conference polen

Het perenareaal in Polen wordt geraamd op zo’n 10.000 hectare. “Er worden verschillende rassen geteeld, maar ik kom de laatste jaren steeds vaker Conference tegen. De interesse bij de producenten neemt toe”, vertelt Peter van Arkel van Van Arkel Fruitadvies, die regelmatig Poolse telers bezoekt en adviseert.

Niet makkelijk
“De teelt van Conference in Polen is daar trouwens niet makkelijk”, legt hij uit. “Dit met name vanwege het koudere weer en het landklimaat. Daarnaast zijn zwakkere onderstammen niet geschikt, omdat ze vorstgevoelig zijn. Bij verschillende telers is het echter gelukt om goede Conference te oogsten, zelfs met sterkere onderstammen. Anderen zien dat en volgen dat voorbeeld. Het lukt zeker niet altijd, maar als het lukt zijn de rendementen voor Conference in Polen echter hoog.”

Toename
Nederlandse en Belgische telers hoeven nog niet bang te zijn dat ze er een concurrent bij hebben op perengebied. “Voorlopig zijn het nog geen grote volumes. Maar de toename is er wel, het is een trend die doorzet.” Ook bij appelen blijven de Polen uitbreiden. “Het gaat dan met name om de Gala, Red Delicious, Red Jonaprince en ook de Golden is nog vrij populair om te planten.”

Geen nieuwe rassen
Waarom kiezen Poolse telers niet voor nieuwe variëteiten? “Dit omdat het niet mogelijk is. Er brengt niemand een clubras naar Polen, want dan ben je hem ‘kwijt’. Ze zijn trouwens nog tevreden met de huidige ‘bulkrassen’, dus wat dat betreft zoeken ze ook niet echt iets anders. Polen telen bestaande (bulk)rassen zoals Gala, RedJonaPrince en Golden. Voor deze variëteiten hoeven ze ook geen reclame te maken, want in de meeste markten zijn deze bekend. Als er geen lente nachtvorsten zijn, is Polen een goed land om appels telen.”

Prima jaar

Tot nu toe zijn de Polen best tevreden over het seizoen. “De kwaliteit van de appels is extreem goed en verder groeit de vraag op dit moment sterk. Velen geven aan dat dit een beter jaar is dan het vorige op prijsgebied. In onze ogen hebben ze dan wellicht geen hoge prijzen, maar ze hebben een (totale) kostprijs die 40-50% lager ligt dan bij in Nederland en België. Qua volumes gaat er nog steeds veel naar ‘het oosten’. Daarnaast wordt ook geëxporteerd naar landen als India, China en diverse andere markten. Op handelsgebied hoeven de Polen niets meer te leren, dat kunnen ze wel.”

http://bit.ly/2jRtNdQ