Thor Heyerdahl bouwde zelf zijn platform en noemde het Kon-Tiki. Hij wilde ermee aantonen dat de mens vanuit Zuid-Amerika naar de Polynesische eilanden was gevaren. Tevergeefs klopte hij aan bij financiers, tijdgenoten lieten zich laatdunkend uit over zijn theorie.

Platforms zijn nog steeds in. Ik vermoed dat ze momenteel meer subsidiabel zijn dan ooit tevoren. Onlangs was ik aanwezig bij de lancering van een platform van Fontys Event Academy en de Gemeente Tilburg. Een lovenswaardig initiatief, mits.

Tijdens DDW werd in het Designhuis het platform Kunstroute65 geintroduceerd. Ook de DDW-organisatie zelf laat zich niet onbetuigd. Haar platform heet World Design Weeks Network. Meer dan 100 Design Weeks !

Wellicht zit er eentje tussen met een verdienmodel. Tijdens een lustrumeditie potentiële bezoekers afschrikken met een groot hek en een pleehok om muntjes van 2 euro te scharrelen, zoals bij de Kazerne, is schraal.

Misschien bestaat er wel een visie-platform ? Dat van Thor dreef in elk geval, naar het eind van de wereld. Thor was een groot kunstenaar. Ik wil ook een platform. Of ben ik er zelf één ? – Erwin Nas.

Dresden - Erwin Nas
Visie by Erwin Nas