vlaggenparade               citadel

Wat en hoe vierden de Hongaren 15 maart?

Nog geen week geleden heb ik gememoreerd dat de Hongaren in de goede betekenis van het woord Nationalisten zijn. In datzelfde artikel heb ik vermeld, dat de Hongaren op 15 maart hun revolutie van 1848 herdenken, toen tegen de Habsburgse overheersing, die de Habsburgers met de hulp van hun bevriende Russische Tsaar wisten te winnen.

Ook gisteren werden overal in het land die gebeurtenissen herdacht. Natuurlijk eerst en vooral bij het parlement waar de nationale vlag met militaire eer werd gehesen. Daarvandaan vertrok de regeringsdelegatie naar het Nationale museum, een van de belangrijke plaatsen tijdens de toenmalige opstand. Waar het de hele dag al zeurend regende, regende het later op de dag de gebruikelijke lintjes in het parlementsgebouw, die werden uitgereikt door premier Viktor Orbán en zijn president János Áder. De volgorde waarin ik hun namen noem geeft de verhoudingen weer van hun praktische belang.

Wat wordt er gevierd?
Opmerkelijk is in deze hele 15 maart viering dat er eigenlijk niets te vieren valt want de revolutie die gevierd wordt is eigenlijk de herdenking van het verlies dat toen geleden is, een verloren revolutie! De Oostenrijkers, de Oostenrijkse keizer, nam – tot aan het verdrag van Trianon in 1920 – zelfs de absolute macht in Handen. Het zou dus een redelijke vraag aan de Hongaren kunnen zijn wat zij tegenwoordig eigenlijk vieren en de kans op het juiste antwoord is minimaal. De hersenen was- en spoelmiddelen doen hun werk goed en hebben geen wasmiddelreclame nodig.

De overgebleven Hongaarse leiders van de opstand moesten, als dwangarbeid, op een heuvel aan de Donau in Boedapest een vesting bouwen, de nu toeristisch verheerlijkte Citadel, waar zij vervolgens gevangen werden gezet. Na de tweede wereldoorlog plaatsten de Hongaren – waarschijnlijk niet helemaal vrijwillig – op de citadel een groot en vrijwel onverwoestbaar gefundeerd en 14meter hoog monument (met voet 40 meter), een vrouwenfiguur, met boven haar hoofd een overwinnings-palmtak, met op de voet, tot 1990, een dankwoord aan de Russische bevrijders en op de achterkant van de voet de namen van de Russische gevallenen.

Die opschriften waren cyrillisch totdat de Hongaren zich in 1989 vrij maakten en het monument met een nieuwe Hongaarse tekst bleef staan als een herinnering aan, en bevestiging van de Hongaarse vrijheid en onafhankelijkheid!

Spreekkoren
Jarenlang hebben wij (op TV) genoten van de nationale feestdagen en genoten van de vlaggenparade voor het parlement. Jarenlang waren wij verbijsterd door de enorme hoeveelheden Hongaren die dit van dichtbij mee wilden maken en jarenlang waren wij verbaasd over de belangstelling voor de toespraken van de opeenvolgende Hongaarse premiers vanaf het bordes voor het Nationale Museum en nu zijn wij eigenlijk niet verbaasd over hoeveel anders het nu was.

Tijdens de vlaggenceremonie floten en riepen – volgens de pers, want wij vierden met onze plaatsgenoten de lokale ceremoniën – spreekkoren voortdurend Dictator, dictator, terwijl achter het parlement de ME in grote getale paraat stond om in te grijpen. De route naar het Nationale Museum was verrijkt met pamfletten die Viktors politiek luidkeels afkeurden en overal in de stad waren demonstraties gepland door onderwijzers en anderen die niet langer onder het regime van Viktor willen leven.

Gezondheidszorg
Een triest resultaat van de bezuinigingen in de gezondheidszorg is afgelopen zondag nog openbaar gemaakt, toen een 37 jarige vrouw, vermoedelijk met een hersenbloeding met spoed naar een ziekenhuis moest worden gebracht. Het eerst ziekenhuis was ooit Europa’s grootste en modernste ziekenhuis, maar nu niet meer in staat om de vrouw te behandelen. Door naar het tweede en het derde ziekenhuis die ook niet konden helpen en onderweg naar het vierde ziekenhuis is de vrouw overleden.

Begrijpelijk dat de Hongaren moe zijn van miljarden kostende stadions, geplande olympische spelen en salarisverhogingen voor ministers en “bevriende partners” die de 100% overstijgen, terwijl op leefniveau niet in de basisbehoeften kan worden voorzien en meer als 2/3 deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

En, Oh ja, de vrees voor ongeregeldheden was bij de pers duidelijker aanwezig dan bij de Hongaarse bevolking. Tot nu toe is alles rustig verlopen. Er is alleen gedreigd met onderwijsstakingen eind maart. Dat is een moeilijk punt want, volgens wetgeving van deze regering mag er alleen gestaakt worden met toestemming van de regering, nadat er overeenstemming is bereikt…!

 

Afbeelding 1: Vlaggenparade bij het parlement, 2) Citadel