Achtergrondinformatie

Bevolking
Taiwan, een land dat er op de kaart uitziet als een zoete aardappel, is dichtbevolkt. Op een oppervlak van 36.000 km2 leven meer dan 23 miljoen mensen. Taiwan omvat ook enige kleinere eilandjes als Green Island, Kinmen (Quemoy), Matsu, Orchid Island en de eilandengroep Penghu.

Taiwan was oorspronkelijk bevolkt door inlandse stammen, de Taiwanese aboriginals, Yuanzhumin. Zij spraken Austronesische talen die verwant zijn aan het Maleis en het Bahasa Indonesia. 2% van de bevolking is een erfgenaam van deze stammen. 98% van de bevolking komt uit het Chinees vasteland. Zij zijn onder te verdelen in Taiwanezen die ten tijde van de Ming en Qing Dynastie naar Taiwan migreerden (84% van de bevolking) en de “vastelanders”, die het vasteland China ontvluchtten na de communistische machtsovername in 1949. Zij vormen 14% van de bevolking. Van de Taiwanezen die al vanaf de Ming en Qing dynastie in het land wonen spreekt spreken de meesten – 70% – Hoklo en een minderheid – 14% – Hakka. Er is een behoorlijke groep Japanners die veelal in de entertainmentindustrie werken. In de periode dat Japan de macht uitoefende in Taiwan was de groep Japanners nog veel groter, maar de meesten verlieten Taiwan na Wereldoorlog II.

De geschreven geschiedenis begint met de kolonisatie in de 16e eeuw, eerst door de Portugezen, die het Ilha Formosa – Prachtig Eiland – noemden, vervolgens de Spanjaarden en de Nederlanders. Lange tijd heette het eiland Formosa. In 1641 verdreef de Nederlandse VOC de Spanjaarden uit hun in 1626 gestichte fort Santisima Trinidad aan de noordwestkust. Fort Zeelandia, aan de zuidwestkust, werd het handels- en administratiecentrum van het eiland totdat de Nederlanders in 1662 werden verdreven door Koxinga (Zheng Chenggong). In 1682 moest Koxinga capituleren voor de troepen van de Qing-keizer, die zo de effectieve controle over het eiland verwierf. Taiwan werd eerst een prefectuur van Fujian en daarna een aparte provincie van China. Na de Chinees-Japanse oorlog van 1895 werd Taiwan een kolonie van Japan. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam het in 1945 weer onder Chinees gezag.

In 1949 vluchtten zo’n twee miljoen aanhangers van de Kuomintang (KMT), de nationalistische partij onder leiding van generaal Chiang Kai-shek, voor de communistische tropen van Mao Zedong naar Taiwan. In datzelfde jaar riep Mao in Peking de Volksrepubliek China uit. Chiang Kai-shek hield in Taiwan de instituties van de “Republiek China” in stand, en bleef tot zijn dood in 1975 ijveren voor de verovering van het in zijn ogen afvallige vasteland. Zijn ambities kregen een flinke knauw ten gevolge van de toenadering tussen de VS en China en het aangaan van volwaardige diplomatiek betrekkingen met de Volksrepubliek door een steeds groter aantal landen, waaronder in 1972 Nederland. Tijdens de politieke status quo onder leiding van Chiang Kai-shek’s zoon Chiang Ching-kuo kende Taiwan in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een sterke exportgerichte economische groei. De staat van beleg werd opgeheven en in 1996 werden de eerste vrije presidentsverkiezingen gehouden. Taiwan kent tegenwoordig een democratisch gekozen regering, die sinds 2000 door de Democratic People’s Party (DPP) wordt geleid.

In de Taiwanese politiek staat het Groene Blok tegenover het Blauwe Blok. De DPP maakt deel uit van het Groene Blok en de KMT van het Blauwe Blok. Groen vanwege de verbinding met de milieubeweging en blauw omdat blauw de partijkleur is van de Kuomintang. Het Blauwe Blok verkiest een nationale Chinese identiteit boven een eigen Taiwanese identiteit en het Groene Blok staat voor onafhankelijkheid van Taiwan. Maar er zijn veel Taiwanezen die meer in het midden staan en niet met deze blokken te maken willen hebben. Het is moeilijk van een persoon in te schatten tot welk blok hij of zij mogelijk behoort. Sommige Taiwanezen zullen erg verontwaardigd zijn bij de gedachte alleen aan een opgaan in vasteland China. Het is verstandig de relatie van Taiwan met vasteland China heel behoedzaam aan te pakken, en er nooit als eerste over te beginnen.

Communicatie (post, telefoon, internet)
Telefoon. U kunt bellen met uw eigen telefoon of in publieke telefooncellen die een geel merkteken hebben. Voor internationale gesprekken met het buitenland moet 100 gedraaid worden. Extra informatie hierover vindt u op de homepage van Chunghwa Telecom, http://www.cht.com.tw/. Wat betreft mobiele telefoon werken de GSM 900 en de GSM 1800. Netbeheerders zijn Taiwan Cellular Corporation, http://www.twngsm.com.tw/, Chunghwa Telecom LDM, , http://www.cht.com.tw/ en Far Eastone Telecommunications, http://www.fetnet.net/cs/Satellite/Corporate/coHome

Er zijn veel internetcafés. Aanbieders van Internet zijn Asia Pacific Online, http://esp.aptg.com.tw/ en Chunghwa Telecom / Hinet, http://www.hinet.net/. Het achtervoegsel voor een mail voor / van Taiwan is tw.

Luchtpost naar Europa is tien dagen onderweg. In de grotere steden kun in postkantoren je post-restante brieven of pakketten laten bezorgen. Dat kan in Taipei ook in het World Trade Center.

Eten en drinken
Het voedsel is in principe hetzelfde als dat van het vasteland China. Je vindt Sezuan-, Hunan-, Beifang- en Kantonese maaltijden. Iedere andere variant van de Chinese maaltijd is ook wel ergens te bestellen. Taiwanezen zijn gek op vis en het verwerken van eieren in de maaltijden. Er is een grote variatie aan fruit. Het subtropische klimaat staat daar garant voor. Er is een aantal typische Taiwanese gerechten:

 • Rundvlees noedels. Noedelsoep met runder draadjesvlees en met wat zure groenten;
 • Oesteromelet. Gemaakt van eieren, oesters en de bladeren van een plant met rode saus erover;
 • Aiyu gelei, gemaakt van de zaadjes van een lokale vijg, meestal opgediend op ijs;
 • Taiwanese worst, meestal van varkensvlees. In deze Xiangchang zit meestal knoflook;
 • Taiwanese sinaasappel. Ziet eruit als een sinaasappel, maar de schil en het vruchtvlees is geel, zoals bij een citroen. Het smaakt vrij zoet;
 • Taiwanese pap. Rijstepap gekookt met zoete aardappels. Het wordt meestal in combinatie met andere gerechten gegeten.

De verschillende regio’s hebben hun specialiteiten: Mochi in Ilan bijvoorbeeld, heeft een kleverige rijstsnack met sesamzaad, pinda’s en andere ingrediënten; Taichung heeft de bekende zonnecakejes, zoet gevuld gebak; Tainan heeft zijn “laadjes-brood” en Yonghe, een voorstad van Taipei is beroemd vanwege zijn sojamelk en lekkere ontbijten. De bakkerijproducten staan op hoog niveau. Meestal is het zoet Chinees gebak, soms Westers gebak aangepast naar de lokale smaak.

Als je iets goedkoops wilt eten, kun je het best naar noedelwinkels in achterafstraatjes en de nachtmarkten. Voor 35 – 70 NT$ heb je een gevulde kom.

In veel restaurants kun je hapjes krijgen, xiaochi. Het is het Taiwanese equivalent van het Kantonese dim sum. Op de nachtmarkten kun je verrukkelijke speciale hapjes krijgen . Ga bijvoorbeeld naar Liouho nachtmarkt in Kaohsiung of de Shilin nachtmarkt in Taipei.

Het eten wordt geserveerd op grote schotels in het midden van de tafel neergezet worden. Je eet met eetstokjes. Met je eetstokjes breng je het voedsel van de schotels naar je bord. Een aantal dingen kun je niet met je eetsokjes doen. Bijvoorbeeld ze recht in je rijstkom steken. Dit doet Taiwanezen denken aan wierookstokjes in de tempel en heeft een connotatie met dood. Als je klaar bent dien je je eetstokjes of op de porseleinen houder te plaatsen, of schuin over je kom heen.

Mahayana Boeddhisten, en dat zijn de meeste inwoners van Taiwan, streven ernaar vegetarisch te zijn. Er zijn daarom over het land bijzonder veel vegetarische restaurants. Sommige zijn buffet-restaurant, andere serveren gourmet-maaltijden. . In buffetrestaurants wordt gewogen wat je eet. Een gevulde en voedzame maaltijd kost 980 – 120 NT$.

Als je geen vegetarisch vindt, zal een restaurant zonder problemen een vegetarische maaltijd voor je klaarmaken.

Drinken
Het kan geen kwaad veel te drinken in een subtropisch eiland als Taiwan. Overal staan drankapparaten waaruit je allerlei soorten vruchtendranken, sojamelk, mineraalwater en thee en koffie kunt halen. Het water uit de kraan kun je pas drinken als je het gekookt hebt. Met het water dat je in restaurants krijgt is dat al gebeurd. In Kaohsiung bevat het water arseenelementen. Drink hier water uit flessen uit de winkels.

Taiwanezen zijn geen grote alcoholdrinkers. Ze houden van bier op ijs. Veel buitenlandse merken bier zijn verkrijgbaar, maar er is ook het lokale Taiwan Beer. Het heeft een speciale smaak door de ingrediënten gerst en penglai rijst. Wat wijn betreft is er de Shaoxing, de rijstwijn. Er zijn verschillende soorten. De kwaliteit is bijzonder goed. De sterke drank is meteen erg sterk. Kaoliang, een graanlikeur, is bijzonder krachtig. Het wordt vaak in één teug opgedronken.

De theespecialiteiten zijn: High Mountain Oolong, een lichte thee en Tie Guan-yin, een donkere sterke thee. Traditioneel wordt deze laatste thee gedronken met een kleine theepot en kleine kopjes. Deze manier van theedrinken heet Lao ren cha – thee voor oude mensen. Vroeger hadden alleen de oudere mensen de gelegenheid  en tijd thee op deze manier te drinken. Er is de Lei cha, een thee-achtige drank gemaakt van een mix van theeblaadjes en graan, en de Pearl melkthee, ook wel bubbelthee of boba thee genoemd. Het is een melkachtige thee met balletjes tapioca erin. Die balletje tapioca kun je kauwen. Je drinkt het met een groot rietje. Recent is Taiwan ook meegegaan met de wereldwijde koffietrend. Alle koffieketens, zoals Starbucks hebben hier filialen.

Vruchtendranken zijn er te kust en te keur. Er zijn veel vruchtensapbarretjes die ter plekke cocktails maken. Zong-he is een zoetzuurcombinatie en mu-gwa niou-nai is papayamelk in een ijsversie. Sojamelk is erg lekker. Je kunt het zowel heet als koud drinken. Traditioneel wordt het bij het Taiwanese ontbijt gedronken.

Feestdagen en festivals
De Taiwanezen vieren de traditionele Chinese festivals zoals:

 • Chinees Nieuwjaar. Het belangrijkste festival. De eerste drie dagen zijn veel winkels en restaurants gesloten. Maar de aanloop naar het festival is de moeite waard en van de vierde tot en met de vijftiende dag van het festival kan de sfeer opgesnoven worden. Luister bijvoorbeeld naar de Chinese Nieuwjaarsliedjes;
 • Ching Ming Festival. Dit staat in het teken van het respect brengen aan de voorouders door het bezoeken van hun graf;
 • het Drakenboot Festival. Op dit festival wordt Qu Yuan herdacht. Qu Yuan was een patriot uit de staat Chu. Toen Chu veroverd werd door Qin pleegde hij zelfmoord dor in de rivier te springen. Om te voorkomen dat de vissen zijn lichaam zouden opeten, gooiden dorpelingen rijstknoedels voor de vissen in de rivier en roeiden ze met drakenboten met trommels waarop geslagen werd om de vissen weg te jagen.. Vanaf dat moment begonnen ook de drakenboten races. De rijstknoedels worden ook nog steeds gegeten.
 • Festival van het hongerspook. Dit festival vindt plaats in de zevende maand van de Chinese kalender. In deze periode gaan de poorten van de hel open en dat geeft de hongerspoken de gelegenheid naar de aarde te komen. Om de spoken tevreden te stellen bieden de Taiwanezen hen voedsel aan. Ook de traditionele Chinese opera en de poppenvoorstellingen gaan over het geruststellen van de spoken;
 • het Midherfst Festival. Volgens de legende slikte een vrouw met de naam Chang E een paar goddelijke pillen om te verhinderen dat haar eerzuchtige echtgenoot onsterfelijk zou worden. Maar ze werd toen zo bang voor haar man dat ze naar de maan vluchtte. Men gelooft nog steeds dat de maan op de dag dat ze er naar toe vluchtte het helderst schijnt. In parken en winkels worden op deze dag lampionnen gehangen en lantaarns speciaal verlicht. Het is een prachtig gezicht. Op deze dag worden maancakejes gegeten.

Culturele verschillen en gebruiken
Let op een aantal zaken:

 • als u een huis binnengaat moet u uw schoenen uitdoen; er zijn slippers die u aan kunt doen;
 • drink niet teveel alcohol. Dit wordt gezien als onvolwassen gedrag;
 • alles wat met de dood te maken heeft, dient onuitgesproken te blijven;
 • schrijf de naam van een Chinese persoon niet op met rode inkt; dit heeft ook met dood te maken;
 • als je ’s nachts fluit of ergens belt is dit een “uitnodiging voor de geesten”. Vermijd dit;
 • wijs niet naar graven of kerkhoven;
 • bepaalde voorwerpen moet je niet aan iemand geven vanwege de naam van dat voorwerp. Bij voorbeeld geef iemand geen paraplu want het woord paraplu lijkt op dat van “ergens een einde mee maken”. Vrienden “verhuren” daarom paraplu’s aan elkaar voor een symbolisch bedrag;
 • aan iemand een horloge of klok geven klinkt hetzelfde als “de laatste rituelen uitvoeren”. Als u aan iemand een horloge of klok geeft, geeft de ontvanger u een munt. Dan is de “vloek” opgeheven;
 • als u aan iemand schoenen schenkt, vooral aan oudere mensen, wenst u hen “naar de hemel”. Maar als de ontvangende partij een muntje betaalt, is het gevaar geweken;
 • in Zuid-Taiwan met name is ieder fysiek contact in het openbaar taboe;
 • Taiwanezen geven graag kleine cadeautjes, drankjes, voedsel. Geef ook kleine cadeautjes retour;
 • in de wasruimte van een tempel, dient u te buigen voor de beelden van de goden;
 • Taiwan is liberaal op het punt van homoseksualiteit; er is zelfs een jaarlijkse Taiwan Pride Parade;
 • op de snelwegen kom je cabines tegen met mooie meisjes. Het zijn geen prostituees, maar betelnotenverkoopsters, die “binlang” verkopen. U kunt het eens proberen. U krijgt er wel hele rode tanden van.

Klimaat
Taiwan kent een tropisch zeeklimaat met frisse winters (’s nachts 8 C) en drukkend hete zomer (boven 30 C). De beste tijd om het eiland te bezoeken is van oktober tot december, alhoewel er soms een tyfoon kan zijn. De lente is ook aangenaam, maar dan regent het meer.  In de bergachtige gebieden is het ’s zomers niet zo warm.

Landschap
Centraal Taiwan is bergachtig met het centrale bergmassief en het sfeervolle Sun Moon Meer. Dit meer heet sprankelend blauw water en een mooie bergachtige achtergrond. De centrale bergketen bedekt 75% van het landoppervlak en loopt aan de oostkust van noord naar zuid. Er zijn meer dan 60 toppen boven de 3000 meter. De Yu Shan, de Jadeberg, is met 3950 meter de hoogste berg. In Alishan vindt je reusachtige cipressen in een mistig regenwoud. Oost Taiwan is door de bergen min of meer afgesneden van de rest van het eiland. Hier is de natuur prachtig met kloven als Taroko Gorge en Tailuge Gorge. In het noorden is er het Yangmingshan National Park waar je op sommige plekken op de stad Taipei kunt kijken.  In het tropische zuiden zie je veel stranden en kokosnootpalmen. Het Kenting National Park  is beroemd om zijn vegetatie en prachtige stranden.

De 64 eilanden van de Pescadores, de Vissermanseilanden, in het Chinees Penghu genoemd, liggen ten westen van Taiwan. Quemoy en Matsu behoren tot de vastelandsprovincie Fukien.

Religie
Voor 93% een mix van Boeddhisme, Confucianisme en Taoisme. Verder zijn er aanhangers van het Christendom, 4,5% van de bevolking en enige kleine religies voor 2,5% van de bevolking.

Taal
Het mandarijn Chinees is de lingua franca. 70% van de bevolking spreekt de variant Taiwanees / Minnan. Daarnaast wordt er Hakka gesproken en een aantal austronesische aboriginal talen. In het noorden, waar veel “vastelanders” – in de 20e eeuw uit het vasteland China gearriveerd – wonen, spreken de meesten Mandarijn. In het zuiden spreekt men veelal Taiwanees. Het Mandarijn in Taiwan verschilt ietsje van het Mandarijn zoals dat gesproken wordt in Beijing. Taiwan gebruikt de traditionele lettertekens en niet de simpelere versies van het vasteland. Er is geen verschil tussen “S” en “Sh” op Taiwan, wat wel het geval is op het vasteland. Bij jonge mensen is Mandarijn vrij populair. Als buitenlanders Chinees / Taiwanees proberen te spreken, wordt er bewonderend op gereageerd. Het Taiwanees heeft een flink aantal Japanse woorden overgenomen vanwege de 50 jaar Japanse heerschappij in de 19e en 20e eeuw. Over het algemeen spreekt men weinig Engels. Taipei is de uitzondering. Kinderen spreken beter Engels dan hun ouders. Oudere mensen spreken soms Japans.

Op een aantal universiteiten kunnen buitenlanders lessen Chinees nemen. Dit in het kader van Promoting Chinese Programs.

Praktische informatie

Ambassade
Omdat de Volksrepubliek China het andere naties niet toestaat diplomatieke betrekkingen te hebben zowel met de Volksrepubliek als de Republic of China (ROC) in Taiwan, hebben de belangrijke naties in de wereld geen officiële ambassades of consulaten in Taiwan. Maar omdat de Volksrepubliek China Taiwan als afzonderlijke economie erkent, hebben veel landen een “Handelskantoor”, een “Instituut” of iets dergelijks in Taiwan. Deze instituten hebben ook beperkte consulaire bevoegdheden als het uitgeven van visa.

— De facto ambassade van de Republiek China (Taiwan). Taipei Representative Office, Van Stolkweg 23, Den Haag, tel. 070-3469438. Verzorgt onder andere visa. De Republic of China ROC heeft een uitgebreide Nederlandstalige website, http://www.roc-taiwan.org/portalOfDiplomaticMission_en.html#ALL

Netherlands Trade & Investment Office, NTIO. Nederlandse non-profitorganisatie op Taiwan met diverse doelstellingen: stimuleren van Nederlandse export naar Taiwan, stimuleren van Taiwanese investeringen in Nederland, intermediair voor Hoger Onderwijs, afhandelen van visa-aanvragen voor personen die naar Nederland willen reizen en verzorgen van paspoorten voor op Taiwan verblijvende Nederlanders.

Adres: 5F, No. 133, Min Sheng East Road, Section 3, Taipei-105, Taiwan

tel. 866-2-27135760. Visa en consulaire zaken: tel. 866-2-87707621. Zie verder: http://www.ntio.org.tw.

 • Informatie over Taiwan in Nederland bij Information Division, Taipei Representative Office, Van Stolkweg 23, 2585 JM Den Haag. Onder andere informatie uit tijdschriften, knipsels, brochures, toeristische info, dia’s, videobanden en films over diverse onderwerpen. Het kantoor is op werkdagen tijdens kantooruren geopend. tel. 070-3388028. Zie ook http://www.roc-taiwan.org. Voor toeristische informatie zie www. tbroc.gov.tw.
 • België-China / Taiwan vertegenwoordiging: Chinese ambassade in België, Tervurenlaan 443 – 445, Brussel 1150, tel. 32(0)27712681. Zie ook http://www.chinaembassy-org.be.
 • Belgische ambassade in China: 6 San Li Tun Lu, 100600 Beijing, tel 86-1 653 217 36 / 37 / 38.

Elektriciteit
110 Volt / 60 Hz, met Amerikaans plug-in. Adapters zijn makkelijk verkrijgbaar.

Fooien
Er worden geen fooien gegeven. Uitzondering vormen portiers in de luxe hotels. Chique restaurants brengen bij de afrekeningen servicekosten in rekening. Er wordt geen fooi meer verwacht.

Fotograferen
Er is een prachtige natuur; dus u kunt mooie foto’s maken. Indien gewenst kunt u geavanceerde fotoapparatuur of onderdelen ervan tegen zeer redelijke prijzen aanschaffen.

Geld
De munteenheid is de TWD, de New Taiwan Dollar. Er zijn bankbiljetten, van NT 50, NT 100, NT 200, NT 500, NT 1000 en NT 2000. Er zijn munten van NT 1, NT 5 en NT 10.

1 US Dollar = 32.426473 NT; 1 Euro = 47.4544983 NT (26-09-2009).

De makkelijkste manier om NT Dollars te krijgen is het uit de geldautomaat te halen. De Seven – Elevens geldautomaten zijn het makkelijkst; er staan er 4000 van in het hele land. Creditcards worden op zeer veel plaatsen geaccepteerd.

Gezondheid
Veel voedsel dat in restaurants wordt opgediend – ongekookte zeevis, gesneden rood vlees – wordt gebarbecued of in een hete pan gedaan. Soms gebeurt dit niet lang genoeg en is dit niet goed voor uw maag. De Taiwanezen kunnen er beter tegen. Let er dus op dat het voedsel gaar genoeg is.  Drink geen water uit de kraan; u kunt wel u tanden ermee poetsen.

Bij de drogist zijn medicijnen voor kleinere kwaaltjes te krijgen. De prijzen zijn redelijk. In Taiwan zijn er artsen die werken op de Westerse leest en artsen die werken op de Chinese leest. In eerste instantie kunt u het best naar de eerste soort arts gaan. De kwaliteit van de ziekenhuizen is goed. Taiwan heeft een van de beste gezondheidssystemen in de wereld. Als u in het ziekenhuis voor een kleinere klacht wordt behandeld, vallen de kosten mee. Het varieert van $ 100 – $ 200. Buiten de grote steden spreken de artsen slechter of geen Engels.

Tijdsverschil
Er is zeven uur tijdsverschil; in de zomer zes uur. De dag begint in Taiwan zeven / zes uur eerder als in Nederland.

Veiligheid
Let op de nachtmarkten op je portemonnee. Taiwan staat als veilig te boek. Dat geldt zelfs voor toeristen die ’s nachts in de stad zijn. Gewelddadige misdaad en berovingen komen nauwelijks voor. Je ziet ook geen dronkenlappen op straat. Vrouwen moeten als ze ’s nachts de taxi nemen, checken of het om een echte taxi gaat. Bij problemen dient u contact op te nemen met de politie. In ieder politiekantoor zijn er een of meerdere agenten die Engels spreken. Het nummer om te bellen voor de politie is 110; voor medische hulp of brand 119.  Buitenlanders kunnen ook de hotline bellen: 0800-024-111.

Als u gaat wandelen in de bergen, moet u oppassen op steekmuggen. U kunt zichzelf van te voren insmeren met muggen- of insectenvloeistof. Pas ook op giftige slangen. Draag daarom een lange broek, vermijd paadjes die dichtgegroeid zijn. Slangen zijn bang van mensen; als u geluid maakt schieten ze weg. Er zijn af en toe tyfoons. Let daarom goed  op het weerbericht. Na hevige regenval is er in bergen gevaar voor vallende rotsblokken.

Inkopen / souvenirs
Zoals in andere Aziatische landen zijn er nachtmarkten. Op een nachtmarkt kun je voedsel en kleding kopen, maar ook wordt er je toekomst voorspeld. Het is een populaire vorm van entertainment. Je kunt er veel koopjes krijgen en als je geen prijzen ziet, kun je handelen. Er zijn ook veel “nepartikelen” te koop. In de grote steden zijn er nachtmarkten op vaste plekken. In kleinere steden vinden ze niet iedere nacht plaats. Tapei heeft meer dan tien nachtmarkten. Er zijn ook veel shopping centra met mooie winkels en vaste prijzen. In de trendy wijk Ximending in Taipe kan de hippe jeugd alle denkbare artikelen tegen vaste prijzen krijgen. Als je betaalt met creditaard wordt er vaak nog zo’n 8 procent boven op de prijs gezet voor “card fee”.

Mogelijke souvenirs:

 • Jade. In de meeste steden heb je speciale jade-markten waar je jade en andere prachtige stenen kunt krijgen. Soms is het niet zeker of het om echte jade gaat;
 • Thee. De oolong thee is wereldberoemd. Je kunt het kopen in vele theewinkeltjes. In de Chinese cultuur is theeproeven het equivalent van wijnproeven in het Westen. Oolong thee kent vele variaties, afhankelijk van verschillende methoden van behandeling van de theeblaadjes.
 • Lingzhi. Een soort paddenstoel die gebruikt wordt als kruid. Op diverse manieren is het goed voor de gezondheid; er zijn geen slechte effecten bekend. Het is daarom ook vrij duur. De Lingzhi uit Taiwan is een van de beste uit Azië;
 • Computers. Taiwan is een van ’s werelds belangrijkste centra van computerfirma’s. Het design is ver ontwikkeld. Sommige producten van bekende firma’s, bij voorbeeld laptops, worden onder een andere naam verkocht, en zijn dan aanzienlijk goedkoper dan het “hoofdmerk”.