Bedrijfspromotie 21e eeuw

Een onderneming promoten is in deze tijd een van de belangrijkste stappen voor diegene die een nieuw bedrijf begint. De afgelopen jaren zijn er recordaantallen van startende ondernemers geteld. De komst en ontwikkelingen van de hedendaagse technologie brengen talloze nieuwe methodes met zich mee om een bedrijf in de spotlights te zetten.

Customer persona
Steeds vaker maken bedrijven gebruik van customer persona. Het is het vertrekpunt van een promotiecampagne. Bedrijven gaan nog te vaak de fout in te beginnen bij hun eigen gedachte wat de klant zou willen. Dat hoeft niet overeen te komen met wat de klant werkelijk wil. Om erachter te komen waar de klanten zitten, is het opstellen van customer persona een accurate en efficiënte methode. Met behulp van customer persona wordt er een gedetailleerd beeld geschetst van een gebruiker van een product of dienst. Een customer persona bestaat vaak uit een foto van de gebruiker, het beroep van die persoon, demografische gegevens, doelen en een quote van de gebruiker om in een kort maar krachtige zin samen te vatten wat er voor hem of haar toe doet.
Meer informatie over customer persona.

Online en offline marketing
Welke methode van promoten werkt beter voor een bedrijf? Moeten de klanten online benaderd worden, of juist offline doormiddel van het sturen van een kaart? Misschien een combinatie? Het zijn vragen die voor veel bedrijven lastig te beantwoorden zijn. Voor de webwinkels zou het online promoten via sociale media en eigen site een pré zijn. Het aantal internetgebruikers over de hele wereld stijgt enorm. In 2017 staat deze teller naar schatting op zo’n 3.42 miljard gebruikers, dat is ruim 46% van de gehele bevolking. Het grootste voordeel van het online promoten van een bedrijf is dat het meetbaar is.

QR-code
Toch lijkt het offline promoten van een bedrijf, wanneer de doelgroep bekend is, vaak ook goed te werken. Het voordeel van offline promotie is dat de potentiële klant iets fysieks in handen krijgt, zoals een folder of brochure.
Het nadeel hiervan is wel dat men deze folder of brochure op een gegeven moment weggooit, kwijtraakt, vergeet enzovoorts. Een oplossing voor dit nadeel kan het in gebruik nemen van een QR-code zijn. Deze ‘Quick Response’ code kan aan de hand van speciale software gescand worden met een smartphone of tablet. De gebruiker wordt dan direct doorverwezen naar een website, tekst of plaatje van bijvoorbeeld het product van een bedrijf.

Online adverteren goedkoopst
Het online adverteren van een website, product of dienst blijkt goedkoper te zijn dan het offline adverteren daarvan. Er wordt al snel vijfhonderd euro betaald voor een enkele advertentie in de krant, terwijl dit vaak online zo’n 50 euro kost of zelfs gratis is. Daarnaast is het offline promoten minder goed meetbaar ten opzichte van online promotie.
Weten wat beter bij u past? Klik hier.