vierkante meter - 1  vierkante meter - 2

Serieus, het Oost-Vlaamse Zelzate ten noorden van Gent komt wel vaker in het nieuws. Meestal omwille van verkeersproblemen, politiek gekibbel of een colruytbende. Maar er vinden ook mooie activiteiten plaats. Serieus interessant…

Neem nu “tKlooster Zelzate”. De nonnen lieten hun stek achter en verhuisden in 2009. In 2013 waren twee koppels zo zot om dat kot te kopen en eigenhandig te renoveren. Ze maakten het nog zotter door stand-uppers aan te trekken mét een publiek dat ondertussen van heinde en meestal niet zó ver uit België en Nederland komt. Ze verhuren de zalen voor trouw-, bedrijfs- en andere feestjes, organiseren zelf evenementen en staan open voor particuliere initiatieven. Wat belangrijk is, Zelzate krijgt serieus weer wat leven.

Eddy Wally Museum
Ondertussen is Eddy Wally overleden, kreeg zijn museum en drie andere minstens zo bekende (knipoog) musea onderdak in datzelfde klooster. Laat dat ex-nonnenklooster nu net ook het nevenproject van een professionele stand-upper zijn: de komieke kok Joost Van Hyfte. En weet dat tKlooster Zelzate op 23 april het serieus wonderschone Eén Vierkante Meter concept voor de 5de keer onder haar vleugels neemt.

Op 23 april 2017 vindt voor de vijfde keer de 1m2 in tKlooster plaats. Het is een lustrumjaar met ruim 30 kunstenaars en ambachtslui uit Vlaanderen en Nederland. Op een veelbelovende manier presenteren ze zichzelf en hun werk op, jawel één vierkant metertje, een uitdaging! Ze zijn geselecteerd op kwaliteit en variatie.

Blind getrouwd 2016
Eén Vierkante Meter beoogt geen winst — opbrengsten worden aan het goede doel geschonken dat op het evenement aanwezig is. Dit jaar is het goede doel de vzw Give it Back, een sociaal-cultureel natuurproject in regio Zelzate-Westdorpe dat zich inzet voor dier & cultuur. Jonas Wielandt, bekend van Blind Getrouwd 2016, is de bezieler. Eén Vierkante Meter wil Give it Back, makers en doeners creatief uitdagen in het realiseren van een minimale stand en elk van hen de kans geven zich aan een groter publiek te tonen. Eén Vierkante Meter is gratis te bezoeken.

http://www.eenvierkantemeter.eu/

http://www.het-klooster.be/TKLOOSTER/5_Act1_EEN_VIERK_METER.html