startupfest

Er komt 27 miljoen euro beschikbaar voor versoepeling van loonregels voor start-ups en scale-ups. Ook maakt het kabinet 23 miljoen euro vrij om samen met het bedrijfsleven te investeren in start-ups en het mkb.

Nederland moet volgens minister Henk Kamp (EZ) een “broedplaats voor nieuwe producten, diensten en verdienmodellen” blijven. Hij maakte zijn maatregelen bekend tijdens het Startup Fest Europe.

Versoepeling loonregeling
Start-ups krijgen te maken met een versoepeling van de loonregeling. In plaats van zichzelf een belastbaar loon te geven van 44.000 euro, mogen oprichters de eerste drie jaar zichzelf een minimumloon geven. Zo blijft er meer geld over voor de onderneming.

Henk Kamp: “Het is belangrijk dat innovatieve start- en scale-ups over voldoende investeringskapitaal en financiële slagkracht kunnen beschikken zodat zij sneller kunnen doorgroeien.” In overleg met de startups en het mkb heeft het kabinet besloten structureel extra geld in te zetten.

Catawiki
Tussen 2011 en 2014 hebben snelgroeiende Nederlandse bedrijven gezorgd voor 70.000 full-time banen, blijkt uit een studie van de Erasmus Universiteit. Het snelst groeiende bedrijf is Catawiki in Assen. Vorig jaar behaalde het bedrijf voor online veilingen 75 miljoen euro op aan investeringen. Er worden dit jaar driehonderd nieuwe werknemers gezocht.

ANP