zonnepanelen amsterdam oost

Samen vormen ze een energiecoöperatie, een beweging van energiepioniers. 31 Amsterdammers uit Oost leggen 220 zonepanelen op het dak van buren. Die buurman is The Student Hotel in de voormalige drukkerij van Het Parool in de Wibautstraat.

“We kennen elkaar verder niet” zegt Simone van Riel (34). “En toch geeft het een soort Oostgevoel”, zegt Esther Gaarlandt (38). “Leuk toch, dat als je straks naar buiten kijkt en de zon schijnt, je dan wéét dat de zon hier ook schijnt”, zegt Van Riel. Ze wijst naar de studentenaccomodatie, niet ver van haar portiekflat in de Oosterparkbuurt, waar later dit jaar haar vier zonnepanelen komen.

Even zwaaien naar je zonnepanelen
Paul Vreuls (65), die acht panelen kocht: “Even zwaaien naar je zonnepanelen.” Van Riel, Gaarlandt en Vreuls zijn deze zomer ingegaan op het aanbod voor de zonnepalen van energiecoöperatie Amsterdam Energie. Zoals zoveel Amsterdammers delen ze hun dak met andere bewoners van het pand waarin zij wonen.

“Ik heb het geprobeerd met de vereniging van eigenaren, maar nu zijn we zes jaar verder en er ligt nog niets”, zegt Van Riel. “Je moet iedereen meekrijgen. En de helft van de woningen is van Stadgenoot, dat houdt alles op. Maar ik wilde ze wel heel graag en toen kwam dit op mijn pad.”

Terugverdiend
Per paneel zijn ze 330 euro kwijt. Zonne-energie van eigen dak is lucratiever, maar door de zogeheten Postcode roosregeling zijn dit soort buurtdaken ook niet onaantrekkelijk. De investering is in elf jaar terugverdiend, schat Amsterdam Energie. Dat komt door de opbrengst van de stroom en omdat kopers voor elk opgewekt kilowattuur minder energiebelasting betalen over hun elektriciteitsgebruik.

Voorwaarde is alleen dat ze in een van de omliggende postcodegebieden wonen. Omdat Amsterdam Energie het dak van The Student Hotel voor twintig jaar least, leveren de panelen nog eens negen jaar geld op.

http://www.parool.nl/ http://bit.ly/2bQ4OEX