economie-polen

Volgens het onlangs gepubliceerde rapport ‘De OTC-markt in Centraal Europa. Vergelijkende analyse en ontwikkelings-vooruitzichten voor 2016-2021’, OTC betekent ‘Over-the-counter’. Het is een aanduiding van transacties waarbij geen centrale partij te pas komt.

Er werden zes landen onder de loep genomen: Polen, Roemenië, Hongarije, Tsjechië, Bulgarije en Slowakije. Het gaat om een bedrag van ruim acht miljard euro. Naast Polen spelen ook Bulgarije en Roemenië spelen een aanjagende rol. Een zwaar griepseizoen heeft de verkoopcijfers wel enigszins gedrukt.

Macro-economische situatie verbetert verder
In 2015 konden we in Centraal Europa een interessant fenomeen ontwaren. In alle landen was er sprake van bovengemiddelde stijging die deels veroorzaakt was door het feit dat er in het jaar ervoor, 2014, ook flinke griep heerste in een aantal landen. Maar in Polen steeg de apothekersomzet slechts met 2 procent, terwijl daar de verkoop van voedingssupplementen en medicijnen met meer dan 6 procent steeg. Naar verwachting zal de situatie in 2016 het omgekeerde tonen.

In 2016 zal de marktgroei aangedreven worden door Polen (bijna 9 procent) en Roemenië (bijna 6 procent). Maar de stijging zal, met uitzondering van Polen, minder groot zijn dan die in 2015. Dat heeft weer te maken met het griepseizoen. In de komende jaren zal de macro-economische situatie nog verder verbeteren. De OTC-omzet stijgt verder door> dat betreft alle Centraal-Europese landen.

http://bit.ly/2hxYdzH