prentenboek - 3             prentenboek - 14

Heerlijk, om in deze sinterklaastijd over prentenboeken te dromen en herinneringen op te halen. Prenten die al dan niet ingekleurd konden worden. Prenten over bloemetjes, boompjes, beestjes, natuur, autootjes en natuurlijk ook over mensjes. Eerst kleine mensjes, dan wat grotere mensjes en wanneer die mensjes grote mensen werden, gingen verschillenden van hen zich met politiek bemoeien en werden ze onderwerpen voor spotprenten. En zo blijven prenten door het hele leven heen actueel.

Niet iedereen begrijpt die spotprenten even snel en eenvoudig, alhoewel die prenten meestal gebaseerd zijn op bestaande of nieuwe situaties en daarmee de spot drijven. Voor de ‘een’ onmiddellijk duidelijk, voor de ‘ander’ niets zeggend, omdat die ‘ander’ de realiteit niet (genoeg) kent.

Militaire dienstplicht
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Hongarije. Iedereen heeft wel eens in het een of andere kader over Hongarije gehoord, gelukkig is Hongarije ook al door miljoenen mensen bezocht, hebben zich zelfs niet Hongaarse bedrijven in Hongarije gevestigd, al dan niet als dochter ondernemingen, waaronder zelfs hele grote commerciële namen zoals Philips, Unilever, KPMG, Heineken, maar ook Suzuki, Mercedes, Audi en nog heel veel meer.

Iedereen met een beetje interesse in Hongarije heeft ook wel iets gehoord over typische Hongaarse opvattingen en over de min of meer zeldzame Hongaarse politiek. Vaak horen we dan op de achtergrond wat generaliserende opmerkingen. Dat doet mij denken aan heel erg lang geleden, toen ons in de eerste weken van de militaire dienstplicht werd voorgehouden dat we ons beschaafd moesten gedragen. We moesten niet dronken (of nog erger) over straat gaan want in de publieke opinie zou dan het hele Nederlandse leger dronken (of nog erger) over straat zijn gegaan…

Spotprenten
Nu is Hongarije gezegend, of is het behept, met een democratisch gekozen regering die, zoals gebruikelijk, niet ieders mening volgt, of uitdraagt. Sterker nog, een regering die alleen door het wettig maken van mathematische trucs een meer dan 67% meerderheid in het parlement heeft genomen, zonder ook maar de helft van het aantal uitgebrachte stemmen te hebben gekregen. Zowel in de binnen- als in de buitenlandse politiek krijgt de regering de nodige kritiek te verwerken die deels in de vorm van spotprenten in de media wordt geuit. Voor Hongaren duidelijk en (taalkundig) niet mis te verstaan, voor buitenstaanders niet altijd even logisch of duidelijk, maar even zo goed interessant om de achtergronden te kennen.

Een aantal spotprenten uit de duizenden spotprenten die bestaan zal ik plaatsen. Soms met de Hongaarse teksten vertaald, anders met een omschrijving van de oorzaak die de afbeelding uit wil stralen. Veel prenten komen van niet-tekenaars die ‘gemakshalve’ foto’s manipuleren. De prenten zijn mijn eigen selectie uit de laatste paar weken. Prenten met een gemene en grove intentie en prenten met een smadelijke achtergrond, zoals verwijzingen naar Hitler, Nazi’s enz, zijn er ook genoeg, maar die zal ik niet weergeven. Afhankelijk van de reacties zal ik verder selecteren en plaatsen.

Pinoccio
Foto 1: Deze foto kan zonder woorden: De Hongaarse premier Viktor Orbán in een zetting waarbij hij als een niet eerlijke Pinoccio wordt afgebeeld, foto 2: Als iemand ooit nog durft te beweren dat het met Hongarije beter gaat, zal ik hem hiermee naar de Intensive Care helpen!

Voor meer foto’s zie: http://ifthenisnow.eu/nl/verhalen/prentenboek-deel-1
http://ifthenisnow.eu/nl/verhalen/prentenboek-deel-2