hbn

Afgelopen donderdag vond in het Novotel in Amsterdam een rondetafeldiscussie van het Hungarian Business Network (HBN) plaats. Er waren vele geïnteresseerden op afgekomen. Misschien ook wel omdat de Hongaarse economie tegenwoordig op vele punten positief scoort.

Zsolt Szabó, de gespreksleider, liet ons – na een openingswoord van Anna Lorantom te beginnen een filmpje zien van gotohungary.com. We zagen romantische beelden van Hongarije met aandacht voor de kuurbaden en kuuroorden van de mooie stad Boedapest. De stad bleek verkozen te zijn tot de meest attractieve stad van Midden- en Oost-Europa van het seizoen 2014/2015. Het aantal toeristen was met 7% gegroeid en die toeristen hadden flink de portemonnee getrokken, alleen al in de stad Boedapest was 18% meer gespendeerd.

Economische vooruitzichten
Met behulp van een powerpointscherm vatte ambassadeur Orsolya Szijjártó de belangrijkste aspecten samen. Alleen al  de ligging van Hongarije – te midden van vele landen, ook grenzend aan Oekraïne en Roemenië  – is een pré voor de investeerders, aldus de ambassadeur. Andere markten komen beter in het vizier. Macro-economisch was 2014 een goed jaar, het overheidstekort stond op -2,6%, onder de Maastrichtnorm van 3%. Het Hongaarse BBP, het Bruto Binnenlands Product, liet in het vierde kwartaal van 2014 de beste prestatie van alle Midden- en Oost-Europese landen zien en de vooruitzichten in de komende vijf jaar qua groei waren goed: gemiddeld 3% groei en een verwachte stijging van export en import van 7%.

De regering probeert door middel van maatregelen de attractiviteit voor de buitenlandse investeerders te vergroten, aldus de ambassadeur. Zo wordt er gewerkt aan een competitief belastingsysteem en is de periode om een bedrijf te starten teruggebracht tot vijf dagen. Er is een relatief groot bedrag gereserveerd voor R&D. Duitsland is de grootste investeerder, gevolgd door Luxemburg en Nederland. Hongaren zijn goed opgeleid, maar de arbeidskosten zijn in vergelijking met West-Europa laag (7,7 euro per uur tegen 25,5 euro per uur).

Ze liet een aantal belangrijke sectoren de revue passeren. Onder meer Automotive (400.000 personenwagens in 2014), Elektronica (leider in Midden en Oost-Europa), de Farmacie, Chemie, de Voedselindustrie, de SSC’s (Shared Service Centres), Logistiek, duurzame energie, ICT (booming, nr. 3 in EU), Startups (Prezi, Ustream, Igo, Mixgar). De overheid kan stimuleren door middel van regionale steun die door de EU aangevuld wordt, in het algemeen geldt: hoe oostelijker in het land hoe groter het stimuleringsbedrag.      

DBH Groep
Sándor Erdei, CEO van de DBH Group, liet een filmpje over zijn bedrijf zien. Hij had het bedrijf in  1994 met een vriend opgericht in Maastricht, waar beiden gestudeerd hadden. Onlangs was het 20-jarig bestaan gevierd. Het bedrijf heeft kantoren in Nederland, Hongarije en Roemenië en recent ook in Praag en Azerbeidzjan. Plannen zijn er om ook naar Turkije, Kazachstan en OostAzië te gaan. Zie http://20.dbh-group.com/. Er wordt geïnvesteerd in startups. Er wordt nauw samengewerkt met Exact Software en met Randstad.

Via Skype kregen we Loránt Lakatos, van Duna Events te zien. Zijn bedrijf doet aan Events en Training. Loránt is half Nederlands/ half Hongaars, geboren in Utrecht. De Events bestrijken een breed gebied, onder ander culinair en cultureel. Daarnaast doet hij aan ‘ticketing’ en voert hij trainingsprogramma’s uit waarbij het uitgangspunt leren door het te doen is. Zijn team is klein, een stuk of vier personen,  maar daarnaast beschikt hij over een stuk of dertig freelancers.  Zijn tips voor de deelnemers in het NOVOTEL: ‘Werk met een lokale, Hongaarse partner, laat de administratie door Hongaren doen, probeer de Hongaarse taal te beheersen, heb veel geduld en besteed veel tijd aan je personeel. Een Hongaar zit anders in elkaar dan een Nederlander.’ http://www.duna-events.eu/

Randstad Hongarije
Anna Balázs, eigenaar van NaarBudapest, vertelde 25 jaar in Nederland te wonen. Naast haar werk op het gebied van sales en PR bij het Campanile Hotel Eindhoven had ze nog een bedrijfje opgezet op het gebied van citytrips naar Boedapest. Met name voor personeel van Nederlandse bedrijven dat op bedrijfsuitje ging naar Hongarije en en passant ook nog eens een bezoekje bracht aan een of meer Hongaarse bedrijven. Eindhoven had als pré dat er dagelijkse vluchten naar Hongarije gingen vanuit vliegveld Eindhoven. Dat haar familie in Boedapest ook in de real estate zat, was mooi meegenomen. http://www.naarbudapest.nl/

Het woord was aan Frido Diepeveen, commercieel directeur van Randstad Hongarije, en ook half Hongaar/ half Nederlander. Zijn grootmoeder was Transsylvaanse.  Hij was opgegroeid in Middelburg. Hij was dol op Hongaarse muziek, met name de Hongaarse zigeunermuziek, die – zelfs in Hongarije – steeds minder gespeeld wordt, terwijl velen er gek op zijn en speciaal om die reden een bezoek brengen aan Hongarije. ‘Dit element heb ik toch wel gemist in het filmpje dat de ambassadeur liet zien.’  Randstad is sinds 2010 marktleider op het gebied van personeelsdiensten in Hongarije. Het gaat om meer dan uitzendwerk, ook executive search, outplacement en financiële, juridische en klantenservice behoren tot het pakket. Diepeveen heeft een stabiel team, vertelde hij, alles loopt op rolletjes. ‘Zorg dat je de taal beheerst, dan gaat alles een stuk makkelijker.’ http://www.randstad.hu/

Magyar Nota
Diepeveen was in stapjes bij zijn huidige baan gekomen. Hij begon bij ABN-AMRO Hongarije, maar daar had hij het al snel bekeken, daarna ging hij naar het Hongaarse filiaal van de ING en vervolgens ging hij bij het wervings- en selectiebureau Profipower werken, opgericht door Ilona Jankovich. Dat bedrijf verkochten ze in 2010 aan Randstad. ‘In Nederland is zakendoen zakendoen. Persoonlijk contact is een andere zaak. In Hongarije zijn het minder gescheiden zaken. Hongaren waar je zaken mee doet, kunnen je vrienden worden.’

Met Willem Gülcher had hij de stichting Magyar Nota opgericht. http://www.magyarnota.nl/. We krijgen een filmpje te zien waarin we Frido Diepeveen als violist enthousiast zien spelen in een Hongaars zigeunerorkest en niet veel later mogen we het, tijdens het netwerkgedeelte van de bijeenkomst,  in het echt ervaren, Diepeveen weer op de viool en zang van de temperamentvolle zangeres Agnes Visser.  Foto Odi Busman.

http://www.huchamber.nl/nl/agenda/business-round-table-discussion-