Johan Cruijff - biografie
Johan Cruyff. My turn, the autobiography

Boekhandel Waterstones, Tottenham Court Road, Londen. Een boekpresentatie. Niet zomaar een boek. Een knaloranje pil : »Johan Cruyff. My turn, the autobiography«. De laatste woorden van het genie op schrift. Een mooi drietal geeft mondeling een toelichting : Jordi, Jaap en Pep.

Pep laat optekenen : »Het was alsof ik elke dag naar de universiteit ging.« »Ja Pep, daar is een universiteit ook niet voor bedoeld.« Ik denk terug aan het moment dat de komst van de Ronald Koeman in Barcelona tijdens een persconferentie werd toelicht.

»Mag ik een vraag stellen, meneer Cruijff ?«, vroeg mijn vriend Huub Graat, die met een bankpas als perskaart en een kleine fotocamera in de hand de hotellobby was binnengesneakt. »Ja, dat mag, maar alleen in het Spaans.« Er volgde iets over Koemans positie, libero of middenveld, Cruijff gaf geduldig antwoord en liet zich niet van de wijs brengen.

Johan was een groot denker. Hij laat Jaap noteren : »Rembrandt en Van Gogh werden ook niet begrepen. Dat is wat je leert : je bent net zo lang gestoord tot je een genie bent.«