beschilderde houten eieren en medailles en plaquettes.

Openingsuren

Musea: 10.00 – 19.00 uur, winkels: 9.00 – 21.00, shopping-malls: 9.00 – 22.00.