Daan Roosegaarde’s Smog Free Project, met ondertussen de steun van het Chinese Ministerie Milieubescherming, is te zien op een aantal toonaangevende creatieve evenementen in China.

De aftrap heeft inmiddels plaatsgevonden in het zuiden op de Shenzhen Design Week (21 april – 28 april), met als thema ‘Het Design van de Toekomst’. De Smog Free Ring en een film over het project waren er te zien. Het zal het bewustzijn van het belang van schone lucht vergroten en de toon zetten als exemplarisch model van innovatie op designgebied.

Shanghai
Vervolgens is in Tianjin de Smog Free Toren te zien in het Minyuan stadion, midden in deze noordelijke kuststad. Het is ingepast in de Tianjin Design Week (12 mei – 18 mei). Er is een pop-up tentoonstelling en er vindt een discussie plaats over smogvrije oplossingen onder leiding van Roosegaarde met lokale designers.

Op 14 mei houdt Daan Roosegaarde een keynote presentatie met dialoog bij het Shanghai Project in het Shanghai Himalayas Museum. Centraal staat de visie op het landschap van de toekomst, waarbij lijnen worden getrokken tussen ruimte, technologie en verbetering van het dagelijks leven in de stedelijke omgeving. In het tweede deel van de bijeenkomst is er gelegenheid voor kunstenaars, designers en academici om gezamenlijke oplossingen voor het smogprobleem te bespreken.

Burgemeesters
Ten slotte zal Roosegaarde op 18 mei deelnemen aan het WCS Burgemeesters Forum in Suzhou, samen met vijftig jonge mensen. Ter discussie staat het thema ‘Curating the City: Heritage and Culture’. De uitkomsten zullen aan de burgemeesters voorgelegd worden om te bezien of zij er iets mee kunnen bij het oplossen van de stedelijke problemen. Het Forum is georganiseerd door het Centrum voor Leefbare Steden uit Singapore, de Stadsherontwikkelings Autoriteit, en is het vlaggeschip van de World Cities Summit (WCS).

Het Smog Free Project bestaat uit de grootste stofzuiger buitenshuis ter wereld, de Smog Free Toren, en smogvrije juwelen gemaakt van de opgepakte smog. Het project is afgelopen herfst in Beijing gestart. Al duizenden mensen brachten een bezoekje aan deze ‘nieuwe tempel voor schone lucht’.

https://www.studioroosegaarde.net/project/smog-free-project/info/