jo coenen - 2-               jo coenen - 1

Gisteren werd in het restaurant van Filmhuis Den Haag het winnende ontwerp voor het Haagse cultuurgebouw gepresenteerd. Het is niet alleen een plan voor een gebouw, maar een plan voor een hele ontwikkeling van het Spuikwartier.

Het restaurant stond propvol. Joris Wijsmuller was erg opgelucht. Jo Coenen toonde met veel elan het resultaat van hard werken, vooral de laatste weken. Een belangrijk deel van dat harde werken bestond uit voortdurende afstemming, begrepen we. Met de gemeente, met de medepartners van het consortium: Boele & Van Eesteren / Visser Smit Bouw, VolkerWessels Ondernemingen, medearchitect Patrick Fransen van Architectuurstudio HH. En niet te vergeten zijn eigen club: Jo Coenen Architects & Urbanists.

Extra plein
Alle grote gebouwen zullen gesloopt worden. Niet alleen de Philipszaal, maar ook het Danstheater en de ‘Domme Doos’ – in de woorden van Coenen- die vlak achter de Philipszaal zat, voorheen de behuizing van Binnenlandse zaken/ Justitie. Daarmee komt ruimte voor een extra plein , het Cour. Het Spuiplein wordt de ’culturele huiskamer’. De Haagse Loper, van centraal Station naar Nieuwe Kerk wordt vervolmaakt. Op een tekening zagen we een schets van de Haagse skyline, met een hoogtelijn die, naarmate je verder de staat ingaat, daalt. Het gebouw was niet al te hoog – 38 meter, 50 meter lager dan het naastgelegen Stadhuis – en zo ontworpen dat de communicatie met de omgeving optimaal was. Inclusief de Rivierenbuurt.

Het gebouw zelf had de naam OCC gekregen, Onderwijs en Cultuur Complex. Het was ook een doos, maar geen domme doos, aldus Coenen. De zalen, vier stuks: Concertzaal, Theaterzaal, Ensemblezaal en repetitiezaal, lagen naast elkaar. Onderlinge geluidsoverlast, zoals in TivoliVredenbrug in Utrecht, was door een slimme constructie uitgesloten.

Start bouw 2016
Er komt het nodige groen. Op het Spuiplein, dat zelfs de titel Jardin had gekregen, met een stukje water ertussen. En op de Cour. Aan de zijde van de Schedeldoekshaven komt een stadsbalkon dat aansluit op het bordes en de trappen van het Mercure Hotel aan het Spuiplein. Coenen: ‘Het was Hogere Puzzelkunde om alles zo in te passen dat het klopte. We zijn enorm blij dat het is gelukt.’

Tot 4 augustus kan gereageerd worden op de keuze voor het ontwerp Coenen. Daarna kan de aanbesteding definitief worden gegund en wordt het voorlopig ontwerp uitgewerkt tot definitief ontwerp. De start van de bouw is gepland in 2016, zodat het nieuwe Onderwijs en Cultuur Complex medio 2019 haar deuren kan openen.

http://bit.ly/1TDBHCX http://bit.ly/1K93SrC