dda - 5, Heijmans ONE        dda - 3, project network

De Dutch Design Awards zijn prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens Dutch Designweek 2015. Dan is er ook een overzichttentoonstelling met alle bijdragen. Ook in het Dutch Design Jaarboek zal er veel aandacht voor de inzendingen zijn.

De finalisten voor de 13e Dutch Design Awards zijn nu bekend. Een commissie van onafhankelijke experts kwam tot een shortlist van 24 finalisten in zes categorieën. De winnaars worden zaterdag 24 oktober bekendgemaakt tijdens de Dutch Design Week.

Negendaagse expositie
De selectiecommissie van Dutch Design Awards (DDA) kwam tot deze shortlist na een beoordeling van in totaal 380 inzendingen. Een internationale vakjury wijst in oktober de winnaar aan in elke van de zes categorieën: Habitat, Design Research, Communication, Service & Systems, Product & Fashion. Het werk van alle finalisten is te zien op de Dutch Design Week in een negendaagse overzichtsexpositie.

Genomineerd in de categorie Design Research, scenario’s en concepten gebaseerd op gedegen onderzoek, zijn: Medicijnfabriek (Circus Engelbregt), Mortal Cities & Forgotten Monuments (Arna Mackic) en Project Network (Reframing Studio).

In de categorie Habitat, ontwerp en inrichting van de private en openbare ruimte die de kwaliteit van leven ten goede komt, viel de keuze op: Heijmans One (Moodbuilders), Pani Ambachtsschool (SchilderScholte architecten), Agora 2014 Espace Public (inside Outside), National Pavilion of The Kingdom of Bahrain (Anne Holtrop en Anouk Vogel) en Plafond Markthal Rotterdam – Hoorn des Overvloeds (Arno & Iris/MVRDV). Zie ook de beeldengalerie: http://bit.ly/1UZpTPy

Verbindingen met industrie aangaan
In de aanmeldingen komt dit jaar veel aandacht voor maatschappelijke onderwerpen naar voren. Het ontbreekt in veel gevallen aan een kritische blik. Ontwerpers kunnen niet altijd bij de instituten terecht voor hun kennisontwikkeling op het gebied van nieuwe technologieën en de implementatie ervan.

Hier ligt de uitdaging voor ontwerpers: ondernemen en de juiste verbindingen aangaan met industrie en overig bedrijfsleven. Met name realistische projecten met een down-to-earth aanpak zijn geselecteerd. Kijk voor een overzicht van alle finalisten, de toelichting van de selectiecommissie op: www.dutchdesignawards.nl.

Foto’s: 1:  Heijmans ONE, 2:Project Network

www.dutchdesignawards.nl www.facebook.com/dutchdesignawards