Zonnecel-energiefabrikant Hanergy uit Shanghai heeft een Memo van Overeenstemming getekend met partner Solliance uit Nederland waarin zij hun intentie uitspreken voor een strategische samenwerking  op het gebied van geïntegreerde zonneoplossingen voor gebouwen en infrastructuur.

Het eerste project is de bestrating met geïntegreerde zonnecellen voor SolaRoad, de eerste weg ter wereld die zonlicht omziet in elektriciteit.

Dunne zonne-energieproducten
Ondertekening van het Memo vond plaats in het Holland Pavilion op de China International Technology Fair (CSITF), waar Nederland eregast is. Het maakte onderdeel uit van een groene technologie innovatie missie, waarbij de samenwerking tussen China en Nederland centraal staat, onder meer op het gebied van de zonne-energie. Bij de ceremonie waren hoge ambtenaren aanwezig, en ook staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam.

De heer Li Ming, CEO van Hanergy, is ervan overtuigd dat dit de juiste tijd is voor deze innovatie: “Solliance en Hanergy zien een groot potentieel voor grote industriële activiteiten en toepassing van dunne filmzonneoplossingen in gebouwen en infrastructuur. Hanergy is wereldleider in de productie van een brede portfolio van flexibele dunne zonne-energie producten, waaronder de flexibele CIGS-film van Global Solar, die in 2013 door Hanergy is verworven. High Tech uit de VS, Nederland en China komt hier samen. We kijken ernaar uit om samen met Solliance te werken aan de verdere verbetering van onze producten.”

Robuuste zonnetechnologie
Huib van den Heuvel, directeur van Solliance, ziet ook een zonnige weg naar de toekomst: “Het integreren van zonnecellen in een weg herkende ik aanvankelijk niet als iets revolutionairs, maar ondertussen zie ik als we een positieve zaak. Als het hier lukt kunnen we het bijna overal doen, we zijn ervan overtuigd dat we erin zullen slagen. De combinatie van dit robuuste en hoogwaardige, flexibele zonnecelmateriaal van Hanergy en industriële, roll-to-roll-fabricage-strategieën, biedt nieuwe mogelijkheden. We zien het begin van robuuste zonnetechnologie. Naast SolaRoad zien we uitstekende mogelijkheden voor producten zoals geprefabriceerde dak- en gevelcomponenten op basis van Hanergy-substraten.”

Testweg
De Nederlandse provincie Noord Holland heeft in 2011 de start van SolaRoad mogelijk gemaakt, samen met kennispartner TNO, en commerciele partners Dynniq en Strukton Civiel. Paul Rutte, Manager Innovaties in de provincie Noord Holland: “We zijn vanaf 2009 heel enthousiast over SolaRoad omdat we zien dat het een bijdrage kan leveren in de overgang naar een duurzaam energiesysteem. In 2014 heeft SolaRoad de eerste prefab elementaire bestrating van de wereld succesvol gelanceerd in een openbare testweg in de buurt van Amsterdam. Een eerste proef met Hanergy-technologie ingebed in SolaRoad prefab elementen werd in 2016 in een testweg uitgeprobeerd. We zijn blij dat er een verdere bundeling van krachten plaats vindt  om het begin van een industriële en grootschalige productie van zonnepanelen te gaan realiseren.”

Fietspad tussen Tilburg en Waalwijk
Een andere sterke speler bij het initiatief is de provincie Noord-Brabant. Vice-commissaris Anne-Marie Spierings van de provincie Noord-Brabant: “We hebben onze volledige steun gegeven aan de ambitie van Solliance om Europees actief te zijn op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en invoering van technologieën voor dunne filmzonneoplossingen. Dit SolaRoad-product is volgens ons een voorbeeld van een perfecte integratie van hernieuwbare energie technologie in openbare infrastructuur. We zijn klaar om in de komende jaren meerdere locaties voor pilotprojecten voor te stellen. Een eerste idee is een fietspad tussen de steden Tilburg en Waalwijk, een van de vijf innovatieve fietspaden in Europa en een onderdeel van het EU-project ‘CHIPS’. We kijken uit naar grootschalige implementaties. “

www.solaroad.nl www.hanergy.eu www.solliance.eu www.globalsolar.com