Altijd al eens willen weten hoe een buitenlandse stage verloopt? Op deze pagina leest u een van de ervaringen van een student technische bedrijfskunde tijdens zijn stage bij Wasserij Korsow in Curaçao.

Het bedrijf
Wasserij Korsow B.V. is marktleider op het gebied van Total Textile Services op Curaçao en heeft zich gespecialiseerd in textielverzorging en dienstverlening aan de gezondheidszorg, horeca en industrie.
In 1989 is het huidige Wasserij Korsow B.V. opgericht als wasserij van het Sint Elisabeth Hospitaal in Curaçao. Kort daarna hebben vooral de grotere hotels ingezien dat uitbesteden van de textielverzorging grote voordelen biedt. Hierdoor groeide Wasserij Korsow B.V. tot de huidige status.
http://www.wasserijkorsow.com

De stageopdracht
De opdracht voor de student bracht de problemen in kaart die zich voordeden in het voorraadsysteem van Wasserij Korsow. Het was van belang dat het magazijn in kaart werd gebracht en dat de aanwezige onderdelen en goederen in een up-to-date systeem overzichtelijk zouden worden weergegeven. Aan het einde van de periode moest er een geordend en up-to-date magazijn zijn. Daarbij zouden de te hoge kosten die gemaakt werden wegens tekorten en kwijtraken van onderdelen zo effectief mogelijk gereduceerd of voorkomen worden.

Het resultaat
Het magazijn van de wasserij is compleet omgegooid en opnieuw ingericht. Op die manier staan nu de juiste artikelen georganiseerd bij elkaar. De artikelen in het magazijn hebben een vaste plek gekregen zodat er een efficiënt en up-to-date systeem geïmplementeerd kon worden. Dit systeem maakt gebruik van barcodes en scanapparatuur. Artikelen kunnen nu op de voet gevolgd worden, van aankomst tot vertrek.

De omgeving en cultuur
Curaçao is zoals de meeste mensen het zich voorstellen. Een tropisch stukje Nederland met alles wat ervan verwacht wordt: azuur blauwe zee, palmbomen, prachtige zandstranden, en veel muziek.

Het eiland is behoorlijk multicultureel, Zuid-Afrikaans, Zuid-Amerikaans, Indiaans en ook de Europees-Nederlandse cultuur is hier terug te vinden. Daarnaast is Curaçao uiteraard erg aantrekkelijk voor de vakantieganger die maar wat graag een weekje of twee vertoeft op het eiland.

Nederlands was lange tijd de enige officiële taal, maar sinds 2007 zijn Papiaments, Nederlands en Engels gezamenlijk officiële talen. Papiaments is de moedertaal voor de meeste inheemse Curaçaoënaars. Naast deze talen spreekt men voornamelijk ook Spaans.

De kosten
Het leven op Curaçao is prijzig. Men betaald met de Antilliaanse gulden, welke schommelt rond de koers van 1:2 met de Euro. Het inkomen voor een normaal huishouden ligt ongeveer rond de 2000 tot 3000 gulden.
In Willemstad zijn verschillende plekken te vinden waar het wemelt van de studenten en verblijfplekken voor studenten. Voor zo’n onderkomen wordt gemiddeld 800 gulden per maand neergelegd. Een huurauto is een pré en hiervoor wordt zo’n 900 gulden per maand voor betaald.

Het eiland staat bekend om haar geweldige (strand)feesten. Er is nagenoeg elke dag op Curaçao wel een feestje te vinden. Van de feesten op het strand van Zanzibar en Kokomo Beach, tot aan de feesten in de studentenwijk Punda. Een verfrissend biertje kost hier al snel 7 á 8 gulden.

Onder aan de streep moet er gedacht worden aan een optelsom van alle kosten die neerkomen op zo’n 2500 gulden per maand.

Dagelijkse bezigheden
De werktijden in de wasserij voor de student technische bedrijfskunde waren van 7.30 tot 16.30, vijf dagen per week. Natuurlijk kan dit per bedrijf verschillen. Na werktijd stap je dan met je zonnebril op in je huurauto om naar huis te rijden. Even snel nog een boodschap doen voor het avondeten of je zoekt één van de vele eetkraampjes langs de weg op met heerlijk lokaal eten. In de avond ben je nooit alleen. Je zoekt je medestudenten op die in je studentenhuis of wijk verblijven waarmee je diezelfde avond dan nog met een drankje afsluit, thuis of op het strand tijdens een van de vele te gekke feesten. In het weekend trek je eropuit met vrienden die je binnen no-time gemaakt hebt op het eiland. Je zoekt een van de prachtige stranden op waar je neerploft in het zand. Wanneer de avond aanbreekt wordt de barbecue aangestoken op het strand. Voor de lokale mensen wordt dit gezien als een gezinsuitje waarbij de koelbox rijkelijk gevuld is met vlees en dranken. Diezelfde avond wordt dan nog afgesloten met muziek en een groot kampvuur recht op het strand.

En op maandagmorgen… begint het hele feestje gewoon weer opnieuw!