enza zaden

Het Nederlandse familiebedrijf Enza Zaden uit Enkhuizen heeft de Familiebedrijven Award 2016 in de wacht gesleept. Directievoorzitter Jaap Mazereeuw en zijn vader Piet Mazereeuw ontvingen de jaarlijkse award gisteren in de Nieuwe Kerk in Den Haag uit handen van Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van de ABN AMRO bank.

De jury was unaniem, maar benadrukte dat de drie andere finalisten ook tot de parels van de Nederlandse familiebedrijven behoren. Enza Zaden behoort binnen zijn vakgebied tot de absolute wereldtop en investeert jaar op jaar fors in Research & Development.

De Enkhuizer Zaadhandel
De familie functioneert daarbij niet alleen als bestuurder, maar is ook intensief betrokken bij de productontwikkeling. Dit familiebedrijf groeit zowel in omvang als kwaliteit, schenkt veel aandacht aan zijn medewerkers en geeft talent de ruimte om zich te blijven ontwikkelen.

Enza Zaden werd in 1938 opgericht door Jacob Mazereeuw onder de naam ‘De Enkhuizer Zaadhandel’. Inmiddels is het bedrijf een onafhankelijk en wereldwijd toonaangevend zaadveredelingsbedrijf voor groenterassen. Het bedrijf investeert jaarlijks 30% van de omzet in innovatie.

Langetermijn visie
Wereldwijd heeft Enza Zaden ruim 1500 medewerkers en 43 vestigingen. In deze tijd van overnames en schaalvergroting is Enza Zaden nog een van de laatste onafhankelijke groenteveredelingsbedrijven. De aandeelhouders willen het bedrijf als familiebedrijf blijven voortzetten.

Juryvoorzitter John Fentener van Vlissingen: “Het is geweldig dat het belang van familiebedrijven meer en meer wordt erkend en dat ook de Nederlandse overheid het beleid hierop aanpast. Bij Enza Zaden duurt het gemiddeld zeven tot tien jaar voordat een investering resultaat oplevert. Deze langetermijn visie is kenmerkend voor het onderscheidende vermogen van familiebedrijven.”

https://familiebedrijvenaward.nl/winnaar-2016