De afgelopen jaren zagen we kapperszaken verschijnen in kledingwinkels, hippe meubels in fietsenwinkels, make-upsalons in cadeauwinkels, wijnhoekjes in boekhandels en bijna overal koffiehoekjes, in de bakkerij, in de supermarkten, en in de kledingwinkel.

Het wordt tegenwoordig steeds meer een hutspot in de winkel. Blurren heet dat in detailhandelstermen. Trendwatcher Vincent van Dijk: “Voor goede spullen hoeft de consument niet meer naar buiten, dat vindt hij of zij tegenwoordig online. Maar voor een beleving komt die consument nog wel graag in de winkelstraat. Maar dan moet er wel een leuk sfeertje in zo’n winkel zijn. Vandaar dat blurren.”

Alles te koop
Er is een winkelketentje dat het idee letterlijk heeft opgevat en zichzelf de naam Hutspot heeft gegeven. Een vestiging zit onder andere in de Amsterdamse Pijp. Het is een ‘conceptstore’ waar jonge creatieven en verkopers van kleding, accessoires, sieraden, kunst en gadgets hun waar kunnen etaleren en verkopen.

De initiatiefnemers hebben een groot aantal merken en kunstenaars aan zich weten te binden die hun werken en producten graag in de hutspotwinkels tentoonspreiden. Alles wat je in de winkel tegenkomt is te koop. Van de kunst aan de muur, kleding in de rekken, koffie in de mokken, lampen aan het plafond, sieraden in de vitrines, de groene werkbank voor de kassa en een oude, 90CC, Vespa motor.

Mode, kunst en vegetarisch eten
In Amsterdam-Noord ging de FC Hyena open, een restaurant met bioscoop en langer bestaat Amsterdam Hearth in de Albert Cuypstaat, die mode, kunst en vegetarisch eten combineert. Eigenaar Marco Ceglia: “In die producten zit ons hart: mode en kunst. En vegetarisch eten is goed voor de aarde. Vandaar de naam Hearth.”

http://www.amsterdamnow.com/hutspot/
http://wander-lust.nl/vegetarian-hotspot-hearth-amsterdam/
https://fchyena.nl/