akos

Een Hongaarse zanger had het gepresteerd om door de Duitse telecommunicatie grootmacht T-vanallesennogwat (T-home, T-mobile enz.) gesponsord te worden. Het is natuurlijk sowieso al knap om dat als zanger voor elkaar te krijgen, maar dat wil niet zeggen, dat je er dan van alles en nog wat uit kan flappen.

Zelfs niet wanneer het je eigen vrije mening is. Niet, wanneer je in Hongarije een ‘Fidesz’ lid bent, wat wil zeggen dat je een lid van de regeringspartij van Viktor Orbán bent, en zelfs niet wanneer je als spreker op een Fidesz partijcongres wordt uitgenodigd. Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit, maar daar ongeveer ging wel iets goed fout.

Kinderen krijgen
Bij het laatste partijcongres (waar de ‘grote leider’ geheel volgens de verwachting en vanwege zijn ‘overtuigende succes’ werd herkozen) heeft de zanger zich nogal denigrerend over vrouwen uitgelaten en – om een lang verhaal iets korter te maken – laten weten dat gelijke rechten voor vrouwen onzin zijn. Vrouwen zijn er om kinderen te krijgen. Klaar uit. Alles wat vrouwen verder nog  meer presteren is mooi meegenomen, that’s all.

Later heeft deze “K. Ákos”, want onder die naam is hij bekend, zijn mening voor televisie nog eens  verduidelijkt en versterkt. Met als gevolg dat veel meer dan alleen het vrouwelijke deel van Hongarije “not amused” is. De belangstelling voor zijn voorstellingen is geminimaliseerd en T-vanallesennogwat heeft haar sponsorcontract met K. Ákos opgezegd.

En AU, dat doet zeer en vraagt om maatregelen, want, wie aan een gewaardeerd Fidesz lid komt, komt aan Fidesz en wie aan Fidesz komt, komt aan minister-president Viktor himself. Met andere woorden, na het opzeggen van het sponsorcontract kwam onmiddellijk een furieuze Fidesz woordvoerder met een reactie dat alle contracten met T-vanallesennogwat opgezegd zouden moeten worden.

Schending grondwet?
Nadat ze zich realiseerden dat zij zichzelf daarbij onwijs diep in de eigen vingers zouden snijden, werd de officiële reactie, met pijn, wat milder: alleen de mobiele telefoon contracten (die toch al op 31 december af zouden lopen) van alle ministeries zouden worden (zijn nu dus) opgezegd! Er wordt zelfs onderzocht, in hoeverre het opzeggen van het sponsorcontract door T-vanallesennogwat een schending van de Hongaarse grondwet betekent want, “Die Duitsers moeten niet denken dat zij zich alles kunnen permitteren, Oh Zo!” en,  “Zelfs de grote Duitse multinationals mogen niet de Hongaarse vrijheid van meningsuiting beïnvloeden!”.

Een bijkomend verschijnsel is, dat heel wat Duitse bedrijven in Hongarije actief zijn en veel Hongaren vrezen mogelijke Duitse tegenacties, zoals het – onder Duitse overheidsinvloed – beperken van Duitse activiteiten en investeringen. De vrees van deze Hongaren heeft er zelfs toe geleid dat – via Facebook likes – binnen vier-en-een-half uur – 6500 Fideszleden hun partijlidmaatschap hebben ‘opgezegd’. De laatste cijfers die ik zag en intussen ook alweer ingehaald zullen zijn, lieten meer dan 18.000 zien.

Wordt vervolgd?