mermaid striptease

Onze plastic voetafdruk verkleinen, is dringend nodig. En plastic afval vermijden en voorkomen, dat is de enige echte oplossing. Niet makkelijk, want plastic is overal. Hieronder een handige lijst met tips!

Af en toe schrikken we weer op van het nieuws: “Microplastics voor het eerst ook in diepzeedieren aangetroffen” en “Kunstgras gevaar voor grondwater?”. Plastic vervuiling is een groeiend probleem en jouw eigen plastic voetafdruk groeit waarschijnlijk net zo hard mee. Gemiddeld gebruikt elke Nederlander jaarlijks 28 kilo plastic verpakkingen. Dat klinkt misschien niet eens zo veel, maar vergeet niet dat plastic juist erg licht is.

Zwerftocht van een plastic tas
Heb je een idee hoeveel afval je zelf in één week produceert? De treffende foto’s van Gregg Segal over mensen die liggen in hun eigen afval maakt de hoeveelheid die we verbruiken ineens heel duidelijk. En ook deze video over de zwerftocht van een plastic tas drukt je met de neus op feiten. Wat is jouw aandeel in de plastic vervuiling en wat kun je zelf doen om meer vervuiling te voorkomen?

Plastic afval: het ligt echt overal
Zelfs op de meest afgelegen plaatsen waar de natuur tot voor kort nog schoon was, kom je tegenwoordig plastic afval tegen. Afval dat in zee is geraakt door de tsunami in Japan, spoelt zelfs aan op de westkust van Amerika. En op de kleinste – meest afgelegen – eilandjes liggen de stranden bezaaid met plastic afval. Ongeveer 75% van het afval in zee is plastic en polystyreen. Uiteindelijk zal al dat plastic in triljoenen kleine deeltjes uiteen vallen, maar vergaan doet het niet. De plastic deeltjes zijn dan kleiner dan plankton en zullen dus ook nooit uit het water gehaald kunnen worden, zonder ook het plankton weg te vissen.

Grote schade voor dieren
De vissen, de vogels, de schaaldieren – overal worden kleine plastic deeltjes in teruggevonden. Dieren raken verstrikt in stukken plastic, en sterven van de honger omdat hun maag met onverteerbaar plastic raakt. Het aantal diersoorten dat negatieve gevolgen ondervindt van plastic stijgt in een schrikbarend tempo. Van 247 soorten in 1997 naar 663 soorten in 2012. Durf jij te gokken hoe hoog dit aantal in 2017 is?

In de voedselkringloop
Wat nog verontrustender is: wij – althans, veel van ons – eten deze dieren gewoon weer op! Plastic rukt steeds verder op in de voedselkringloop. De vezels worden tegenwoordig ook aangetroffen in bijvoorbeeld bier of honing.

 

http://bit.ly/2kOOtDB