toeristenseizoen

Iedereen doet zijn uiterste best om te laten zien hoe goed de eigen branche is.

De Hongaarse overheid behartigt traditioneel hoofdzakelijk (alleen) de hotel belangen, want daar is traditioneel de best gecontroleerde registratie. Andere “verblijfplaatsen”, zoals campings, B&B (pensions) en dorpstoerisme bestaan ook wel, herbergen – met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid – ook meer toeristen en registreren die toeristen ook wel zoals verplicht is, maar die cijfers lijken wel ergens onder tafel te verdwijnen en verschijnen zonder dat er veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven in nauwelijks leesbare of begrijpelijke statistieken. 

Wanneer cijfers over toerisme worden gepubliceerd dan zijn het toch eerst en vooral de hotelcijfers. Volgens de cijfers die het Hongaarse bureau voor de statistiek eind vorige week publiceerde, zijn in de laatste maanden van de zomer 2015, 7,1% meer toeristen geregistreerd. Een stijging van 5,3% en die toeristen hebben bij elkaar 16,6% meer geld in het laatje gebracht. Het aantal Russische toeristen is, ten opzichte van 2013, met zo’n 20% teruggelopen.

Flink meer toeristen
In absolute cijfers waren er van januari t/m augustus 7,25 miljoen toeristen die alles bij elkaar 18,5 miljoen nachten hebben doorgebracht in commerciële bedden. Volgens de Hongaarse verantwoordelijke minister van economische zaken kwamen in de eerste helft van het jaar – met cijfers die de minister aan het WTO ontleent heeft – 17,5% buitenlandse toeristen meer naar Hongarije dan in 2014. Dat is veel meer dan de ongeveer 5% stijging in Europa of de 4,1% stijging wereldwijd. Natuurlijk zijn ze trots, maar 17,5% over ruim 6 miljoen toeristen vorig jaar is wat anders dan de 4,1% over de miljarden toeristen wereldwijd!

In de lift
Voor toeristen is de kamerprijs die ze moeten betalen interessanter en die was gemiddeld bruto 17.245 Forint, omgerekend naar de dagkoers van vandaag ongeveer € 55,25.

Wanneer geen rekening gehouden wordt met regionale verschillen, Boedapest en toeristisch bekende regio’s zijn nu eenmaal grotere publiekstrekkers, komt de totale bezetting van de hotelcapaciteit op het Hongaarse record-cijfer van 54,6%. De tendens wordt vol trots getoond in het bijgaande grafiekje over de laatste 15 jaar. Bij zo’n bezettingsgraad worden elders in de wereld hotels massaal gesloten.

Deze cijfers bevestigen alweer de beweringen die wij bij herhalingen hebben geuit, Hongarije zit in een toeristische lift. De 18,5 miljoen nachten van de toeristen betreffen alleen hotels aangesloten bij de hotelorganisatie. Voor een belangrijk deel gaat het om thermaal baden, al dan niet voor behandelende kuren en verschillende programma’s die worden aangeboden. Rondritten, poesta-programma’s, musea, verschillen muziek festivals en dergelijke.

Leuke dingen bedenken
Voor organisaties die de toeristen meer en beter kunnen en willen bezighouden is Hongarije een reuze gat in de markt. Ik veronderstel dat meer toeristische “bezigheidstherapie” Hongarije voor de toeristen interessanter maakt. Niet alleen dat het de toeristische infrastructuur ten goede komt, maar het helpt ook de afzonderlijke branche van onderdak verstrekkers: de hotels, de campings, het B&B en het relatief succesvolle en gecontroleerde Hongaarse dorpstoerisme.

5435 Martfű, Levendula utca 17. Mob.: 0620/9236-567 Skype: fritsmartfu