brabant aan de robot

Als voetbalnatie is Oranje de laatste jaren veel van zijn betovering kwijtgeraakt. Wanneer we echter onze robots de groene mat op sturen, brult de Hollandse leeuw als vanouds.

Afgelopen zomer won het team van de TU/e in Leipzig voor de derde keer het WK voetbal voor robots. De robots van Eindhovense makelij versloegen in de finale Beijing University na het nemen van penalty’s, op zich al een heel on-Nederlandse prestatie. Tijdens dezelfde wedstrijden voor de RoboCup sleepte de zorgrobot van de TU/e een zilveren medaille in de wacht.

Brabant heeft alles in huis
Is hier sprake van academische spielerei uit het laboratorium of betreft het technologie waarmee Brabant goeie sier op de wereldmarkt zou kunnen maken? Maarten Steinbuch, hoogleraar Control Systems Technology aan de TU/e, gelooft heilig in de laatste missie.

Slimme robotica
 ‘Want’ zegt hij ‘Brabant heeft alles in huis om een dominante positie in de roboticamarkt te spelen. We hebben living labs, hightech die investeert in innovatie en een sterke agro-foodsector. De kracht is dat we systeemdenken en –integratie plus mechatronica inzetten om te komen tot slimme robotica zoals onze zeer precieze robot voor oog- of microchirurgie. We hebben genoeg ideeën, maar er is te weinig kapitaal.’

Foto: Fontys

Lees verder de onderstaande link

http://brabantkennis.nl/brabant-aan-de-robot/