Katja Staartjes is een van de meest succesvolle bergbeklimmers van Nederland. Ze heeft al op veel toppen hoger dan 8000 meter gestaan, en was zelfs de eerste Nederlandse vrouw die de Mount Everest heeft beklommen.

Naast bergbeklimmen is Katja ook actief als motivatiespreker en Nepal-kenner. Na vele bezoeken is zij in 2015 door de Nepalese overheid benoemd tot goodwill ambassadeur voor het land.

In april in 2015 begonnen Katja en haar partner, Henk, een expeditie in West-Tibet. Deze expeditie moest helaas vroegtijdig beëindigd worden door een heftige aardbeving, die al snel extreem verwoestend bleek te zijn. Katja en Henk bevonden zich op 80 km van het epicentrum in een van de zwaarst getroffen gebieden.

Aardbeving in Nepal
Op 25 april in 2015 werd Nepal getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. De aardbeving kostte ruim 8.000 mensen het leven en meer dan honderdduizenden Nepalezen verloren hun woning.  Door het geweld van de aardbeving is er veel schade aan het elektriciteitsnetwerk, waardoor nog meer mensen zonder stroom of licht kwamen te zitten. Slechts 43% van de bevolking heeft (beperkte) toegang tot elektriciteit in Nepal. In de afgelegen gebieden in de himalayas heeft slechts 8% van de mensen toegang tot elektriciteit en licht. De nabijheid van de ramp, het leed, en hun betrokkenheid bij het land, maken dat Katja en Henk zich inzetten voor slachtoffers van de ramp.

WakaWakas voor getroffen gebieden in Nepal
De gebieden Helambu en Langtang, ten noorden van hoofdstad Kathmandu, zijn zwaar getroffen door de aardbeving. Door een lawine van sneeuw, rotsen en ijs zijn veel huizen ingestort en verloren veel mensen hun geliefden en vrienden. Ook van de lokale middelbare school bleef weinig over door de aardbeving. Katja en Henk zamelde geld in om de school te herbouwen tot een aardbevingsbestendige gebouw. Ze hebben ervoor gezorgd dat 312 families gebruik konden maken van duurzame zonne-energie door middel van WakaWaka’s. Tijdens hun bezoek aan de nieuwe school deelde Katja Staartjes deze WakaWaka’s uit.
Na het bezoek aan de school zijn Katja en Henk verder getrokken naar het gebied Solo, 50 km ten zuiden van de Mount Everest. In de dorpen Mera (2700 m) en Khastap (2000 m) hebben Katja en Henk bijgedragen aan het herbouwen van een medische post. Ook hier hebben zij WakaWakas gedistribueerd aan de mensen getroffen door de aardbeving.

Ontmoet Mamita, Dilip Biswo, Lal Bahadur en Lakpa, ontvangers en gebruikers van een WakaWaka. Zij vertellen over hun leven en wat de WakaWaka voor hen betekend. 

http://bit.ly/2uBwGoD