pakhuis zwijger         farid tabarki

Gisteren was ik in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam, waar Farid Tabarki zijn boek ‘Het einde van het midden’ presenteerde. Dat gebeurde in een volgepakte zaal. Onder leiding van Rindert de Groot (Empowerplant)  gingen Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en Frans Blom, chairman van de Boston Consulting Group Nederland, in op het boek.

Niet alleen de winkelier en de reisagent heeft het moeilijk, maar ook de baan van de HR-manager, ambtenaar, bankemployé en docent verandert sneller dan hij of zij zelf waarschijnlijk vermoedt. Als de ‘middleman’ zichzelf niet heruitvindt zal hij of zij spoedig verdwijnen.

Farid Tabarki schetst in zijn boek ‘Het einde van het midden’ ontwikkelingen vanuit het verleden naar het heden om inzicht in de dag van morgen te krijgen. De dag van morgen die het moet doen zonder de ‘middle men’. Maar ook in de politiek is deze afbrokkeling terug te zien. Landen en Staten verliezen hun politiek macht, waar regio’s en gemeenten deze macht juist langzaam lijken te winnen.

Het smelten van de piramide
We komen terecht in een maatschappij van extremen, aldus Tabarki. De hiërarchische piramide smelt en gaat op zijn kop, het midden wordt geherdefinieerd.

Het smelten van de piramide, waardoor we uiteindelijk van een vloeibare samenleving zullen spreken, wordt mogelijk gemaakt door drie grote tendensen die de samenleving veranderen. Het einde van het midden is een van deze ontwikkelingen. Daarnaast spelen radicale decentralisatie en radicale transparantie hierin een grote rol.

Waarom radicaal? Omdat de schaal waarop deze veranderingen plaatsvinden zo groot en eindeloos zijn, dat zij wel degelijk ‘radicaal’ genoemd mogen worden.

In deze radicale decentralisatie speelt elk individu een rol. De burgers zijn aan zet. Gezamenlijk zorgen we, we zijn immers allemaal burgers, voor veranderingen in wijk en regio, onafhankelijk van de centrale overheid. We werken vanuit gemeenschappelijk én individueel belang naar een hopelijk betere samenleving.

Impact technologie
Radicale transparantie gaat samen met de impact die technologie heeft op het huidige tijdperk. Men wil over kennis beschikken. Bijvoorbeeld over de herkomst van producten en diensten. Kennis die beschikbaar wordt gemaakt op het internet en dankzij de sociale media. Bedrijven en overheid moeten zich in toenemende mate permanent tegenover ‘ons’ verantwoorden.

Met het einde van het midden worden drie verschillende middenposities bedoeld: de intermediair, de middenklasse of het middenkader en de natiestaat die zich tussen mondiale en regionale bewegingen staande probeert te houden. Deze ‘oude’ middenposities moeten zichzelf opnieuw uitvinden en op zoek gaan naar hun relevantie in een veranderende samenleving.

Farid Tabarki beschrijft in zijn boek de ontwikkelingen die tot de vloeibare samenleving hebben geleid. ‘Het midden’ en zijn einde staat hierin centraal. Door middel van concrete voorbeelden en literatuuronderzoek wordt de ontwikkeling naar een maatschappij van extremen beschreven. Vanuit deze ontwikkeling wordt uitgelegd hoe de mens, politiek en bedrijf hiermee om kunnen gaan. Hoe kan men zijn of haar toegevoegde waarde vinden in een snel veranderende wereld?

http://www.atlascontact.nl/het-einde-van-het-midden/

https://dezwijger.nl/programma/boeklancering-farid-tabarki