Achtergrondinformatie

Bevolking
Moldavië heeft een oppervlakte van 33.843 km² (iets groter dan België) en telt 3,5 miljoen inwoners.
De meerderheid van de bevolking – 3.56 miljoen mensen – leeft op het platteland. De bevolking is jong, 21 procent is onder de 15 jaar en slechts 12 procent is ouder dan 60. Iedereen kan lezen en bijna iedereen kan met de computer omgaan.

Ondanks dat de meerderheid van de bevolking op het platteland woont, zijn er een paar grote steden met meer dan 100.000 inwoners. Dat zijn Chisinau, de hoofdstad, Tiraspol in het oostelijke deel Transnistrië, Balti in het noorden en Bender in het zuidoosten. Comrat is de belangrijkste plaats in Gagauzië.

Er is een aantal etnische groepen. Driekwart is etnisch Moldaviër, dan volgen de Oekraïners en de Russen. De Russen gingen na de Tweede Wereldoorlog naar Moldavië en wonen voornamelijk in de steden.  5% van de bevolking is Gagauziër, 2% Bulgaren, 1.4% joden. In het noorden is er een behoorlijke groep Roma, zigeuners. De Koning van de Zigeuners woont in een versierd paleis in Soroca. Zijn voorganger is begraven bij Otaci. Zijn doodskist is te zien in een onderaardse kamer met kogelvrij glas erboven.

De Gagauz is een Turks volk dat in Gaugazia, een autonoom gebied in het zuiden, leeft. De mensen spreken Gagauz, een Turks dialect. Ook de Bulgaren wonen voornamelijk in het zuiden. De joden zitten er vanaf 1800. Na de Tweede Wereldoorlog is hun aantal sterk verminderd. Zij wonen in de steden.

Communicatie
Breedband Internet is beschikbaar. Veel hotels bieden (draadloos) internet aan. In alle steden en ook in de provincie zijn internetcafés. De meeste hotels hebben gratis WiFi.

Telefoneren
Internationaal toegangsnummer: 373. Vanuit Nederland naar Moldavië: 00-373-netnummer zonder nul-abonneenummer.
Vanuit Moldavië naar Nederland: 00-31-netnummer zonder nul-abonneenummer, naar of België 00-32.

Je kunt je Nederlandse / Belgische mobiele telefoon gebruiken. Vraag je provider de hoogte van de roamingkosten. Er is een 4G-netwerk voor internet.
De telefoonmarkt was verdeeld tussen twee GSM bedrijven: Orange Moldova en Moldcell en twee CDMA bedrijven: Unité en Interdnestrcom. Daar kwam in 2000 TeliaSonera bij met een eigen netwerk en vervolgens Moldtelecom.

Eten en drinken
De Moldavische keuken heeft een mix van Balkan, Russische, Roemeense en mediterrane invloeden. Het maakt gebruik van plaatselijke ingrediënten volgens de leus ‘Eet lokaal’. Er is veel fruit, groenten, granen, vlees en melkproducten. Het is ecologisch gezond voedsel doordat men nog traditioneel verbouwt.

Er zijn veel hapjes en voorgerechten zoals tomatenschotels met komkommers, paprika’s, groene ui, gepekelde schapenkaas (brinza), andere kaasjes, gerookte vis, vleeswaren en salami, gepureerde bonen met knoflook (fasole facaluite), gegrilde groeten, gevulde paprika en aubergine, gevulde kool en druivenbladeren (sarmale), en diverse salades van verse of ingemaakte groente. Een ander populair voorgerecht is placinta, een brood of pastei gevuld met kaas, kool, paddenstoelen en soms aardappelen.

Ook soepen zijn populair. Bijvoorbeeld zama, een soort kippen-vermicellisoep, en ciorba, met vlees of/of bonen er in. Zowel zama als ciorba zijn een beetje zuur. En verder heb je andere soepen als borsh en solyanka.

Vlees en vis zijn veelvoorkomende ingrediënten. Met schapenvlees wordt mangea, moussaka en mititei (gegrilde runder gehaktballen) gemaakt. Varkensvlees zit in Mancarica, een stoofpot, tocana (gestoofd varkensvlees) en carnatei (worstjes). Kippenvlees wordt gebruikt in iahnie (een soort ragout) en zeama. Qua vis is er veel karper, forel en snoekbaars. Veel vis en vlees wordt gegrild boven natuurlijk houtskool. Het wordt vaak van te voren gemarineerd.

De bekendste Moldavische maaltijd is Mamaliga of polenta, een maismeel pap. Het staat op tafel naast de stoofpotten en het vlees. Het wordt gegarneerd met brinza, zure room en soms gebakken ei of roerei. Als dessert is er vers fruit: appels, peren, perziken, abrikozen, kersen en druiven. Een lekker Moldavisch dessert is gedroogde pruimen met walnoten, geserveerd in een zoete siroop. Er is ook placinta dessert met zoete kaas, appels, kersen, pompoen of halva.

Dranken
Een lekker drankje komt van gestoofd fruit compotes en verder zijn er diverse fruitdranken. Met alcohol heb je divin (Moldavische brandewijn) en lokale wijnen. Veel wijnen hebben een Franse druivesoort: Sauvignon Blanc, Muscat, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon. Maar er worden ook lokale druiven gebruikt: Feteasca alba en Rara neagra. Er zijn ook wijnen met meerdere druiven, bijvoorbeeld Negru de Purcari en Codru, mousserende wijnen en zoete wijnen als Cagor of Kagor. Op het platteland wordt er bij de maaltijd eigengemaakte wijn gedronken, de witte wijn is ondoorzichtig geel en de rode wijn donkerpaars. Het alcoholpercentage is laag.

Feestdagen
Russisch orthodox kerstmis 7 en 8 januari
Internationale vrouwendag 8 maart
Dag van de overwinning 9 mei
Dag dat de Russen de overwinning op nazi-Duitsland vieren.
Onafhankelijkheidsdag, 27 augustus
Dag dat de onafhankelijkheid van Rusland in 1991 wordt gevierd. Met feesten in heel Moldavië, en de meeste en belangrijkste in Chisinau. Er is daar een open lucht festival. Het orkest van het leger geeft een concert, er is volksmuziek en volksdans, mensen lopen in klederdracht. Restaurants en cafés serveren traditioneel voedsel zoals gegrild vlees en placinta. Ambachtelijke kunstenaars verkopen hun producten. Moldavische zangers treden op en de dag eindigt met een vuurwerkshow.

Muziekfestivals
Dulce Floare de Salcam in Valeni, Cahul.  Mei. Traditioneel muziekfestijn met folkloristische bands en traditionele instrumenten. Er is een klederdracht parade en na afloop wordt de hora gedanst.
Faces of Friends, augustus. Jaarlijks festival van twee dagen in Cahul, in het zuiden van het land. Optredens van de beste bands van Moldavië, Roemenië, Rusland en Oekraïne.
Gustar Muziek Festival, laatste weekend van augustus. Tweedaags festival in het amfitheater bij Orhei Vechi met muziek, kunst en traditioneel eten.
Maria Bieşu Opera en ballet Festival, september. Met beroemde dirigenten, operazangers en balletdansers op twee podia in Chisinau, afkomstig uit diverse landen.
Ethno Jazz festival van Chisinau. Is in 2002 op initiatief van de groep Trigon opgericht en vindt jaarlijks in september plaats. Trigon wilde zijn tiende verjaardag vieren  en nodigde acht andere trio’s uit, vooral uit Oost-Europa. In 2008 kwamen podia in Tiraspol en Balti erbij. Maar het belangrijkste podium van het festival dat vier dagen duurt is het Eminescu Theater in Chisinau. Jaarlijks doen er tien muziekgroepen aan deel, waaronder voorlopers en vernieuwers van de zogeheten wereldmuziek zoals het Franse Hadouk Trio, Jiri Stivin en Theodossi Spassov.

Culturele festivals
Duminica Mare, in Cahul, in juni. Wordt gehouden in het dorp Domulgeni bij de Raut rivier. Met traditioneel koken, handwerkkunst en folkloristische muziek.
Nufarul Alb in juni. Het wordt iedere twee jaar gehouden in het zuiden van het land. Er komen folklore zangers, dansers en handwerk artiesten uit de hele wereld.
Museumnacht, in Chisinau  in mei. Musea worden podia voor theaterperformances, zangoptredens, voordrachten en eetproeverijen. Van 12.00 tot 22.00 uur. Het Nationaal Museum van Archeologie en Geschiedenis heeft nog een serie extra activiteiten. Andere musea hebben speciale tentoonstellingen.
Cronograf Festival, in Chisinau in mei. Een internationaal documentair filmfestival. Het vindt plaats in de Odeon bioscoop. Het festival heeft internationaal een uitstekende reputatie. Er komen beroemde filmproducenten – regisseurs en – critici.
Internationale aardewerkmarkt, in juli. In het dorp Hoginesti is er in juli aardewerkmarkt. Men wil het traditionele pottenbakken weer tot leven brengen, als kunst. Er zijn handwerkslui uit de uit Moldavië en omgeving, workshops en masterclasses. Er kan gekocht worden.

Wijnfestivals
Nationale Wijn Dag, begin oktober. Je kunt de beste Moldavische wijn proeven en op bezoek gaan bij Moldavische wijnproducenten inclusief onderaardse wijnkelders.
Het Moldova Wijn festival, in oktober. Officieel heet het ‘Nationale Wijn Dag’. Het vindt plaats in Chisinau in het eerste wekend van oktober als de druivenoogst binnen is. Het festival viert de rijke wijntradities van Moldavië, die teruggaan tot de 15e eeuw.

Cultuur (Gewoonten en gebruiken)
De cultuur van Moldavië is een mix van Roemeense en Sovjet cultuur. De Latijnse wortels van de Roemeense cultuur gaan terug tot de tweede eeuw, toen de Romeinen Dacia koloniseerden.
Na de Romeinse terugtocht, in 271, werd de bevolking van het gebied beïnvloed door de culturen van het Byzantijnse rijk. De slaven, de Magyaren en later de Ottomaanse Turken. Begin van de negentiende eeuw was er een sterke West-Europese invloed (met name Frans) in de Roemeense literatuur en de kunst. Deze melange zorgde voor een rijke culturele traditie die zich doorzette in de volkscultuur.
Het Prinsendom Moldavië (1359-1859) had een eigen identiteit vanaf de veertiende eeuw, maar de culturele banden met Roemenië  waren sterk. Na 1812 werden de Oost-Moldaven (die in Bessarabië en Transnistrië  woonden) beïnvloed door de Slavische cultuur en vervolgens de Russische cultuur. Dat kwam ook door Russische immigratie.

Er is een sterke volkscultuur in Moldavië, beïnvloed door de Sovjet autoriteiten. Ze zorgden ervoor dat in de klederdracht de Roemeense moccasin werd vervangen door de Russische laars. Er zijn de oude volksliederen, zoals ‘Miorata’ en ‘Mesterul Manole’. Het gedicht Miorita (lammetje) wordt vereerd. De auteur is onbekend. De UNESCO heeft het in vele talen vertaald. Er zijn volkstradities, zoals keramiek en weven, vooral op het platteland. En de volkscultuur staat ook op het repertoire van het nationaal dansgezelschap Vantulet en bij het volkskoor Doina.

Let op dat je de lokale bevolking niet aanduidt als Roemenen, want dan kunnen ze verontwaardigd raken. De meesten beschouwen zichzelf als Moldaviërs, anderen als Roemenen of zelfs Russen. Als je in Roemenië bent moet je ook opletten: veel Roemeniërs beschouwen Moldavië als Roemeens.

Op het platteland krijgen gasten als begroting brood en zout, met een glas wijn er bij. De bedoeling is dat je een stuk van het brood afbreekt en aan degene die naast je zit geeft. Als de groep gasten groter is, is er vaak een ontvangstcomité in klederdracht. En het brood is nog mooier vaak, rond en versierd.  Behalve wijn gaat er ook een bord met spek met uien rond. De spek moet het effect van wijn neutraliseren en de uien de smaak van de spek.

Er zijn ook voorjaarsgebruiken, bijvoorbeeld Martisor, een Roemeense viering van de lente, dat teruggaat tot het jaar 678. Vrouwen en kinderen dragen links een stofkwast. Als je ze (de stofkwast)  in een bloeiende struik of boom gooit, mag je een wens doen.
Een ander oud gebruik is op Nieuwjaarsdag theaterimprovisatie te doen met dierenmaskers op.   Het eindigt met een gezamenlijk dansje.

Klimaat
De beste tijd om Moldavië te bezoeken is tussen april en september. Moldavië heeft een mild en zonnig klimaat, gematigd continentaal. De zomers zijn lang en warm met een maximum temperatuur van 36 – 41 graden Celsius. De winters zijn kort, met kans op sneeuw, met een gemiddelde temperatuur in januari van -4 graden Celsius. In het noorden valt de meeste neerslag. De meeste neerslag valt in de lente, er is soms onweer en stormachtig weer. Hierdoor kunnen de rivieren overstromen en stukken grond wegslaan. In de herfst is het in het hele land droog met een heldere hemel. Maar een bui is natuurlijk nooit uitgesloten.

Landschap
Moldavië heeft een glooiend landschap met vele grote en kleine rivieren, meren, akkers en bossen. Veel rivieren hebben indrukwekkend steile oevers, vanwege de uitholling van het onderliggende kalksteen. De heuvels maken onderdeel uit van het Moldavisch Plateau, dat een onderdeel is van de Karpaten. De hoogste heuvel, Balanesti, is 430 meter hoog.

Het grootste deel van Moldavië ligt tussen de rivieren Nistru en de Prut. De Prut vormt de westelijke grens, hij komt samen met de Donau om uit te monden in de Zwarte Zee. De Donau is ook grensrivier, 480 meter bij de kleine haven van Giurgiulesti. De Nistru ligt in het oosten en komt ook uit in de Zwarte Zee. Er zijn 3500 meertjes in het hele land, de meeste gemaakt door boeren voor de irrigatie, en om er vis en eenden te houden.

75% van de bodem is ‘zwarte aarde’, zeer vruchtbaar. Naar het zuiden toe vermindert dat, maar er kunnen daar nog steeds zonnebloemen, druiven en steppegras groeien. Er zijn twee vegetatiezones: steppe en bos. Moldavië kent een rijke flora, er zijn 2300 soorten wilde planten, waarvan 13% op de lijst zeldzame planten staat.  Eik, haagbeuk, linde, esdoorn, kastanje en wilde kers zijn veel te zien. Onder het Codri-woud resorteren de bossen in de Karpaten, maar soms worden er ook de bossen in de heuvels ten westen en ten noorden van Chisinau mee aangeduid. Wat fauna betreft: er zijn vossen, wilde katten, bosvogelsoorten, kleine en grote knaagdieren, wilde eenden, fazanten, ooievaars en pelikanen.

Er zijn vijf natuurreservaten, in totaal 19,4 duizend hectare groot. Twee bos reservaten, het Moldova-Codru reservaat en Plaiul Fagului (het beukenland) en twee reservaten bij de Prut, Prutul de Jos (beneden-Prut) en Padurea Domneasca (koninklijk woud). In het Iagorlic reservaat wordt het unieke ecowatersysteem van de Nistru bewaard en bestudeerd. Hier en in Prutul de Jos  en Padurea Domneasca groeien zeldzame planten en bevinden zich zeldzame dieren, die aangetrokken worden door dit natte gebied.

Religie
Het christendom komt het meest voor. Bijna 96% van de bevolking behoort tot de Orthodoxe kerk.   Een deel van de Orthodox gelovigen behoort tot het Patriarchaat van Boekarest (dat vier diocesen heeft), een ander, kleiner deel tot het Patriarchaat van Moskou en weer een ander deel tot het Patriarchaat van Kiev.  Dat geldt ook voor de Gagauziërs. In de Sovjet-tijd beperkte de regering de activiteiten van de Orthodoxe kerk (en de andere religies). Priesters werden bestraft als ze de mis deden. Veel orthodoxe kerken en kloosters werden vernield of kregen een andere bestemming als warenhuis, school of bibliotheek. Heimelijk bleven veel gelovigen hun godsdienst belijden.

In de vroege jaren negentig werd er in Chisinau een synagoge geopend voor de zes joodse gemeenschappen van het land, er kwam een joodse hogeschool en in verschillende steden konden op middelbare scholen cursussen jodendom gevolgd worden.  Op de universiteit van Chisinau kwam een afdeling Joodse Studies en voorts kwam er steun voor het Genootschap Joodse Cultuur.

Daarnaast zijn er de Armeense Apostolische Kerk, de Zevende Dags Adventisten, de Baptisten, de Pinkstergemeente en de Molokanen (een Russisch Orthodoxe sekte).

Taal
De officiële taal in Moldavië is het Roemeens. Het is een Romaanse taal, afkomstig uit het Latijn en maakt gebruik van het Latijnse alfabet. Op bevel van de Russen werd van 1938-1989 het cyrillische alfabet gebruikt.  De tweede taal is Russisch. Het heeft de status van ‘interetnische communicatietaal’. Daarnaast worden in klein verband Oekraïens, Gagauz en Bulgaars gesproken.

Enkele woorden Roemeens

Hallo                          – Salut                     Uitspraak    Sáloet
Hoe gaat het?             – Foarte Bine            Uitspraak    Foarté biené
Vindt je … leuk?          – Îţi place                 Uitspraak    Îts plátsjé
Dag                           – Pa                        Uitspraak      
Tot morgen                 – Pe mâine               Uitspraak     Pé mâ-iené
Ik kom uit Nederland – Sunt din Olanda  Uitspraak   Soent din Olandá

Praktische informatie

Ambassade
Moldavische Ambassade in Den Haag
Bezuidenhoutseweg 117, 2594 AD Den Haag
Email: haga@mfa.md
Tel. 070-73711200

Consulaat republiek Moldavië
Donker Curtiusstraat 7402, 1051 JL Amsterdam
tel. 020-6869173
http://www.dmbc.nl

Nederlandse vertegenwoordiging in Moldavië
p/a Nederlandse ambassade Roemenië
Bd. Dimitrie Pompeiu, 5-7, Hermes Business Campus, 8 et., Boekarest, sector 2, 020335, Roemenië.
tel: +40 21 208 60 30
http://roemenie.nlambassade.org

Moldavische Ambassade in België
Rooseveltlaan 57, 1050 Brussel, tel. (32)2 626 00 80, fax (32) 2 732 96 60
Email: bruxelles@mfa.md , website: www.belgia.mfa.md
Ambassadeur: Mr Mihai Gribincea

Belgische Ambassade in Moldavië
P/a  Ambassade Boekarest, Boulevard Dacia, 58, sector II, 020061 Boekarest, Roemenië
Email: ambabuc@gmail.com, website: http://romania.diplomatie.belgium.be
tel 4021 2123680

Elektriciteit
Moldavië heeft een netspanning van 230 volt. De stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen een derde ronde gat, aardingsclipjes of een naar buiten stekende pin voor aarding hebben. Voor het gebruik van stopcontacten met twee ronde gaten of met twee ronde gaten en aardingsclipjes is geen verloopstekker nodig. Voor het gebruik van stopcontacten met een derde ronde gat of een naar buiten stekende pin in een verloopstekker van type D of E of een wereldstekker nodig.

Fooien
Je hoeft geen fooi te geven. Soms kun je het wel doen, bijvoorbeeld in een restaurant of taxi. 5-10% van het te betalen bedrag.

Fotografie
Vraag altijd om toestemming als je mensen wilt fotograferen. Mag je in musea en kerken fotograferen?

Als je personen fotografeert, is het goed om vooraf toestemming te vragen. Religieuze diensten mogen niet gestoord worden. In veel musea kun je een ‘fotografeerpasje’ verkrijgen, in andere musea moet je toestemming vragen. Het is strikt verboden om militaire objecten, politie en grensposten te fotograferen. In Transnistrië moet je oppassen met fotograferen, vooral aan de grens met Rusland.

Geldzaken
De munteenheid van Moldavië is de Leu (MDL). Een Leu is 100 Ban (bani). Leu is het Roemeense woord voor leeuw. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50 ban. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Leu.

De Moldavische economie draait om cashgeld. Een bankpas kun je niet altijd gebruiken, in het bijzonder buiten Chisinau. Als je een betaalpas gebruikt, zorg dat je deze niet uit handen geeft. De meest geaccepteerde buitenlandse valuta zijn de US Dollar en de Euro. Zorg dat je altijd wat euro’s bij je hebt. De eurobiljetten moeten er perfect uitzien.
Moldovaarse Lei kun je halen uit een aantal ATM machines bij banken in Chisinau. Maak waar mogelijk gebruik van ATM’s binnen een bankgebouw. Let op dat anderen je pin niet zien en laat je niet assisteren met pinnen.

Gezondheid
Hoewel inentingen voor Moldavië niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie staat op www.lcr.nl, de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering dat richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. In België kun je vergelijkbare informatie krijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be.

Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

De gezondheidszorg is ontoereikend, in meerdere opzichten. Voor de onafhankelijkheid werd het  gezondheidssysteem door de staat aangeboden en was gratis beschikbaar. Dat wil niet zeggen dat het goed was. Na de onafhankelijkheid werd het systeem opnieuw opgebouwd, dat wil zeggen een infrastructuur en een verzekeringssysteem. Voor veel medische ingrepen moet bijbetaald worden, er is veel corruptie. Er is een lage levensverwachting, in het bijzonder als je wat mankeert. Met behulp van samenwerkingsprojecten met enige EU-landen, met name Duitsland, is er plaatselijk aanzienlijke vooruitgang te constateren, met name in enige ziekenhuizen in Chisinau.  Een daarvan is het Medpark international Hospital: http://www.medpark.md/en

Invoerbepalingen
Voor personen van 18 jaar en ouder geldt: twee liter sterke drank, likeur of wijn en 200 sigaretten of 50 sigaren.

Tijdsverschil
In Moldavië is het – zomer en winter – een uur later dan Nederland. De zomertijd loopt gelijk aan die van Nederland.

Veiligheid
Het grootste risico dat je als reiziger loopt komt van de gauwdieven. Pas op voor zakkenrollerij, vooral in de hoofdstraten van Chisinau, op bussen en treinen, speciaal internationale treinen. En let ook op je bagage, als het maar even kan,  op het vliegveld. Let ook goed op in de accommodatie waar je verblijft. Ga ’s avonds en ’s nachts niet naar onverlichte parken. Gebruik de officiële, ‘gele’ taxi. Vraag van te voren de officiële prijskaart.
Voor reizigers met een andere huidskleur (dan blank): je kunt worden geweigerd in sommige restaurants en de politie kan onaangenaam doen. Voor een klein ding kunnen dreigen je vast te zetten, en dan blijkt dat men een betaling verwacht. Ook bij de grenspolitie kun je dit soort zaken meemaken. Als je geld van de geldautomaat haalt, pas op dat je pin niet afgekeken wordt. Dit (scammen) gebeurt op grote schaal in het land.

Als je je rustig gedraagt zal er niet veel gebeuren. Praat bij voorkeur niet over politiek, behandel vrouwen beleefd, als je suggestieve dingen zegt over vrouwen kan de lokale bevolking heel boos worden.

Voor actuele informatie over de veiligheid in Moldavië download de app ‘BZ reisadvies’  of kijk op de website van Buitenlandse Zaken (eventueel de Nederlandse ambassade in Moldavië). Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be vind je nuttige reisadviezen.

Openingsuren
Musea: 10.00 -18.00 uur. Winkels: 9.00 – 18.00 uur. Banken: 10.00 -16.00 uur.
Voor souvenirs kun je terecht bij de belangrijkste openluchtmarkt van Chisinau bij Calea Mosilor. Typische souvenirs zijn: wijn, chocolade, kleurrijke traditionele kleding en tapijten. Op de markt kun je afdingen. Als prijzen duidelijk staan aangegeven, heeft dat geen zin.