Koning Willem Alexander bezocht in Den Haag de Haagse Veiligheids Delta / Hague Security Delta.

The Hague Security Delta is een netwerk van bedrijven, kennis- en overheidsinstellingen die samenwerken aan de opbouw van kennis en de ontwikkeling van innovatie op het gebied van veiligheid.

Een veiliger wereld
Het centrum vormt de HSD Campus, het nationale innovatiecentrum. HSD heeft veel partners en vijftig ervan hebben onderdak in de Campus. Het varieert van overheids- en kennisinstellingen, startups tot MKB – en grotere bedrijven. Ze streven allen naar een veiliger wereld.

De koning sprak met vertegenwoordigers van de betrokken organisaties en het bestuur van HSD. Vervolgens was er een rondleiding onder leiding van Richard Franken, directeur van HSD. Franken: “Dit bezoek bood ons de gelegenheid de koning vertrouwd te maken met de variëteit aan initiatieven binnen HSD. Daarnaast hebben we een aantal uitdagingen op veiligheidsgebied besproken, zoals het gebrek aan IT – en cyber veiligheidstalent, de spanningen tussen privacy en veiligheid en de bedreigingen qua veiligheid bij het Internet of Things.”

SAM, de veiligheidsrobot
De partners bespraken vier onderwerpen met de koning: begonnen werd met de opleiding van cyber veiligheidstalent. De universiteiten van Leiden, TU Delft en de Haagse Universiteit voor toegepaste wetenschappen hebben een masteropleiding beschikbaar op het gebied van Cyber veiligheid: de Cyber Security Academy.

Verder liet SAM, de veiligheidsrobot zijn kunsten zien en werd er ingegaan op een onderzoek door TNO en HSD hoe de samenleving weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen: het Nationaal Cyber Testbed. Tot slot werd er ingegaan op Sweetie 2.0, het verhinderen door middel van kunstmatige intelligentie dat kinderen in aanraking komen met webcamseks.

http://bit.ly/2nKK6gT